Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

ORANLARDA SINIRLAMA!..

ORANLARDA SINIRLAMA!..

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının düzenlemesiyle peynirdeki tuz ve yağ oranı ile etiket bilgilerine ilişkin yeni standartlar, yarından itibaren uygulamaya geçecek.

Peynirdeki tuz ve yaÄŸ oranı ile etiket bilgilerine iliÅŸkin yeni standartları belirleyen düzenleme, yarın uygulamaya girecek.

Uygulamayla peynir üretiminde, türüne göre deÄŸiÅŸmek üzere kuru madde oranının yüzde 3 ile 7,5’i arasında tuz kullanılabilecek,  etiketlerde, "köy peyniri", "geleneksel peynir", "doÄŸal peynir", "çiftlik peyniri" gibi nitelemelere yer verilmeyecek, en az 120 gün süre ile olgunlaÅŸtırılarak üretilen kaÅŸar peynirlerinde "eski" ifadesi kullanılabilecek.

Hacettepe Ãœniversitesi (HÃœ) Halk SaÄŸlığı Enstitüsü öğretim üyesi Prof. Dr. Nazmi Bilir, yarın yürürlüğe girecek Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının, peynirin tuz ve yaÄŸ oranı ile etiket bilgilerine iliÅŸkin standartları belirleyen tebliÄŸine iliÅŸkin AA muhabirine deÄŸerlendirmelerde bulundu.

Peynirdeki tuz ve yaÄŸ miktarının azaltılmasını olumlu bulduÄŸunu belirten Bilir, "Satılan ürün paketleri üzerine yaÄŸ ve tuz miktarlarının yazılması, tüketicilerin bilgilenmesini saÄŸlar, ayrıca konu ile ilgili duyarlılık geliÅŸmesi bakımından da eÄŸitici etki yapar" dedi.

Prof. Dr. Bilir, peynirdeki yağ miktarının azaltılmasının, peynirlerin kalorisinin de azaltılması anlamına geldiğini vurguladı.

Türkiye’deki obezite sıklığının yüksekliÄŸine iÅŸaret eden Bilir, en çok tüketilen gıdalar arasında bulunduÄŸundan peynirin kalorisinin daha düşük olmasının saÄŸlığın korunmasında önem taşıdığını ifade etti. Bilir, yaÄŸ ve tuz oranlarının düşürülmesinin, obezite ile mücadele programına destek vereceÄŸini dile getirdi. 

 

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo