Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

Önce Elleri Sonra Evlilikleri Vuruyor

Önce Elleri Sonra Evlilikleri Vuruyor

Eklemlerin iltihaplanması sonucunda hareket kabiliyetini sınırlandıran ya da sakatlığa yol açabilen romatoid artiritin, evlilik hayatını olumsuz etkilediği ve boşanmaya neden olabildiği belirtildi.

Eklemlerin iltihaplanması sonucunda hareket kabiliyetini sınırlandıran ve sakatlığa yol açabilen romatoid artiritin (RA), evlilik hayatını olumsuz etkilediÄŸi, bu hastalarda boÅŸanma oranlarının yüksek olduÄŸu belirtildi.

Romatizma ve AÄŸrı DerneÄŸi (RADER) BaÅŸkanı Prof. Dr. Ã–mer Kuru, AA muhabirine yaptığı açıklamada, romatoid artritin (RA), el eklemleri, el bileÄŸi ve ayak eklemleri gibi küçük eklemlerin ve dirseklerin öncelikle tutulduÄŸu, 6 haftadan uzun süreli seyir gösteren ve tuttuÄŸu eklemde hasara neden olan birçok organ ve sistemi etkileyebilen iltihaplı eklem hastalığı olduÄŸunu belirtti.

Türkiye’de yaklaşık 350 bin romatoid artritli, 200 bine yakın ankilozan spondilitli hasta bulunduÄŸuna ancak yüksek hasta profiline karşın toplumda farkındalık düzeyinin çok düşük olduÄŸuna dikkati çeken Kuru, romatizmal hastalıkların eklem deformasyonlarına yol açarak, hastaların hareket kabiliyetlerini yitirmelerine yol açtığını söyledi.

Kuru, romatoid artritin önce ellerde şekil bozukluğuna ve zamanla deformasyonlar ve ağrı nedeniyle günlük işlerin yapılmasında sıkıntı yaşanmasına neden olduğunu belirtti.

"Özellikle menopoz öncesinde sık görülmekte"

RA’nın dünyanın her yerinde ve her ırkta görülebildiÄŸini ancak Asya ve Güney Avrupa ülkelerinde, Amerika ve Kuzey Avrupa ülkelerine göre daha az görüldüğünü belirten Kuru, "Ãœlkemizde ise yöresel farkı iÅŸaret eden bir çalışma yoktur. RA kadınlarda, özellikle de menopoz öncesinde sık görülmektedir. Bu dönemde hastalığa, her 4 kadına karşılık, 1 erkekte rastlanmaktadır. YaÅŸ ilerledikçe bu oran azalır ve 70 yaşından sonra eÅŸitlenmektedir." dedi.

Prof. Dr. Kuru, hastalığın kanser ya da koroner kalp-damar hastalıklarına benzer ÅŸekilde ölümcül seyredebildiÄŸine iÅŸaret ederek, "RA’daki ölüm oranları, hasta olmayanlara göre iki, üç kat daha fazladır. YaÅŸam süresi de hasta olmayanlara göre 5, 10 yıl daha kısadır. En önemli ölüm nedenleri kalp-damar hastalıkları, enfeksiyonlar ve mide-bağırsak kanamalarıdır." bilgisini verdi.

"Evlilik problemleri baş gösterebiliyor"

Hastalığa bağlı yoğun iltihap nedeniyle kişinin kendini çok yorgun ve halsiz hissettiğini, eklemlerdeki ağrıya bağlı düğme açıp kapama, çatal bıçak tutma, kavanoz açma gibi basit hareketleri yapamayabildiğini dile getiren Kuru, şunları kaydetti:

"Hastanın bu durumu, zaman içerisinde evlilik yaÅŸamını da olumsuz etkiler. Çünkü, RA aÄŸrıyla seyreden ve eklemlerde ÅŸekil bozukluÄŸu ve fonksiyon kaybıyla sonuçlanan bir hastalık. Hastaların yüzde 75’inde 20 yıl içinde sakatlık meydana geliyor. Kronik aÄŸrılı bir hastalık olduÄŸu için hasta günlük yaÅŸam aktivitelerini yapmakta zorlanıyor. AÄŸrı ve fonksiyon bozukluÄŸu nedeniyle hasta sosyal yaÅŸamdan izole oluyor. Bunun sonucunda evlilik problemleri baÅŸ gösterebiliyor.

Bu alanda yapılan bir çalışmaya göre, RA’lı hastalarda boÅŸanma oranları, hasta olmayanlara göre daha yüksektir. BoÅŸanmış RA hastalarının yeniden evlenme oranları ise boÅŸanmış ancak RA’lı olmayanlara göre daha düşüktür. RA, aÄŸrı ve fonksiyon kayıplarıyla seyreden kronik bir hastalıktır. Bunun sonucunda hastaların yüzde 40’ında depresyon geliÅŸtiÄŸi ve depresyon etkili ÅŸekilde tedavi edilmediÄŸinde, hasta sosyal çevreden izole olmaktadır."

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo