Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

Nadir görülen zehir, karı kocanın hayatını kararttı

Nadir görülen zehir, karı kocanın hayatını kararttı

Doç Dr. Özcan Pişkin: Kapağı şişmiş, paslı konservelerin kesinlikle tüketmemelerini tavsiye ediyoruz.


Zonguldak’ta yedikleri konserveden zehirlendikleri tahmin edilen çift "Clostridium Botulinum" toksini sebebiyle yaÅŸam mücadelesi veriyor. Bülent Ecevit Ãœniversitesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Doç Dr. Özcan PiÅŸkin, zehrin son derece önemli olduÄŸunu ifade etti. PiÅŸkin, "Çok tehlikeli bir zehir. Bir gramının bile 1 milyon insanı öldürecek kadar güçlü bir zehir. Hatta sarin gazından 100 bin kat daha güçlü olduÄŸu söyleniyor" dedi.

Çaycuma ilçesine Kayıkçılar Köyünde yaşayan Ramazan (55) ve Zuhriye Yıldız (54) çifti evde yedikleri turşu ve pekmezin ardından evlerinde rahatsızlandı. Çift önce ilçedeki sağlık kuruluşuna başvurdu. Çift ardından BEÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi'ne sevk edildi. Burada tetkikleri yapılan çift yoğun bakıma alındı. Yedikleri konserveden zehirlendikleri tahmin edilen ve hastalıklarına sebep olduğu düşünülen ölümcül gıda zehirlenmesi olan 'Botulizm' nedeniyle hayati tehlikeleri süren çiftin tedavileri sürüyor.

'Nadir görülen ölümcül zehirlenme'

Bu tür zehirlenmelerin nadir görüldüğünü aktaran Bülent Ecevit Ãœniversitesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Doç Dr. Özcan PiÅŸkin, bu tür zehirlenme vak'alarının konserve, fırında alüminyumda piÅŸirilen patates, ev yapımı salça ve süt ürünleriyle bulaÅŸabileceÄŸini aktardı. Zehrin; sarin gazından bile 100 bin kat daha güçlü olduÄŸunu aktaran PiÅŸkin, "Geçen pazartesi günü Çaycuma Devlet Hastanesi'ndeki doktor arkadaÅŸ bizleri aradı. Solunum sıkıntısı nedeniyle yatırdığını ve tanıyı koyamadığını aynı ÅŸekilde eÅŸinin de bir gün önce solunum sıkıntısı yaÅŸadığını Zonguldak Merkezdeki özel bir hastanede mekanik ventilatöre (solunum cihazı) baÄŸlı olduÄŸunu söyledi. Bizde hastayı bize göndermesini istedik. Hasta bize geldikten sonra yaptığımız tetkik ve muayenede zehirlenmesi bizim normal sık gördüğümüz zehirlenme tablosuna benzemiyor çünkü bütün tetkikler nofrmaldi. Yine hastanın eÅŸinin bir gün önce benzer ÅŸikayetlerle Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesine baÅŸvurduÄŸunu öğrendik. Ulusal Zehir Danışma Merkezi ile irtibata geçtik. Yaptığımız görüşmeler, tetkikler neticesinde Klostriolim Botulinum mikrobunun sebep olduÄŸu Botulinum toksini tanısını koyduk. Bu toksin oldukça nadir görülen yeryüzündeki en zehirli toksinlerden biri. Biz hızlı bir ÅŸekilde Ä°l SaÄŸlık Müdürlüğü'nü, Tarım Ä°l Müdürlüğü'nü ve Ulusal Zehir Danışma Merkezi'ni alarma geçirdik. Geç kalmamıza raÄŸmen Ankara’dan hızlı bir ÅŸekilde anti toksinini onaydan geçirttik ve tedaviye baÅŸladık. Ancak çok fazla yanıt alamadık çünkü antitoksinin etki edebilmesi için ilk 24 saatte müdahale edilmesi gerekiyor. Buna raÄŸmen ısrarlı taleplerimiz doÄŸrultusunda tedavisine baÅŸladık. Åžuan karı koca yoÄŸun bakımda tedavileri devam ediyor" diye konuÅŸtu.

