13 o C Kdz. Ereğli

KİM DOĞRU SÖYLÜYOR?

Çaycuma Havaalanı için Ulaştırma Bakanlığı’nın ‘uçuş için uygun’, Türk Hava Yollarının ise ‘uçuşa uygun değil’ açıklamalarına tepki gösteren CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, “kim doğru söylüyor?” dedi.

Siyaset 6 yıl 7 ay 18 gün 18 saat 13 dakika önce 621

Haberi Paylaşın

Demirtaş, yazılı açıklamasında; Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’a sorduğu Çaycuma Havalimanı’ndan iç ve dış hat seferlerinin başlatılması ile ilgili soru önergesine yanıt geldiğini belirtti.
Havalimanının, etkin bir şekilde kullanımı için yoğun çaba sarf ettiğini öne süren Demirtaş, Bakanlığın uygun THK’nın ise uygun değil demesinin kafa karıştırdığını ifade etti. Açıklamasında, kamuoyunun doğruyu bilmeye hakkı olduğunu kaydeden Demirtaş, şunları aktardı:
“Çok başvuruda bulundum”
Havalimanının iç ve dış hatlara açılmasını bir Zonguldaklı olarak çok önemsiyorum. Çünkü bu havalimanının iç ve dış hatlarda etkin kullanımı Zonguldak’ın ekonomik kalkınmasına önemli bir katkı yapacağı gibi Batı Karadeniz’in tek havalimanı olması sebebiyle bölgeye de önemli artıları olacaktır. Gurbetçilerimizin ulaşımında büyük kolaylık sağlanacak, iç turizm potansiyeline katkı sunacak aynı zamanda ulaşım kolaylığı nedeni ile ekonomik ve sosyal kalınmada bir adım atılmış olacaktır.
Konuyla ilgili olarak şimdiye kadar pek çok başvuruda bulundum. Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na soru önergesi ve meclis araştırma önergesi verdim. Bunun yanında Türk Hava Yolları Genel Müdürü ile Yönetim Kurulu Başkanı’na, bölgenin sosyo-ekonomik durumu, verilen ve alınan göç oranları ile yolcu potansiyeline ilişkin BAKKA’nın yaptığı araştırmaların sonuçlarını içeren birer mektup gönderdim.
THY’nın açıklaması!
Türk Hava Yolları Genel Müdürü Bilal Ekşi ve Genel Müdürü Yardımcısı Dr. Ahmet Bolat’ın mektubuma verdiği cevapta, ’Zonguldak-Çaycuma (ONQ-LTAS) meydanı için yayınlı son güncel AIP chartları referans alınarak yapılan otorizasyon sonucunda meydan operasyona uygun bulunmadığı, meydanın operasyona uygun bulunmama sebeplerinin de kısa pist (1881 m), dar pist (30 m), meydanın coğrafik özellikler i(meydan çevresinde kritik mania), her iki pist yönünde de sadece turlu yaklaşma yapılabilmesi, Meydanın operasyon açısından en yüksek risk grubunda bulunması’ olduğu belirtilmişti.
Bakanlık açıklaması!
Ulaştırma Bakanlığı tarafından verilen yanıtta ise ’2017 yılı içerisinde Çaycuma Havalimanı’nın operasyonlarda daha etkin kullanılması amacıyla aletli alçalma planları üzerinde yapılan çalışmalarda,36 pisti için 5 derecelik offset bir ILS usulü tasarlanabileceği, bu durumda yüzde 5 pas geçme oranı ile OCA:380 feet (OCH:339 FEET) ve yüzde 2.5 pas geçme oranı ile OCA:520 feet (OCH:479 feet) minimalarına kadar alçalmanın mümkün olabileceği tespit edilmiştir. Bu itibarla B737 ve A319 uçakları ile sürekli dış hat seferi düzenlenen Zonguldak–Çaycuma Havalimanı’nın kategorisine uygun uçaklarla operasyon yapılmasına herhangi bir engel bulunmamaktadır” denilmektedir.”
CHP’li vekil, talep etti!
Ulaştırma Bakanlığı tarafından operasyona uygun olarak tanımlanan A319 ve B737 tipi uçaklarla iç ve dış hat seferlerinin başlatılması için Türk Hava Yolları’na çağrıda bulunduğunu da ileri süren Demirtaş, açıklamasını şu ifadelerle sürdürdü:
Türk Hava Yolları’nın uçuş filosunda, Ulaştırma Bakanlığı’nın ifade ettiği A319 ve B737 tipi uçaklar mevcut. Bu uçakların yolcu kapasiteleri 130 ile 170 arasında değişiyor. BAKKA’nın yolcu potansiyeline ilişkin araştırmasına göre, bu yolcu sayısı rahatlıkla karşılanabiliyor. Buradan Türk Hava Yolları’na çağrıda bulunuyorum; gurbetçilerimizin ulaşımında büyük bir kolaylık sağlayacak, Zonguldak’ın sosyo-ekonomik kalkınmasında önemli etkiler yaratacak, Batı Karadeniz’de hareketliliği sağlayacak Çaycuma Havaalanı’ndan THY’nin iç ve dış hat seferlerini başlatmasını bir Zonguldaklı olarak talep ediyorum.”
Bir çağrı da AK Partili vekillere!
AK Parti’nın Zonguldak Milletvekillerine çağrıda bulunan, Ünal Demirtaş, “bu güne kadar Çaycuma havaalanını iç ve dış hatlara açılması için yeterli çabayı göstermeyen Hüseyin Özbakır, Faruk Çaturoğlu ve Özcan Ulupınar’a çağrıda bulunuyorum. Zonguldak’a sahip çıkın ve THY’nin Zonguldak Çaycuma Havalimanı’ndan iç ve dış hatlara sefer başlatması için üzerinize düşen sorumluluğu hiç değilse bundan sonra yerine getirin" ifadelerini kullandı.

Gündem

KAZA ; 2 YARALI

EN ÇOK OKUNAN

6 gün 20 saat 33 dakika önce EREĞLİ'YE ACI HABER
6 saat 45 dakika önce İŞ ARAYANLARIN DİKKATİNE !
3 gün 18 saat 46 dakika önce DENETİMLER SIKLAŞIYOR
6 gün 9 saat 39 dakika önce AĞIR YARALI !
3 gün 14 saat 14 dakika önce UYARI ÜSTÜNE UYARI YAPILIYOR !
1 gün 15 saat 13 dakika önce ULAŞIMDA YENİ DÖNEM BAŞLIYOR
4 gün 20 saat 7 dakika önce HASAN HOCA HAYATINI KAYBETTİ
3 gün 17 saat 40 dakika önce KAZA ; 2 YARALI
2 gün 4 saat 51 dakika önce EREĞLİ'DEKİ OLAYDA 1 KİŞİ TUTUKLANDI !
4 gün 18 saat 51 dakika önce GÖKTEPE KAVŞAĞINDA KAZA !