15 o C Kdz. Ereğli

MEYVELERİNİZİ SAKLAMAK İSTİYORSANIZ

Sağlık 8 yıl 4 ay 29 gün 22 saat 11 dakika önce 985

Haberi Paylaşın
Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Koçoğlu, ’Tüketiciler, vitamin açısından kurutma yerine derin dondurucuda saklama yöntemini tercih edebilir’ dedi.

Güneşte kurutulan meyve ve sebzelerde güneş ışınları nedeniyle bazı vitaminlerin yok olduğu, derin dondurucuda saklanan gıdaların ise A, B ve C vitamini açısından daha zengin kaldığı belirtildi.

Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülay Koçoğlu, yaptığı açıklamada, çok eski zamanlardan beri gıda ürünlerinin kurutularak saklanmasının yaygın bir uygulama olduğunu söyledi.

Bu sayede gıdalarda mikroorganizma üremesinin azaldığını ve kurutma işlemlerinin halk arasında değişik şekillerde yapıldığını aktaran Koçoğlu, bunlar arasında en çok güneşte, fırınlarda, sıcak hava tünellerinde kurutmanın tercih edildiğini aktardı.

Kurutma yöntemlerinin her birinin meyve ve sebzelerdeki besin değerlerini farklı etkilediğini dile getiren Koçoğlu, "Kurutulmuş besinlerin içerisindeki potasyum, kalsiyum, magnezyum demir gibi mineraller bu esnada kayba uğramıyor. Bu meyve ve sebzelerde su uçurulduğu için mineraller fazla miktarda kalıyor ancak güneş ışınları nedeniyle kurutma sırasında vitamin kayıpları meydana geliyor" diye konuştu.

sabah

EN ÇOK OKUNAN

3 gün 11 saat önce İŞ ARAYANLARIN DİKKATİNE !
6 gün 23 saat 1 dakika önce DENETİMLER SIKLAŞIYOR
4 gün 19 saat 28 dakika önce ULAŞIMDA YENİ DÖNEM BAŞLIYOR
6 gün 18 saat 29 dakika önce UYARI ÜSTÜNE UYARI YAPILIYOR !
3 gün 13 saat 36 dakika önce YARIN SON YOLCULUĞUNA UĞURLANACAK !
5 gün 9 saat 6 dakika önce 1 KİŞİ TUTUKLANDI !
3 gün 10 saat 31 dakika önce YARIN SON YOLCULUĞUNA UĞURLANACAK !
3 gün 14 saat 6 dakika önce HANGİ SANATÇILAR GELİYOR ?
6 gün 21 saat 55 dakika önce KAZA ; 2 YARALI
3 gün 22 saat 19 dakika önce AYRINTILAR BELLİ OLDU!