Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

Osmanlı Çileği için üreticiler gün sayıyor

Osmanlı Çileği için üreticiler gün sayıyor

Zonguldak’ın EreÄŸli ilçesinde yetiÅŸen ve kokusu, araması ve rengi ile diÄŸer çilek türlerinden farklı olan Osmanlı ÇileÄŸi için üreticiler gün saymaya baÅŸladı.


Zonguldak’ın EreÄŸli ilçesinde yetiÅŸen ve kokusu, araması ve rengi ile diÄŸer çilek türlerinden farklı olan Osmanlı ÇileÄŸi için üreticiler gün saymaya baÅŸladı. PadiÅŸah sofralarının vazgeçilmez meyvelerinden olan Osmanlı ÇileÄŸi az bulunması nedeniyle henüz meyve vermeden sipariÅŸler alınmaya baÅŸlandı.
Farklı rengi, aroması ve kokusu ile çilek türlerinin en lezzetlisi olan Osmanlı ÇileÄŸi’nün üretimi her geçen yıl daha da düşerken, üreticiler henüz ürün elde etmemelerine raÄŸmen aylar öncesinden sipariÅŸ almaya baÅŸladı.
Fiyatı 20 TL olmasına rağmen yok satıyor.
DiÄŸer çilek türlerinin kilogram pazar fiyatı ortalama 5 TL olurken, Osmanlı ÇileÄŸi’nin kilosunun bu yıl 20 TL’den satışa sunulması bekleniyor. Ãœreticiler Osmanlı ÇileÄŸi tarlalarının temizliÄŸini tamamlayarak ürün almak için gün saymaya baÅŸladı. Osmanlı ÇileÄŸi ile ilgili en büyük sıkıntı ise müşteri ve fiyat sıkıntısı yaÅŸanmamasına karşın ürünün yeteri kadar yetiÅŸtirilmemesi.
Osmanlı ÇileÄŸini YaygınlaÅŸtırma ve Ãœreticileri Koruma DerneÄŸi BaÅŸkanı, Erdemir emeklisi Åžaban Çetinkaya (58) farklı aroması, kokusu, rengi ve lezzete sahip Osmanlı ÇileÄŸi için müşterilerin kendilerini arayıp “Fiyatını siz belirleyin” dediklerini söyledi. Yaklaşık 10 yıldır Osmanlı ÇileÄŸi üretiminin yaygınlaÅŸması için çaba gösterdiklerini belirten evli ve 2 çocuk babası Çetinkaya, son yıllarda yapılan çalışmalardan umutlu olduÄŸunu ifade etti.

Osmanlı Çileği ilerki yıllarda bol miktarda bulunabilecek
Yapılan çalışmalarla ilgili olarak bilgi veren Çatinkaya “Åžuanda ilkbahara girdik, diÄŸer bitkilerde olduÄŸu gibi Osmanlı ÇileÄŸi için yabancı otlarla mücadelemiz baÅŸladı. Åžuanda sona erdi diyebiliriz, 25-30 gün sonra meyveye ulaÅŸacağız. Çileklerimiz, çiçeklenmeye baÅŸladı. Dolayısıyla bahar bakımını sona erdirmiÅŸ olduk ve artık meyve dönemini bekliyoruz. Osmanlı çileÄŸinin geçen seneye göre verim azlığı çokluÄŸu yapılan alanla ilgili deÄŸiÅŸiklik gösteriyor. Biz bu ekili alanların çoÄŸaltılması için dernek olarak çalışıyoruz. Bu çalışma içerisinde karşılaÅŸtığımız en büyük sorun fide meselesiydi. Fide eksikliÄŸimiz vardı, bununla ilgili çok ciddi çalışmalarımız var, fide sorunu kökünden çözüldüğü zaman sıkıntımız kalmıyor. Ä°lerki yıllarda Osmanlı ÇileÄŸi’nin üretimi ve fidesi bol miktarda bulunacak” dedi.

“Müşteri ’Fiyatı kendiniz belirleyin, biz ödemeye hazırız’ diyor”
Sadece Kdz. EreÄŸli’de yetiÅŸen Osmanlı ÇileÄŸi’nin üretiminin az olmasına raÄŸmen çok fazla talep gördüğünü anlatan Çetinkaya, fide üretimi ile birlikte önümüzdeki yıllarda Osmanlı ÇileÄŸi meyvesini de bol miktarda elde edileceÄŸini vurguladı. Osmanlı ÇileÄŸi üretiminin artması ile birlikte hem istihdamın artacağını hem de ilçe ekonomisine önemli bir girdi saÄŸlanacağını ifade eden Çetinkaya ÅŸunları söyledi “Ãœretimi az olduÄŸu içinde biz ÅŸuan talepleri karşılayamıyoruz. Bunu gördükçe üzülmemek elde deÄŸil. Fide ile birlikte üretimi çok hızlı bir ÅŸekilde artırmak istiyoruz. Hem bölge hem de ülke ekonomisine katkı saÄŸlamak istiyoruz. Ayrıca bölgemize de istihdam konusunda katkı saÄŸlayacağını da düşünüyorum. Osmanlı çileÄŸine, kilolarca deÄŸil, tonlarca talep var. Fiyat konusunda çok açık söylüyorum ki, talep edenlerin hepsinden duyuyoruz; “Fiyatını kendiniz belirleyin. Biz ne derseniz ödemeye hazırız” diyorlar. Bu sene en az 20 lira olur daha da yükseÄŸi olabilir. Osmanlı çileÄŸinde pazar sorunu yok. Çilek çıktıktan sonra arayıp bulamayan ve Osmanlı çileÄŸini tatmak isteyen, diÄŸer ÅŸehirlere hediye olarak göndermek isteyenler daha ÅŸimdiden taleplerini iletiyorlar. Bizde önceden ayırarak taleplere teslim etme yoluna gidiyoruz. Osmanlı çileÄŸi bizim yıllardır kültürümüz. Kültür olarak da korumamız gerekiyor.”
Kdz. Ereğli Belediyesi tarafından ilçeye özgü ürünün tanıtımı için her yıl geleneksel olarak Mayıs ayının sonlarına doğru yapılan Osmanlı Çileği Kültür Şenlikleri için hazırlıklarını sürdürüyor.

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük3
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo