Çevre ve Yaşam 6 yıl 11 ay 17 gün 8 saat 12 dakika önce 11329
Karadeniz Ereğli Tarih, Doğa ve Kültürünü Yaşatma Derneği Başkanı Gürdal Özçakır, yönetim kurulu üyeleri ile birlikte, Öztürk’ün üretim yaptığı Soğanlı Köyü’ne giderek içinde farklı türlerde 10 binden fazla bitkinin bulunduğu ticarethaneyi gezdi.
Çevreye katları, kayıtsız kalmadı
Özçakır, her yıl, çevre ve doğa dostu kişileri tespit ederek bu kişilere plaket verdiklerini söyleyerek, şu ifadeleri kullandı:
“Derneğimizin bir geleneği vardır. Ereğli’de, bu şekilde doğa ile iç içe olan, katkı sağlayan arkadaşlarımız belirlenerek bir ya da birkaç kişiye naçizane plaket takdimlerimiz oluyor. 2017 yılında da Mehmet Öztürk kardeşimize dernek olarak çevreye katkılarından ve Ereğli’yi güzelleştirdiğinden tebrik ediyoruz.”
Köklü firmalara iş yapıyor!
Soğanlı Yörük Köyü’nün Soğanlı Mahallesi’nde yaklaşık 2,5 dönüm arazide anne, eş ve 3 çocuğu ile birlikte üretim yapan Mehmet Öztürk ise yaklaşık 5 yıldır üretim yaptığını söyledi. Ereğli’de peyzaj ile ilgili bir açık olduğunu gördüğü için bu işe başladığını anlatan Öztürk, “bu işin bana bir dönüşü olacağını, ekmeğimi bundan çıkartacağımı düşünerek kolları sıvadım. Önceleri üretimi öğrendim, bitki yetiştirmeye başladım. Karadeniz Ereğli Ziraat Odası’nın kurmuş olduğu bir böğürtlen bahçem var. Bunun dışında 10 bin adet civarı saksılı bitkim hazır, aktif bir şekilde ticaretimi yapıyorum. Vergi mükellefiyim ve ilçede yaklaşık 10 köklü firmanın peyzaj işlerini yapıyorum” diye konuştu.
ERDEMİR’de çalışıyordu… İşsizlere tavsiyeleri var..!
Daha önce Erdemir ve diğer farklı ağır sanayi iş kollarında çalıştığını, işsiz gençlere ise köye dönüş yaparak üretmeleri konusunda tavsiyelerde bulunan Öztürk, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:
“Daha önce Erdemir’de taşeronda çalışıyordum. Taşeron, taşeron diye hep söylediler ve personel olmayı göremeyeceğimi düşündüm. Ailemin istikbalini temin edecek pozisyonunu yakalayamayacağımı düşündüğüm için kendi işimi yapmaya karar verdim.
Köyünde iş yapmak isteyenlere, Devlet’in birçok aktif projeleri var. Etrafıma bunu söylediğimde bana gülüyorlar. Alışmışız işte askeri ücret olsun, 8 saat iş olsun diye. Mesela benim, botanik dışında arılarım da var. Arıcılık güzel bir iştir. Üretim hanem var, almaya kalkıyorum desen 200 bin liraya lakın bitkim hazır. Ereğli dışından mal almayayım, para Ereğli’de kalsın düşüncesiyle bu işe girdik. İşsiz arkadaşlar istekli olmalılar. Yine hayvancılık konusunda destekler var. Gezginci tavukçuluğa destek var. Yapmak isteyenler, aslında kapı aşındırdığında iş var.”
Aylık kazancı nekadar?
Aylık kazancı hakkında rakam vermekten kaçınan Öztürk, kazancını ailesinin yardımları ile elde ettiğini belirterek şunları kaydetti:
“Şu anda 200 bin liralık bitkim var. Borçsuz, harçsız; tamamen kendi tırnaklarımla hazırladığım. Eşimin, annemin ve çocuklarımın tırnaklarıyla. Bence kazançtan ziyade kazancı sağlayanlara bakmak lazım. Bunda ailemin, çocuklarımın emeği büyüktür. 2500 metre kare alanın üzerinde hepsi saksıya alınmış, sulama ve damla sistemine göre hazırlanan, aynı anda açtığında 2000 ağacın sulaması sistemli yapılıyor. Sadece serada köklendirme yaptığım 17 bin bitkim var. Bunun içinde taflan, şimşir, ortanca, kamelyalarımız var. Daha ilginci ise Ereğli’de ilk kes aldığım 18 santimetre uzunluğunda ’şah’ denilen dut ağaçlarım var.”
Derneğin yönetim kurulu üyeleri, bir süre daha sera ve bahçeleri gezerek Öztürk’ten bilgiler aldı.