Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

KÖTÜ ANILARI SİLMEK MÜMKÜN!..

KÖTÜ ANILARI SİLMEK MÜMKÜN!..

Bilim insanları, kötü anılardan kurtulmak için elektrokonvülsif tedavinin işe yarayacağını belirtti.

Depresyon hastaları üzerinde yapılan deneyler, elektroşok tedavisinin anıların zihinde yeniden oluşturulmasını bozduğunu gösterdi.

Araştırmacılar, son yıllarda fareler üzerinde yapılan deneylerde düşünce transferinden korku dolu anıları silmeye kadar birçok atılıma imza attı. Yeni bir araştırma, istenmeyen anılardan kurtulmak için şok terapisinin de işe yarayabileceğini ortaya koydu.

Hollanda’nın Radboud Ãœniversitesi’nde n Marjin Kroes ve ekibi, beynimizdeki hafıza depolarında yatan anıları hatırlamamız için, anıların yeniden sinirlere aktarılması gerektiÄŸini; ’hafızanın yeniden birleÅŸtirilmesi’ adını verdikleri ve mükemmel olmaktan uzak bu sürecin, anıları insanları yanıltan bir ÅŸekilde geri getirdiÄŸine inanıyor.

Araştırmacılar, bir zamanlar elektroşok terapisi olarak bilinen elektrokonvülsif tedavi (ECT) kullanarak, hafızanın yeniden birleştirilmesi sürecini bozmayı amaçlayan bir deney gerçekleştirdi. Böylece, depresyon hastalarının rahatsız edici veya istenmeyen anılarının yok edilmesi amaçlandı. Başarılı olunması halinde, araştırmacılar bir gün travma, psikiyatrik bozukluklar ve madde bağımlılığını tedavi edebileceklerini düşünüyor.

ECT, beyin bölgelerine elektrik akımı gönderilmesiyle kısa süreli felçlere neden oluyor. Hastalara, kas gevşetici ilaçlar ve anesteziyle müdahale ediliyor.

DENEYLER TEDAVÄ°YÄ° SAVUNDU

Kroes, ileri derecede depresyon hastası olan ve ECT tedavisi gören 39 denek üzerinde araştırma yaptı.

Deneklerin her birine, içeriği oldukça rahatsız edici iki video izletildi. Bir tanesinde, geçirdiği araba kazası nedeniyle iki bacağını kaybeden bir çocuk; diğerinde ise genç yaşta kaçırılan ve cinsel tacize maruz kalan iki genç kızdan bahsediliyordu.

Discovery News’in haberine göre, denekler, sonuncusu kontrol grubu olmak üzere sırasıyla A, B, C gruplarına ayrıldı. Bir hafta sonra, deneklerden izledikleri videolardan bir tanesinin detaylarını anlatması istendi.

A ve B grubundaki hastalara, hatırlardıklarını anlattıktan hemen sonra ECT tedavisin uygulandı. Ertesi gün, A grubundaki deneklere her iki video hakkında bir test yapıldı. Şaşırtıcı biçimde, denekler hatırlamaları istenmeyen hikayeyi oluşturmakta daha başarılı oldu.

ECT’nin ardından hafızaları 90 dakika boyunca test edilen B grubundaki denekler ise anılarını daha iyi oluÅŸturmayı baÅŸardı. Bu sonuç, hafızaların eksilmesi için zaman gerektiÄŸini öne sürdü.

TERAPİSTLERİN DE İŞİNE YARAYABİLECEK

ECT tedavisine maruz kalmayan kontrol grubu (C) ise videoları hatırlarken, hafızaların eksilmesi için tedavi gerektiği düşüncesini güçlendirdi.

Araştırmacılar, elde edilen bulgular sayesinde geliştirilecek tedavilerin bir gün terapistlerin de işine yarayabileceğini belirtti.

 

aktuelpsikoloji

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo