Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

OFİS ÇALIŞANLARI DİKKAT!

OFİS ÇALIŞANLARI DİKKAT!

Miyofasiyal AÄŸrı Sendromu… Özellikle masa ve bilgisayar başında çalışanları, telefonu baÅŸ ile boyun arasında sıkıştıranları, bilgisayar, laptop ile cep telefonu kullanımı nedeniyle duruÅŸ bozukluÄŸu sorunu olanları hedef alıyor.

Genellikle boyun veya bel fıtığı ile siyatik ağrısıyla karıştırıldığı için gözden kaçabiliyor. Yanlış tanı nedeniyle de hastalar, şiddetli ağrılarla yaşamak zorunda kalabiliyor ve ciddi iş gücü kaybı sorunu yaşayabiliyor!

Sırtınızdan kolunuza doÄŸru yayılan aÄŸrı, bazen de uyuÅŸma sorunundan yakınıyor musunuz? Boynunuzdaki aÄŸrı geçmek bilmiyor mu? Kalp hastalığınız olmamasına raÄŸmen nefes aldığınızda göğsünüzde bir batma oluyor mu? AÄŸrılarınız aldığınız aÄŸrı kesici ilaçlara raÄŸmen geçmiyor mu? Kendinizi sürekli yorgun hissediyor, eklemlerinizde tutukluluk ve hareket açıklığında azalma problemi yaşıyor musunuz? 

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Selda Özçırpıcı bu yakınmalardan birine bile “evet” diyorsanız, yaÅŸadığınız sorunların nedeninin ’miyofasiyal aÄŸrı sendromu’ olabileceÄŸine dikkat çekti. 

TEKNOLOJÄ° VE STRESÄ°N FATURASI: DÄ°NMEYEN AÄžRILAR

Dr. Özçırpıcı, miyofasiyal, bir baÅŸka deyiÅŸle bölgesel aÄŸrı sendromunun genellikle 20-50 yaÅŸ grubunu, özellikle de büro çalışanlarını hedef aldığını belirtti. Kötü çalışma koÅŸulları ile çalışma ÅŸartlarına uygun ergonominin olmaması ve cep telefonu kullanımının artması, bu sendromun en önemli nedenlerini oluÅŸturuyor. ÖrneÄŸin masa başında uzun süre çalışmak, bilgisayar kullanmak, telefonu baÅŸ ile boyun arasında sıkıştırarak konuÅŸmak, duruÅŸ bozuklukları, stres, ağır yük taşımak, uzun süre ayakta kalmak miyofasiyal aÄŸrı sendromunu tetikleyebiliyor. Ãœstelik bilgisayar, laptop ile cep telefonu nedeniyle oluÅŸan duruÅŸ bozukluklarının ve stres düzeyinin artmasına baÄŸlı olarak bu sendrom son yıllarda giderek daha sık görülüyor.

GENELLÄ°KLE BAÅžKA HASTALIKLARLA KARIÅžTIRILIYOR

Prof. Özçırpıcı, aÄŸrı kronik seyirli olduÄŸu ve çok ÅŸiddetli boyutlara ulaÅŸabildiÄŸi için hastanın yaÅŸam kalitesini bozduÄŸunu ve iÅŸ gücü kaybına yol açtığını belirterek sözlerine şöyle devam etti: “Bu sendrom genellikle bel veya boyun fıtığı ile siyatik gibi baÅŸka hastalıklarla karıştırılıyor ve sıklıkla gözden kaçıyor. AÄŸrı kesiciler aÄŸrıyı dindiremediÄŸi için hastalar tanı konuluncaya dek aÄŸrılarla yaÅŸamak zorunda kalabiliyor. Ãœstelik aÄŸrılar bazen hastaların acil servise baÅŸvurmalarını gerektirecek kadar ÅŸiddetli olabiliyor. Güçlü aÄŸrı kesiciler hastaları kısa süre rahatlatsa da, aÄŸrılar tekrar baÅŸlıyor.”

