Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

’Okullarda Ders Olmalı’

’Okullarda Ders Olmalı’

Türkiye Bilardo Federasyonu BaÅŸkan Vekili Cumabey Germi, “Artık sporcusunu seven, bir ÅŸeyler vermeye çalışan bir federasyonumuz var” dedi.

Germi, Zonguldak’ın EreÄŸli Ä°lçesinde, Ereylin AlışveriÅŸ Merkezi’ndeki Deniz Bilardo Salonu sahibi Bilardo milli takım Antrenörü Deniz Yücasan’ı ziyareti sırasında, gazetecilere yaptığı açıklamada, bilardo sporunun daha da ilerleyebilmesi için okullarda ders olarak verilmesi gerektiÄŸini söyledi.

HAKEMSİZMAÇLAR OYNANIYORDU

Türkiye Bilardo Federasyonu BaÅŸkanı Ersan Ercan’dan önceki dönemlerde, resmi müsabakalarda dahi hakamsiz karşılaÅŸmaların oynandığını hatırlatan Germi, ÅŸunları kaydetti:

“3-4 yıl önce, Dünya Åžampiyonu olmuÅŸ bir sporcu bile oynadığı karşılaÅŸmasında kendi sayısını kendi yazıyordu. Sporcu çektiÄŸi sayıyı takip etmeye mi, masadaki oyununa mı konsantre olacak? Hakemin olmadığı bir turnuva düşünebiliyormusunuz?

Bunu gündeme de getirerek, ’siz turnuva yapıyorsunuz hakem yok’ dedik. O dönemler ’Devlet para vermiyor’ denildi. EÄŸer Devlet para vermiyorsa sen de bu iÅŸi yapmayacaksın. Veya kendinde bir kusur arayacaksın.

O kişiler gitti, biz göreve geldik. Halen Devlet bize bu desteği veriyor. Siz eğer doğru ve güzel şeyler yapıyorsanız Devlet her zaman sporun ve sporcunun yanında oluyor. Doğru işlerin yapıldığını, bir sporcuya değer verildiğini bilardo camiası da gördü. Bu işin mutfağından gelen isim olduğunuz zaman, eksikleri bilerek ve görerek göreve geldiğinizde başarı da geliyor. Ersan Ercan Başkan da aynı şekilde bu işlerin mutfağından gelen bir isimdir. Bilardoyu bilen, seven, göreve gelirken eksikleri tamamen araştırmış kişiler olarak görev aldık. Bu eksikleri gidererek, bilardo sporunun daha da yaygınlaşmasını sağladık.

SPORCUYA DEÄžER VERÄ°LÄ°YOR

KurduÄŸumuz internet sitesi üzerinden maç yayınının bile baÅŸarıda katkısı oldu. Daha sonra ise NTV Spor kanalı ile yapılan görüşmeler sonucu, Türkiye Åžampiyonası etaplarının yarı final ve final maçlarının naklen yayınını saÄŸladık. Dolayısıyla bilardo oynayan kiÅŸiler, ’bize artık bir deÄŸer veriliyor’ dediler.

SPORCUMUZA ÖDÜL VERMEYE BAŞLADIK

Artık sporcusunu seven, bir ÅŸeyler vermeye çalışan bir federasyonumuz var. ÖrneÄŸin bu yıl, diÄŸer amatör sporlarda göremeyeceÄŸiniz ÅŸekilde baÅŸarılı sporcularımıza para ödülü dağıtımı gerçekleÅŸtirdik. Devletin verdiÄŸinin dışında, sponsorlar vasıtasıyla daha fazla gelir elde edip, federasyona girdi yaparak sporculara aktarma çabalarımız devam edecek. Haliyle bu da çıtayı, oyuncu sayısını yükseltiyor. Bu yıl Mayıs ayında Giresun’da yapılacak olan Türkiye 3 Bant Bilardo Åžampiyonası 2. Etap karşılaÅŸmalarına ilk defa 1345 sporcu gibi yüksek bir katılım saÄŸlandı.”

SPORCU SAYISININ ARTIÅžI

Başkan vekili Germi, bilardoda sporcu sayısının artmasının yanı sıra, şehirlerin de resmi turnuvaları üstlenme girişimlerinde artış olduğunu anlatarak, şöyle dedi:

Burada en önemli etken, internet ortamından ve televizyondan yapılan naklen yayınlar olmuÅŸtur. Düşünün ki televizyonda 5-6 saat canlı yayın yapıyorsunuz. Aynı zamanda ÅŸehrin de tanıtımına yardımcı oluyorsunuz. haliyle biraz ’albenisi’ oluyor. Mesela Karadeniz EreÄŸli’nin Türkiye tarafından tanınması, bilinmesi önemli hale geliyor. Bu da ÅŸehirleri cezp eder hale geliyor diye düşünüyoruz.

