Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

MUTSUZLUK VE STRES

MUTSUZLUK VE STRES

Ä°ngiltere’de 10 yıl süreli bir araÅŸtırmada, mutsuzlukla ölüm arasında doÄŸrudan baÄŸlantı bulunamadı. Uzmanlar, "Ancak stres aşırı yemek veya alkole yönlendirirse öldürür" diyor

Ä°ngiltere’de 10 yıl boyunca 1 milyon kadın üzerinde yapılan bir araÅŸtırma, genel kanının aksine mutsuzluk ve stresin ölüm riskini artırmadığını ortaya koydu. Sonuçları akademik saÄŸlık dergisi Lancet’te yayımlanan son araÅŸtırmaya göre, daha önce bu konuda yapılmış araÅŸtırmalar "ters nedenselliÄŸe" bakmadığı için gerçeÄŸi yansıtmıyor. Son araÅŸtırmayı yürüten Ä°ngiliz ve Avustralyalı bilim insanları, daha önce mutsuz insanların ölüm riskine bakılırken, halihazırda hasta olan insanların genellikle mutsuz olduklarının gözden kaçırıldığını belirtiyor. 

SÄ°GARA 3 KAT DAHA ÖLÃœMCÃœL 
AraÅŸtırmaya katılan 60 yaÅŸ civarı 1 milyon kadından, belirli aralıklarla saÄŸlıklarını, mutluluk ve stres seviyelerini derecelendirmeleri istendi. Fiziksel saÄŸlık ve sigara gibi faktörler dışarıda bırakıldığında, araÅŸtırmaya katılanların mutlu ya da mutsuz olmalarının, ölüm riski üzerinde bir etkisi olmadığı görüldü. AraÅŸtırmacılardan Dr. Bette Liu da, "Hastalık bir insanı mutsuz ediyor, ama mutsuzluk bir insanı hasta etmiyor. Geride kalan 10 yılda, mutsuzluk ve stres ile ölüm oranı arasında doÄŸrudan bir baÄŸlantı bulamadık" diyor. Oxford Ãœniversitesi’nden Prof. Sir Richard Peto da, araÅŸtırma sırasında az sigara içenlerin erken ölüm riskinin 2 kat, tiryakilerin ise 3 kat daha fazla olduÄŸunu gördüklerini, ancak mutsuzluÄŸun ölüm riskiyle doÄŸrudan bir baÄŸlantısının olmadığını belirtiyor. Peto, insanların mutsuzluktan ötürü aşırı alkol tüketimi ya da aşırı yemek yemeleri halinde, mutsuzluÄŸun ölüm riskini dolaylı olarak etkileyebileÄŸini de iÅŸaret ediyor. Son araÅŸtırmayı yapan bilim insanlarına göre, "Ä°nsanlar stresin kalp krizine neden olduÄŸuna inanmaya devam edecek. Bu bilimsel olarak doÄŸru deÄŸil ancak buna inanmak insanların iÅŸine geliyor." Ancak uzmanlar çocukluk dönemindeki mutsuzlukların daha uzun süreli etkileri olabileceÄŸini de yadsımıyor. Bilim insanları tüm yaÅŸam seyrini kapsayan araÅŸtırmalar yapılması gerektiÄŸini, örneÄŸin çocukluktaki mutsuzluÄŸun yetiÅŸkinlikteki saÄŸlığı etkileyebileceÄŸini belirtiyor. 

BBCTÃœRKÇE 

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo