9 o C Kdz. Ereğli

ONLARIN YERİ BUZDOLABI DEĞİL!.

Sağlık 9 yıl 1 ay 11 gün 42 dakika önce 1229

Haberi Paylaşın

Gıdaların taze kalması için buzdolabınızı ilahi kurtarıcı olarak mı görüyorsunuz? Domatesleri, muzu ve hatta ekmeği, bozulmasın diye marketten gelir gelmez buzdolabına mı yerleştiriyorsunuz? En azından aşağıdaki gıdalar için bunu bir kere daha düşünün...

DOMATES

Domatesleri buzdolabına koyarak olgunlaşmasına mani oluyor, lezzetinin ölmesine sebep oluyorsunuz. Dr. Mercola’ya göre bu şekilde domateslerin kimyasal yapısı bozuluyor ve domatesin içindeki, tadını etkileyen uçucu bileşen azalıyor. Domatesin dokusu ve rengi de soğuk ortamdan etkileniyor; 5 derecenin altındaki sıcaklıklarda ’soğuk zararlanmasına’ maruz kalan sebzenin yüzeyinde çukurlar oluşuyor.

PATATES

Patatesin soğuk ve kuru ortamda saklanması bir şart, ama orası buzdolabı olmamalı… Buzdolabında tutulan patatesin içeriğindeki nişasta şekere dönüşebilir bu da sebzenin dokusunun değişmesine, renginin bozulmasına ve pişirildiğinde şekerli bir tat vermesine neden olabilir.

SOĞAN

Kabuğu soyulmamış soğanlar havadar, kuru ve soğuk bir yerde beklemeli. Ama onların yeri de soğuk bir buzdolabı değil… Soğan, ancak kabuğu soyulmuş ve kesilmişse buzdolabına konulabilir. Öte yandan bu şekilde de kuru kalabilmeleri için nemin az olduğu bir ortama ihtiyaç var. Kesilmiş soğanlar hava geçirmez bir saklama kabında yedi güne kadar saklanabilir.

EKMEK

Buzdolabı ekmek için hayli kötü bir ortam. Ekmeği dondurmak, her ne kadar bayatlamasına mani olsa da somun ekmeğinizi buzdolabına koymak bilakis, bayatlama sürecini hızlandıracaktır. Nişasta, soğuk derecelerde oda sıcaklığında olduğundan çok daha hızlı bir şekilde kristalize olur, ekmeğin sertleşip bayatlama süreci hızlanır.

MUZ

Olgun muzu buzdolabına koymak, meyvenizin birkaç gün daha olgun kalmasını sağlar ama hâlâ yeşil ve sert olan muzları buzdolabına koymanız, olgunlaşmaya mani olur. Muzunuz bu durumda buzdolabından çıkardıktan sonra bile olgunlaşaz ve kararır. Tropik bir meyve olan muzun hücre duvarlarında soğuğa karşı doğal bir koruması yoktur. Bu nedenle soğuk ortamda zarar görürler; meyvenin sindirim enzimleri hücrelerden sızar bu da muzun dış kısmının tamamen kararmasına neden olur.

SARIMSAK

Sarımsakların naylon torbalara ya da buzdolabına konması küflenmesine neden olabilir. Bu nedenle sarımsağı saklamak için en iyi yer oda sıcaklığında, hava akımı olan, kuru ve bir parça ışık gören karanlık bir alan… (The Independent)

radikal

EN ÇOK OKUNAN

2 gün 3 saat 5 dakika önce EVİNDE ÖLÜ BULUNDU
3 gün 1 saat 22 dakika önce TTK'DA İŞE ALIM LİSTESİ BELLİ OLDU
1 gün 1 saat 39 dakika önce ALAPLI'DAKİ KAZADA 1'İ AĞIR 3 YARALI
5 gün 14 saat 23 dakika önce ZONGULDAK YOLUNDA KAR YAĞIŞI BAŞLADI
6 gün 3 saat 38 dakika önce İŞTE PERSONEL ALIMINA İLİŞKİN AYRINTILAR
3 gün 22 saat 21 dakika önce MAZOTA 2.52 TL İNDİRİM, ULAŞIMA % 35 ZAM !
6 gün 3 saat 30 dakika önce VAHİDE HOCAYA SON GÖREV
1 gün 18 saat 3 dakika önce İKİ KATLI BİNA ALEVLERE TESLİM OLDU
5 gün 23 saat 33 dakika önce GÖKTEPE KAVŞAĞINDA BİR KAZA DAHA
6 gün 3 saat 9 dakika önce SİZLERLE BİRLİKTE DAHA NİCE SENELERE