Bilardo’da çıtanın yükselmesi, Milli takım’a da yansıdı. Göreve gelmeden önceki son 2 yıl Milli Takım düzeyinde yurt dışı faaliyetlerine gidecek sporculara verilecek harcırah da yoktu. Milli Takım sporcuları, harcamalarını kendi ceplerinden yapmak durumunda bırakıldılar. Haliyle o dönemler Milli Takım sporcuları çok büyük zorluklar çekti. Ama Ersan Ercan BaÅŸkanlığı dönemindeki federasyonumuzda sporcularımızın harcırahları karşılandı. ÖrneÄŸin geçmiÅŸte Pool (Amerikan) Bilardo’da yurt dışı faaliyetleri yok denecek kadar azdı. Åžimdi ise bu sporcularımızdan da 4-5 kiÅŸiyi yurt dışı müsabakalara gönderebiliyoruz.  Gerekli güveni saÄŸlarsanız, insanlar size inanırsa yarışmak için can atıyorlar diye düşünüyorum.

OKULLARA DERS OLARAK GÄ°RMELÄ°

Göreve geldiğimizden itibaren en çok düşündüğümüz, bilardonun okullarda da spor olarak kabul edilmesini sağlamaktı. Bu sporun yükselmesinin en büyük etkenlerinden biri de okul sporları olacaktır. Bununla ilgili gerekli alt yapı çalışmalarımızı yaptık, model programımızı hazırladık.

BAKANIMIZ SICAK BAKIYOR

En son geçtiÄŸimiz yılki elemenin son ayağı öncesi BaÅŸkanımız ve yönetim kurulu üyeleri olarak ziyaret ettiÄŸimiz Gençlik ve Spor Bakanımız ile bir görüşme yapıldı. Okul sporları ile ilgili yaptığımız çalışmalar anlatıldı. Tabi bunlar güzel geliÅŸmeler. Sayın bakanımız da bu iÅŸe sıcak baktı. Bilardo’nun okul sporlarına girmesi halinde çok daha farklı yerlere geleceÄŸine inanıyorum.

Ä°L SPOR MÃœDÃœRLÃœKLERÄ° TESÄ°S KURMALI

Maalesef bu iÅŸi özel spor tesisleri ile yapmaya çalıyorsunuz. Ne kadar verimli olabilirsiniz? Nihayetinde bu sporun yapıldığı yerler de özel iÅŸletmeler ve belirli giderlerini karşılamak zorundalar. Bu sporun daha üstlere taşınması için Ä°llerde, Gençlik ve Spor Ä°l Müdürlüklerine baÄŸlı bilardo sporu tesisleri oluÅŸturularak, çok daha yetenekli sporcuların yetiÅŸtirilebileceÄŸine inanıyorum.”

İŞİN MUTFAĞINDAN GELMEK

Genç bilardoculara tavsiyelerde de bulunan Germi, Oyun oynarken ciddiye alsınlar. Bu bir konsantrasyon ve sistem oyunu. Zor bir oyun, zor bir disiplin. Ama yeni baÅŸlayan sporcularımız için şöyle bir ÅŸey söyleyebilirim; Karambol temelini mutlaka bilmeleri gerekiyor. Kleps, sırt, amorti vuruÅŸ nedir; bilmeleri gerekiyor. Karambol temeli olmadan 3 bant sistemine geçenlerin çok çok ileriye doÄŸru hamle yaptığını görmüyorum. Yani iÅŸin mutfağından baÅŸlamak gerekiyor. Kaldı ki internet dünyada çok yaygın. 3 Bant bilardo üzerine çok fazla yazılmış sistemler var. Bu sistemleri bilmek gerekiyor diye düşünüyorum” dedi.

Germi, ilçedeki Deniz Bilardo Salonu’nu güzel bulduÄŸunu belirterek, EreÄŸli gibi bir yerde böyle bir salon olması çok güzel. Nezih bir salon. Ä°ÅŸletme Sahibi Deniz’de (Yücesan) bu iÅŸe yıllarca gönül vermiÅŸ bir isim. Bu iÅŸin en güzelini ve inceliÄŸini yapmaya çalışıyor. Allah utandırmasın” diye konuÅŸtu.

Daha sonra ilçeyi ve bazı tesisleri gezen Germi, EreÄŸli’nin, üst  düzey Bilardo Turnuvalarına ev sahipliÄŸi yapabilecek kapasiteye sahip olduÄŸunu vurguladı.

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo