14 o C Kdz. Ereğli

Muhtarlar Çanakkale Ruhunu yaşadı

Gündem 7 yıl 1 ay 20 gün 20 saat 57 dakika önce 1010

Haberi Paylaşın

Zonguldak’ın Alaplı ilçesi Muhtarlar Derneği tarafından 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 102. Yıl dönümü etkinlikleri kapsamında düzenlenen Çanakkale gezisi ile muhtarlar Çanakkale ruhunu yeniden yaşadı.18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 102. Yıl dönümü etkinlikleri kapsamında Alaplı Muhtarlar Derneği tarafından yaklaşık 40 muhtarın katılımıyla Çanakkale gezisi düzenledi. Duygusal anların yaşandığı gezide muhtarlar rehber eşliğinde Çanakkale deki kahramanlık destanını adeta yeniden yaşadı.

Savaş Malzemeleri Müzesi ve Namazgah Tabyaları, 18 Mart 1915 günü Şehit olan Seyid Onbaşı ve silah arkadaşlarının bulunduğu Rumeli Mecidiye Şehitliği, Mecidiye Tabyası görüldü. Seyid Onbaşının 215 kg (Kıyye) mermiyi kaldırdığı Tabya,Top ve o boyuttaki mermilerden örnekler ve 18 Mart ve Deniz Zaferinin, Seyid Onbaşı ve silah arkadaşlarının, Topçu Bataryasının Komutanı Yüzbaşı Mehmet Hilmi Bey’in ve silah arkadaşlarının hatıratlarından anlatım yapıldı. Seddülbahir bölgesindeki İlk Şehitler Anıtı, Seddülbahir Kalesi, Ertuğrul Koyu ve Tabyası, Yahya Çavuş Şehitliği gezileri yapılırken Çanakkale Boğazı’nın tanıtımı ve tarihi, Yahya Çavuş ve silah arkadaşlarının destanı, Binbaşı Mahmut Sabri Bey’in günlükleri ile ilgili bilgi alındı. 57.Alay Şehitliği, Cesaret Tepesi ,Kemal Tepesi ,Conkbayır’ı ve Conk Tepe ;Mustafa Kemal Atatürk’ün 25 Nisan 1915 günü; kara muharebelerine başladığı 261 Rakımlı Tepe, Conkbayır’a gidilerek görüldü. 110 yaşında vefat eden en yaşlı Çanakkale gazisi Kdz. Ereğlili Hüseyin Kaçmaz’ın anıtında ve Zonguldak, Ereğli ve Alaplılı şehitlerin mezarı başında ve diğer Çanakkale zaferi anıtları ve abidelerinde hatıra fotoğrafı çektirildi.

Alaplı Muhtarlar Derneği Başkanı Ahmet Uysal, gezi ile ilgili yaptığı değerlendirmede şunları kaydetti. “Çanakkale gezisi ile muhtarları ecdadımız ile buluşturduk. Bu gezimiz sayesinde muhtarlarımız ilk kez Çanakkale’ye giderek o manevi havayı teneffüs etme ve büyük bir destanın yazıldığı alanı bizzat görme fırsatı buldu” dedi.Geziye katılan muhtarlarda Muhtarlar Derneği sayesinde Çanakkale’yi ilk defa görme imkanı bulduklarını, buranın herkes tarafından görülmesi gerektiğini köylerde de buna benzer geziler tertip edeceklerini belirterek kendilerine bu fırsatı verdiği için Alaplı Muhtarlar Derneği Başkanı Ahmet Uysal’a teşekkür ettiler.

(Ereğli FM Haber Merkezi )

EN ÇOK OKUNAN

3 gün 9 saat 24 dakika önce İŞ ARAYANLARIN DİKKATİNE !
6 gün 21 saat 25 dakika önce DENETİMLER SIKLAŞIYOR
4 gün 17 saat 52 dakika önce ULAŞIMDA YENİ DÖNEM BAŞLIYOR
6 gün 16 saat 53 dakika önce UYARI ÜSTÜNE UYARI YAPILIYOR !
5 gün 7 saat 30 dakika önce 1 KİŞİ TUTUKLANDI !
3 gün 8 saat 55 dakika önce YARIN SON YOLCULUĞUNA UĞURLANACAK !
3 gün 12 saat 30 dakika önce HANGİ SANATÇILAR GELİYOR ?
6 gün 20 saat 19 dakika önce KAZA ; 2 YARALI
3 gün 20 saat 43 dakika önce AYRINTILAR BELLİ OLDU!