BELİRTİLER TUTULAN BÖLGEYE GÖRE DEĞİŞİYOR

Eklem dışı romatizma grubunda yer alan miyofasiyal aÄŸrı sendromu kaslarda veya fasyalarda geliÅŸen gergin bantlardaki tetik noktalardan kaynaklanıyor. Prof. Dr. Selda Özçırpıcı, bu sendromun genellikle bel, boyun ve sırt bölgesinde görülse de, aslında kas dokusunun olduÄŸu her yerde ortaya çıkabildiÄŸini vurgulayarak ÅŸu bilgileri verdi: “Kaslarda aÄŸrı ile aÄŸrıya eÅŸlik eden spazm, batma, uyuÅŸma, karıncalanma, çekilmenin yanı sıra eklem hareket açıklığında kısıtlılık, tutukluluk ve yorgunluk gibi birçok yakınmalarla seyrediyor. Bu yakınmalara terleme ile üşüme de eklenebiliyor. Belirtiler tutulan kas grubuna ve aÄŸrının yansıdığı bölgeye göre deÄŸiÅŸiyor. ÖrneÄŸin kalp aÄŸrısı geliÅŸebiliyor, bel veya boyun fıtığı gibi klinik bulgular görülebiliyor.”

ETKEN BULUNURSA TEDAVİDE BAŞARILI SONUÇ ALINIYOR


Miyofasiyal aÄŸrı sendromunun neden oluÅŸtuÄŸu tam olarak bilinmiyor. Genetik yatkınlığın yanı sıra duruÅŸ bozukluÄŸu, stres veya demir ya da D vitamini eksikliÄŸi gibi çevresel faktörler nedeniyle geliÅŸebiliyor. Hastalığın kesin bir çözümü olmasa da, günümüzde pek çok tedavi seçeneÄŸi mevcut. “Burada önemli olan tetikleyici faktörü bulup, hastaya uygun tedaviyi seçmek” diyen Prof. Özçırpıcı bu süreci şöyle anlattı: “AÄŸrının giderilmesi için; sıcak-soÄŸuk tedavileri, fizik tedavi ajanları, tetik nokta enjeksiyonları, kuru iÄŸne tedavisi, nöralterapi, germe-gevÅŸeme egzersizleri ile ESWT (ÅŸok dalga tedavisi) gibi pek çok tedavi seçeneÄŸi arasından hasta için en uygun olanı seçiliyor. AÄŸrıyı tetikleyen faktör bulunup düzeltilebilirse tedavide oldukça baÅŸarılı sonuçlar alınabiliyor.”

BU ÖNERİLER AĞRILARI ÖNLÜYOR

• Bilgisayar kullanırken oturma ve vücut pozisyonunuza dikkat edin.
• Ä°ÅŸyerinde çalışma koÅŸullarınızı düzenleyin.
• Ergonomik cihazlar ve eÅŸyalar kullanın. 
• Dinlenmeye yeterli süre ayırın. 
• Kaslarınıza çok fazla yüklenmeyin, aşırı spor yapmayın.
• Fazla yorulmamaya dikkat edin.
• Stresten mümkün olduÄŸunca kaçının.
• Özellikle aerobik ve germe-gevÅŸeme egzersizleri yapmaya özen gösterin.
• Beslenmenize dikkat edin. SaÄŸlıklı beslenmek, yeterli demir ile D vitamini almak ve alkali gıdalar tüketmek, baÄŸ dokusu saÄŸlığının düzenlenmesine yardımcı olacağı için önem taşıyor.
• Ä°yi bir uyku düzeni saÄŸlayın.
• Hastalıklarınızı kontrol altına alın. Tiroit ile diyabet gibi sistemik bir hastalığınız varsa kontrol altına alınması için tedavilerinizi aksatmayın. Çünkü hastalığın ÅŸiddetlendiÄŸi dönemlerde aÄŸrılar artabiliyor.

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo