Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

NESLİ TEHLİKEDE!.

NESLÄ° TEHLÄ°KEDE!.

Zonguldak’ta yaban hayvanlarının envanterinin çıkarılması için ormanlık alana yerleÅŸtirilen foto kapanlarla, nesli tehlike altında olan "lutra lutra" türü su samuru görüntülendi.

Bülent Ecevit Ãœniversitesi (BEÃœ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Sözen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Orman ve Su Ä°ÅŸleri Bakanlığı DoÄŸa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Zonguldak Åžube Müdürlüğü ile kentteki ormanlarda büyük memelilerin tespiti ve popülasyonlarının belirlenmesiyle ilgili çalışma baÅŸlattıklarını söyledi.

Foto kapanların, Türkiye’de yaÅŸadığı bilinen, ancak görüntülenmesi son derece zor olan nadir yaban hayvanlarının, doÄŸal ortamlarında gözlemlenmesi ve yaÅŸam alanları hakkında kesin veriler elde edilmesini saÄŸladığını ifade eden Sözen, "Su samurunun ülkemizde yaÅŸayan tek türü lutra lutra’dır. Eski ve yeni kayıtları derlediÄŸimiz zaman, ülkemiz genelinde balık bulunan pek çok su kaynağında yaygın olduÄŸu görülmektedir. Türün yayılışı Türkiye ile sınırlı deÄŸildir. Ä°spanya’dan Çin’e ve hatta Japonya’ya kadar Avrupa ve Asya kıtalarının büyük bölümünde yayılış göstermektedir. Bizdeki, türün en yakın akrabası olan diÄŸer su samuru türü lutra sumatrana olup Endonezya ve Malezya ve yakın çevrelerinde yaÅŸayan, nesli kritik seviyede tehlikede olan bir türdür." diye konuÅŸtu.

- "Bulunduğu suyun kalitesi anlamında gösterge türlerdir"

Türkiye’de yaÅŸayan su samuru türü çoÄŸunluÄŸunun tatlı suları tercih ettiÄŸini ancak denizlere karışan akarsuları takip ederek denize de girdiÄŸini anlatan Sözen, ÅŸunları söyledi:

"Su kaynakları Türkiye ve dünya çapında kirlenme, aşırı kullanma, kurutma, HES yapımları gibi nedenlerle yoÄŸun bir insan baskısı altında bulunduÄŸu için su samuru, artık Dünya DoÄŸa ve DoÄŸal Kaynakları Koruma BirliÄŸi (IUCN) tarafından nesli tehlikeye yakın kategorisinde listelenmektedir. Su samuru, Zonguldak çevresindeki akarsularda da doÄŸal olarak yaÅŸayan bir türdür. Akarsuların denize ulaÅŸtığı bölgelerde de görülmektedir hatta zaman saman sabahın erken saatlerinde Zonguldak limanı içerisinde bile görülmektedir. Ãœniversitemiz ve DKMP Zonguldak Åžube Müdürlüğünün katkılarıyla Filyos Nehri boyunca ve Göbü Deresi’nde su samurları foto kapanlarla veya görsel olarak gözlenmiÅŸtir. Su samurunun olması bizleri çok sevindirdi." 

Sözen, su samurunun, sulak alanlarda yaşadığını anımsatarak, "Bulunduğu suyun kalitesi anlamında gösterge türlerdir. Bu hayvanın yaşadığı yerlerde sular hala çok kirlenmemiş ve balık barındırıyor demektir." değerlendirmesinde bulundu.

- "Ana sınıfından itibaren doğa eğitimi verilmesi çok önemli"

Foto kapanlarla yaban hayatındaki popülasyonu takip edebildiklerine dikkati çeken Sözen, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Türün korunması için su kaynaklarının temiz tutulması, türün suya eriÅŸimini engelleyen tarzda ıslah çalışmaları yapılmaması, su kaynaklarının kurutulmaması, suyun sadece içme ve tarım için kullanılacak bir kaynak olarak düşünülmemesi gerekir ayrıca pek çok türün de yaÅŸam alanı olduÄŸu unutulmamalı. Farkındalık çalışmaları yapılması ve özellikle ana sınıfından itibaren öğrencilere doÄŸa eÄŸitimi verilmesi çok önemli." 

DKMP Zonguldak Şube Müdürü Sezgin Örmeci de su samurlarının IUCN kategorisine göre nesli tehlikeye yakın kategorisinde sınıflandırıldığını söyledi.

"Bu bakımdan su samurları önemlidir. YaÅŸam alanları sürekli ve hızlı bir ÅŸekilde daralmaktadır." diyen Ömerci, "Bu türle ilgili çalışma, BEÃœ ve ÅŸubemizin katkılarıyla, öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Sözen danışmanlığında Dr. Muhsin ÇoÄŸal tarafından kurulan foto kapanlarla gerçekleÅŸtirilmiÅŸtir. Türle ilgili ekolojik çalışmalar sürmektedir." ifadesini kullandı. 

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo