ORANLARDA SINIRLAMA!..
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının düzenlemesiyle peynirdeki tuz ve yağ oranı ile etiket bilgilerine ilişkin yeni standartlar, yarından itibaren uygulamaya geçecek.
Peynirdeki tuz ve yağ oranı ile etiket bilgilerine ilişkin yeni standartları belirleyen düzenleme, yarın uygulamaya girecek.
Uygulamayla peynir üretiminde, türüne göre deÄŸiÅŸmek üzere kuru madde oranının yüzde 3 ile 7,5’i arasında tuz kullanılabilecek, etiketlerde, "köy peyniri", "geleneksel peynir", "doÄŸal peynir", "çiftlik peyniri" gibi nitelemelere yer verilmeyecek, en az 120 gün süre ile olgunlaÅŸtırılarak üretilen kaÅŸar peynirlerinde "eski" ifadesi kullanılabilecek.
Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Halk Sağlığı Enstitüsü öğretim üyesi Prof. Dr. Nazmi Bilir, yarın yürürlüğe girecek Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının, peynirin tuz ve yağ oranı ile etiket bilgilerine ilişkin standartları belirleyen tebliğine ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.
Peynirdeki tuz ve yağ miktarının azaltılmasını olumlu bulduğunu belirten Bilir, "Satılan ürün paketleri üzerine yağ ve tuz miktarlarının yazılması, tüketicilerin bilgilenmesini sağlar, ayrıca konu ile ilgili duyarlılık gelişmesi bakımından da eğitici etki yapar" dedi.
Prof. Dr. Bilir, peynirdeki yağ miktarının azaltılmasının, peynirlerin kalorisinin de azaltılması anlamına geldiğini vurguladı.
Türkiye’deki obezite sıklığının yüksekliÄŸine iÅŸaret eden Bilir, en çok tüketilen gıdalar arasında bulunduÄŸundan peynirin kalorisinin daha düşük olmasının saÄŸlığın korunmasında önem taşıdığını ifade etti. Bilir, yaÄŸ ve tuz oranlarının düşürülmesinin, obezite ile mücadele programına destek vereceÄŸini dile getirdi.
İlk Yorumu Siz Yazın!