14 o C Kdz. Ereğli

’LEJYONER HASTALIĞINA YOL AÇAR!’

Sağlık 7 yıl 11 ay 20 gün 6 saat 17 dakika önce 1117

Haberi Paylaşın

Ev ve iş yerlerinde kullanılan klimaların, bakım ve temizliklerine önem gösterilmesi gerektiği bildirildi.


Zonguldak’ın Ereğli İlçesi’nde, İklimlendirme Mühendisi Eray İlhan, yaptığı açıklamada, özellikle yaz sezonuna girilecek bu günlerde, ev ve iş yaşamında klimanın daha fazla kullanılmaya başlayacağını söyledi.

İlhan, kullanılan klimaların ise yılda evlerde bir iş yerlerinde iki kez bakım yapılmasının şart olduğuna, bunun yapılmaması halinde ise cihazların, insan sağlığını olumsuz etkileyecek bakteri ve pislikler oluşturduğuna dikkat çekti.
Bakımlı klimanın daha yüksek performansla çalıştığını ve daha az enerji harcayacağını anlatan İklimlendirme Mühendisi Eray İlhan, şöyle dedi:

LEJYONER HASTALIĞINA YOL AÇAR!
“Aslında her konunun bilirkişisi olduğu gibi klima sektörünün de yetkili servisleri mevcut ve klima bakımı dediğimiz konu sağlığımızı da ilgilendiren bir durum olduğundan yetkili yada yetkin kişiler tarafından yapılmalıdır.
Klimalarınız, soğutma yada ısıtma işlemi yaparken, ortamdan emiş yaptığı havada bulunan bakteri, toz ve sigara dumanı gibi şeyleri, soğutma ve ısıtma işleminin yapıldığı (Evaparatör) bölümü üzerinde bırakır. Evaparatör üzerinde kalan maddeler de zaman içerisinde ortama geri verildiği için mahal içerisindeki insanlarda doktorların genel tabiri ile ’Lejyoner Hastalığı’na yol açar. Bu hastalık, Legionelle pneumophilia adlı bir bakterinin sebep olduğu bir zatürredir. Bu bakteri, klimaların filtre sistemlerinde, uygun nem ve ısıda çoğalıp, buralardan ortam havasına dağılır. Bakteri, klima sistemlerinin yanı sıra otel, hastane gibi büyük yapıların su sistemlerinde de (soğutma kuleleri, su depoları, su dağıtım kanalları) bulunabilmektedir. Havaya dağılan bu bakterinin solunum yolu ile kişilerin vücuduna girmesi ile hastalık oluşur.”

KLİMAYI NASIL KULLANACAĞIZ
İlhan, bakımı yapılmış ve ortama uygun seçilmiş bir klimanın oda ortamında 22-25 derece ayarlarında, fan hızının da kullanılan artamın fiziki yapısı göz önünde bulundurularak –istek doğrultusunda orta seviyede- ayarlanması gerektiğini belirterek, şöyle dedi:
“Eğer klimanız ortamı soğuttu ve kapatma ihtiyacı hissediyorsunuz, kapatmak yerine derecesini yükseltip klimanın otomatik yapmasını sağlayınız. Eğer klimanız İnverter özelliğine sahipse bunu yapmanıza da gerek yok. Çünkü, İnverter olan klimaların frekans aralığı ile çalışma özelliği olduğundan zaten ortamda ki hava sirkülasyonunu da göz önünde bulundurup gerekli hava hızını ve soğutma miktarını belirlemektedir.
Aynı zamanda İnverter klima enerji tüketim noktasında diğer klimalardan yüzde 30 daha az enerji tüketmekte ve daha yüksek performans göstermektedir. Tabi bu markalara göre değişim göstermektedir.”

Gündem

AĞIR YARALI !

EN ÇOK OKUNAN

3 gün 7 saat 51 dakika önce EREĞLİ'YE ACI HABER
1 gün 9 saat 3 dakika önce İŞ ARAYANLARIN DİKKATİNE !
4 gün 3 saat 8 dakika önce HAKİM KARŞISINA ÇIKTI !
4 gün 2 saat 42 dakika önce DOĞUM GÜNÜNDE SON GÖREV
5 gün 21 dakika önce ESKİ İLÇE BAŞKANI ÖLÜ BULUNDU !
2 gün 20 saat 57 dakika önce AĞIR YARALI !
1 gün 7 saat 25 dakika önce HASAN HOCA HAYATINI KAYBETTİ
4 gün 5 saat 4 dakika önce YAZA AYINA YETİŞECEK !
3 gün 1 saat 13 dakika önce EREĞLİ'DE YANGIN !
6 gün 6 saat 11 dakika önce ŞÜPHELİ ARAÇTA UYUŞTURUCU !