“Nereden bulaÅŸtığını bilmiyoruz”

Çiftin en son ne yediğini bilmediklerini ve yakınlarının söylemlerinden yola çıktıklarını ifade eden Pişkin, "Botulinum toksini nadir görülüyor ama yapılan çalışmalarda uygun koşullarda iyi pişirilmemiş konservelerden bulaşıyor. Yine yapılan çalışmalarda alüminyum folyoda fırında pişirilmiş patateste, ev yapımı salçada, süt ürünleriyle bulaşabildiği biliniyor. Ülkemizde en çok uygun ısıda ve uygun pişirilmemiş ev yapımı konservelerden bulaştığını biliyoruz. Hastamızın ne yediğini bilmiyoruz. Hasta yakınları net bir şey ifade etmiyorlar. Evde konserveleri varmış ama emin değiliz. Birde hasta yakınları deve sucuğu yediğini ifade ettiler. Tarım İl Müdürlüğü konu hakkında çalışmalarını sürdürüyor" ifadelerine yer verdi.

“Uygun ısı olmadan tüketmeyin”

Kapağı ÅŸiÅŸen veya kapağı paslı olan konservelerin kesinlikle tüketilmemesi konusunda uyaran Doç. Dr. PiÅŸkin, "Kapağı ÅŸiÅŸmiÅŸ ya da kapağı paslı konserveleri kesinlikle tüketmemelerini konservelerde renk deÄŸiÅŸimine uÄŸramış kokusu deÄŸiÅŸmiÅŸ ürünleri tüketmemelerini ve bütün gıdaları uygun ısıda piÅŸirildikten sonra tüketmesini tavsiye ediyoruz. Literatür çalışmasında var yine toplu yenen yemeklerden sonra Trabzon’da 24 vak'alık bir seri var. Yine benzer ÅŸekilde 6 ailenin etkilendiÄŸi bir durum var. Çok tehlikeli bir zehir bir gramı uygun verildiÄŸi takdirde 1 milyon insanı öldürecek kadar güçlü bir zehir. Hatta sarin gazından 100 bin kat daha güçlü olduÄŸu söyleniyor" dedi.

"Doktor şüphelenince zehirlenme olduğunu öğrendik"

Ramazan Yıldız’ın kardeÅŸi Osman Yıldız, yaÅŸanan olayları gazetecilere anlattı. Yıldız, “Olay PerÅŸembe günü akÅŸam saatlerinde meydana geldi. ilk olarak Çaycuma sevgi tıp polikinliÄŸine sevk ediliyor. Karın aÄŸrısı ÅŸikayeti diye serum takılıp geri gönderiyorlar. Sonra tekrar ÅŸikâyeti üzerine Çaycuma Devlet Hastanesine getirdim. Burada da tekrar serum takılıp filmleri çekildi. Doktor durumdan şüphelenip tetkikleri yapıldı. En son buraya sevk edildik ve zehirlendiÄŸini burada öğrendik. Tedavileri burada devam ediyor. Ne yedikleri hakkında pek bir bilgim yok. Konserve kavanozu olarak turÅŸu açmışlar birde pekmez kendi yaptığımız doÄŸal pekmezden yemiÅŸler pekmezin kokusunun tuhaf olduÄŸunu söylediler ama tam kesin olarak bir ÅŸey bilmiyoruz” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Öte yandan 2015-2017 yılları arasında saptanan 446 botulinum zehirlenmesi yaşandığı ve bu vak'aların 36'sının ölümle sonuçlandığı öğrenildi. İncelenen vak'alarda kapağı bozuk, çizik yada şişmiş konservelerin olduğu belirtildi.

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

üzgün3
gülücük0
hayran0
şaşkın0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo