9 o C Kdz. Ereğli

MEYVELERİNİZİ SAKLAMAK İSTİYORSANIZ

Sağlık 8 yıl 11 ay 14 gün 14 saat 30 dakika önce 986

Haberi Paylaşın
Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Koçoğlu, ’Tüketiciler, vitamin açısından kurutma yerine derin dondurucuda saklama yöntemini tercih edebilir’ dedi.

Güneşte kurutulan meyve ve sebzelerde güneş ışınları nedeniyle bazı vitaminlerin yok olduğu, derin dondurucuda saklanan gıdaların ise A, B ve C vitamini açısından daha zengin kaldığı belirtildi.

Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülay Koçoğlu, yaptığı açıklamada, çok eski zamanlardan beri gıda ürünlerinin kurutularak saklanmasının yaygın bir uygulama olduğunu söyledi.

Bu sayede gıdalarda mikroorganizma üremesinin azaldığını ve kurutma işlemlerinin halk arasında değişik şekillerde yapıldığını aktaran Koçoğlu, bunlar arasında en çok güneşte, fırınlarda, sıcak hava tünellerinde kurutmanın tercih edildiğini aktardı.

Kurutma yöntemlerinin her birinin meyve ve sebzelerdeki besin değerlerini farklı etkilediğini dile getiren Koçoğlu, "Kurutulmuş besinlerin içerisindeki potasyum, kalsiyum, magnezyum demir gibi mineraller bu esnada kayba uğramıyor. Bu meyve ve sebzelerde su uçurulduğu için mineraller fazla miktarda kalıyor ancak güneş ışınları nedeniyle kurutma sırasında vitamin kayıpları meydana geliyor" diye konuştu.

sabah

EN ÇOK OKUNAN

6 gün 17 saat 15 dakika önce KGYS EREĞLİ'DE DEVREYE GİRDİ !
5 gün 11 dakika önce YAYAYA ÇARPIP KAÇTI !
3 gün 17 saat 8 dakika önce YÜKSEKTEN DÜŞEREK HAYATINI KAYBETTİ
1 gün 11 saat 7 dakika önce OKULLAR TATİL OLABİLİR !..
3 gün 12 saat 34 dakika önce KEPEZ YOLUNDA KAZA !.
5 gün 12 saat 4 dakika önce KAZA VAR ; 3 YARALI !
15 saat 18 dakika önce MADEN İŞÇİSİ CANINA KIYDI
3 gün 12 saat 45 dakika önce GERİ GERİ KAYDI, DEVRİLDİ !
2 gün 10 saat 36 dakika önce ERDEMİR'DE UYUŞMAZLIK ZAPTI TUTULDU !
1 gün 15 saat 8 dakika önce AYSA OTOMOTİV CİTROEN'İ BÜNYESİNE KATTI