Gündem 7 yıl 5 ay 1 gün 14 saat 30 dakika önce 1511
Kuran-ı Kerim, 3 ayların sonuncusu Ramazan ayının sonuna denk gelen Kadir Gecesi’nde indirilmeye başlanmıştır.
Kur’an’ın ilk ayetleri, İslam dininin Peygamberi Muhammed’e Nur Dağı Hira Mağarası’nda gönderilmiştir. İndirilen ilk ayetler Alak Suresi’nin ilk 5 ayetidir.
VEHİYLER, KUR’ANI OLUŞTURDU
Hz. Muhammed, 40 yaşına yaklaştığında toplumdan uzaklaşarak Mekke’nin kuzeyinde, Nur Dağı’ndaki Hira Mağarası’nda inzivaya çekilmeyi ve burada vakit geçirmeyi adet edinmiş, bu durum 1-2 yıl devam etmiştir. 610 yılında bir Ramazan gecesi (Kadir gecesi) hırkasına bürünüp Hira Mağarasında tefekküre daldığı bir sırada ilk vahyi almıştır. Muhammed’in 610 yılından başlayarak, vefat ettiği yıl olan 632’ye kadar aldığı vahiyler Kur’an’ı oluşturur. Bu yüzden Kadir Gecesi için İslamiyet’in en önemli zamanı denilebilir.
KUR’AN DA, BU GECE İÇİN NE DENİYOR?
Kur’an-ı Kerim’de Kadir Gecesinin Önemi şu şekilde dile getirilmiştir:
“Biz Onu (Kur’an-ı Kerim’i) Kadir Gecesinde indirdik. Kadir Gecesi’nin ne olduğunu sen bilir misin? Kadir Gecesi, bin aydan daha hayırlıdır. O gecede, Rablerinin izniyle melekler ve Ruh (Cebrail a.s) her iş için iner dururlar. O gece esenlik, gün ağarıncaya kadar sürer.” (Kadir Süresi 1-5 Ayetler)
BU GECE, NASIL İBADET EDİLİR?
Aişe radıyallâhu anhâ’nın bildirdiğine göre Allah’ın elçisi, Ramazan ayında diğer aylardan daha çok ibadet ederdi. Son on günde ise ibadetlerini biraz daha artırır, geceleri ihya eder, ailesini de geceyi ihya etmeleri için uyandırırdı. Bir gün Âişe, Resûlullâh’a, “Ey Allah’ın elçisi. Kadir gecesinin hangi gece olduğunu anlarsam o gece nasıl dua edeyim?” diye sormuş, O da, “Şu duayı oku” buyurmuştur:
“Allah’ım. Sen affedicisin, cömertsin. Affetmeyi seversin. Beni de affet.”(Tirmizî, Daavât, 84.)
Resul-i Ekrem (s.a.v) Efendimiz buyuruyor:
"Kim Kadir Gecesi’nde inanarak, ihlas ile o geceyi ibadetle geçirirse, geçmiş günahları bağışlanır." "Kadir Gecesi yatsı namazında cemaatte hazır bulunan, ondan nasibini almıştır."
Peygamberimiz (sav) buyuruyor:
"Kadir gecesinde bir defa, Kadir sûresini okumak, (başka zamanda) Kur"ân-ı kerîmi hatmetmekten daha sevâptır. Bu gece koyun sağma müddeti kadar namaz kılmak, ibâdet etmek, bir ay her geceyi ibâdetle geçirmekten daha kıymetlidir."
KADİR GECESİNDE AYRICA KADİR SURESİ İLE HACET NAMAZI KILABİLİRSİNİZ
Hacet namazının kılınışı:
1. Rekâtta: Subhaneke + Fatiha + 3 Âyetel Kürsî
2. Rekâtta: Fatiha + Ihlâs + Felâk + Nas.
Rekâtin sonunda: Ettehiyyâtü
3. Rekâtta: Fatiha + Ihlâs + Felâk + Nas.
4. Rekâtta: Fatiha + Ihlâs + Felâk + Nas.
Oturuş: Et Tehiyyatü + Allahümme Salli + Allahümme Barik + Rabbena
Hacet Namazı, iki, dört ya da on iki rekât şeklinde kılınabilir. Efendimiz’in (s.a.s) rivayetine göre ilk rekâtta Fatiha’dan sonra üç defa Âyetel-Kürsî, diğer rekâtlarda Fatiha’dan sonra sırasıyla birer defa İhlas, Felak ve Nas sûreleri okunur.
Hacet namazı bitince Allah’a hamd ve sena, Resûlullah’a salat ve selamdan sonra, peygamberlerin duaları da eklenerek bir hacet duası okunması sünnet. Çeşitli hacet duaları olduğu için herhangi bir tanesi tercih edilebilir. Hacet duasını okuduktan sonra Allah’tan ihtiyacın giderilmesi için dilekte bulunulur. Dualar okunurken, çekilen acının tesiriyle tamamen Cenâb-ı Hakk’a yönelip, ıztırar haliyle yakarmak gerekir.