Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

KILIÇDAROĞLU, ZONGULDAK’TAYDI

KILIÇDAROÄžLU, ZONGULDAK’TAYDI

CHP Genel BaÅŸkanı Kemal KılıçdaroÄŸlu, "Niye her gün ÅŸehitlerimiz geliyor? Bu GüneydoÄŸu’daki ÅŸehirler nasıl oldu da silah deposu haline geldi, bunların sorumlusu yok mu? Ä°ÅŸin sorumlusu Türkiye’de siyaset kurumudur" dedi.

Zonguldak’ta bir otelde sivil toplum kuruluÅŸu temsilcilerinin katıldığı ve ilk bölümü basına kapalı gerçekleÅŸtirilen "Büyük BuluÅŸma Batı Karadeniz’de" programında konuÅŸan KılıçdaroÄŸlu, hiçbir genel baÅŸkanın bütün sivil toplum örgütlerinin temsilcilerini dinleyip sorularına rahatlıkla cevap vermeyeceÄŸini söyledi.

Kılıçdaroğlu, üzerinde anlaşılması gereken birinci konunun ahlak olması gerektiğini anlatarak "Her yerde, her ortamda söyleyin, bu ülkenin birinci sorunu ahlaktır. İkinci sorunu adalettir. Ahlakın ve adaletin olmadığı bir yerde ne demokrasi ne toplum ne insanlar sorunlarını anlatırlar ne de insanlar birbirlerini dinlerler. Bu kadar önemlidir." diye konuştu.

Türkiye’de 2002’de terörün "sıfır" olduÄŸunu belirten KılıçdaroÄŸlu, "Niye her gün ÅŸehitlerimiz geliyor? Bu GüneydoÄŸu’daki ÅŸehirler nasıl oldu da silah deposu haline geldi, bunların sorumlusu yok mu? Ä°ÅŸin sorumlusu Türkiye’de siyaset kurumudur. Ben simitçiye mi soracağım bu iÅŸin sorumlusu sen misin diye? Adamcağızın bir sorumluluÄŸu yok ki. Yeniden düşünüp bir ÅŸeyler yapmamız lazım" deÄŸerlendirmesinde bulundu.

-  "Darbe hukukunun da deÄŸiÅŸmesi lazım"

Kılıçdaroğlu, mevcut anayasanın neredeyse değişmeyen hiçbir maddesinin kalmadığını dile getirerek şöyle devam etti:

"Nasıl olması gerekir bir anayasanın, her vatandaÅŸ anayasa kitapçığını eline aldığında ’Bu benim anayasam’ diyecek. Bunun sağı solu yok. Herkesin hakkını koruyan bir kitap, bir anayasa, temel kanun ve bu temel kanun anayasanın evrensel kurallarını içermesi lazım. Amerika, Japonya, Hollanda, Ä°ngiltere, Danimarka, Ä°sveç, Ä°sviçre gibi temel kuralları içermesi lazım. Kendi toplumunuzun deÄŸer ve kültürlerini yansıtması lazım. Åžimdi ’DeÄŸiÅŸtireceÄŸiz’ diyoruz, ’Hay hay deÄŸiÅŸtirelim’ diyorum, itirazımız yok. Bunu deÄŸiÅŸtireceksek ’Anayasa’nın ilk 4 maddesine dokunmayalım’ diyorum, ’Hayır dokunacağız’ diyorlar."

Anayasa’nın ilk 4 maddesini okuyan KılıçdaroÄŸlu, "Darbe hukukunu deÄŸiÅŸtireceksen eyvallah, bu anayasayla beraber ele alalım. ’Yargı bağımsızlığı’ diyorlar, yargı bağımsız mı? Hayır. Darbe hukuku deÄŸiÅŸmediÄŸi sürece, Türkiye’ye tam demokrasi gelmez. Anayasayla beraber, bazı maddeleriyle beraber darbe hukukunun da deÄŸiÅŸmesi lazım" ifadesini kullandı.

- "Gelin parlamenter sistemi güçlendirelim"

Kemal KılıçdaroÄŸlu, bir ülkenin siyasi rejimini o ülkenin tarihi ve siyasi konumunun belirleyeceÄŸini vurgulayarak şöyle konuÅŸtu:

"Öyle bir kiÅŸi karar verdi, ertesi gün rejimi deÄŸiÅŸtirelim; böyle bir uygulama dünyada olmaz, yoktur. Bizim 150 yıla yakın parlamenter sistem tecrübemiz var. Osmanlı döneminde de parlamenter sistem vardı. Gelin parlamenter sistemi güçlendirelim. Aksayan yönleri var mı var, düzeltilmeli mi düzeltilmeli. Yapalım bunu. ’Hayır biz baÅŸkanlık sistemi getireceÄŸiz’. Neye göre baÅŸkan, kime göre baÅŸkanlık sistemi? ’Birisinin arzusuna göre baÅŸkanlık sistemi getireceÄŸiz’. Bir kiÅŸinin arzusuna göre Türkiye’ye baÅŸkanlık sistemi gelmez. Dünya kadar derdimiz var, milyonlarca çocuÄŸumuz iÅŸsiz, biz bunlarla uÄŸraÅŸacağımıza Türkiye’de kalkmışız rejimi deÄŸiÅŸtireceÄŸiz, niye deÄŸiÅŸtiriyoruz, hangi gerekçeyle deÄŸiÅŸtiriyoruz."

Sosyal devletin önemine deÄŸinen KılıçdaroÄŸlu, Zonguldak’ta kömür rezervinin çıkartılamamasının nedeninin "beceriksiz siyaset" olduÄŸunu belirtti.

KılıçdaroÄŸlu, Anadolu’nun içinin boÅŸaltılmış durumda olduÄŸunu savunarak cumhuriyetin ilk dönemindeki ekonomik politikalar hakkında bilgiler verdi.  

- "TBMM’de halka hizmet edecek milletvekili olması lazım"

Ankara’da sivil toplum kuruluÅŸlarıyla yaptıkları "büyük buluÅŸma" programına iliÅŸkin broşürler dağıttıklarını anlatan KılıçdaroÄŸlu, burada ortaya çıkan 16 görüşü okudu.

KılıçdaroÄŸlu, adaletin tesis edilmediÄŸi bir ülkenin geleceÄŸinin olmayacağını belirterek medyanın da özgür olması gerektiÄŸini dile getirdi.

Seçim barajının deÄŸiÅŸmesi, yurt dışı seçim çevresi oluÅŸturulması ve oradaki vatandaÅŸların da temsilcilerini TBMM’ye gönderebilmesi gerektiÄŸini aktaran KılıçdaroÄŸlu, ÅŸunları söyledi:

"Parlamentoda Allah aÅŸkına yolsuzluk yapanın ne iÅŸi var, hırsızlık yapan birinin ne iÅŸi var, iÅŸ takipçiliÄŸi yapan birinin ne iÅŸi var milletvekilliÄŸinde, bunların gitmesi lazım. TBMM’de halka hizmet edecek milletvekili olması lazım. Cebini düşünen deÄŸil, halkın cebini düşünen milletvekili olması lazım. Ahlak üzerinde anlaÅŸtıktan sonra zaten bir sorunumuz kalmıyor bizim. Doktorların, avukatların, muhtarların ahlaki kuralları var. Ahlaki kuralları olmayan tek kurum Türkiye’de siyasettir."

- "Şehirler silah deposuna döndürüldü"

Çözüm Süreci’ne deÄŸinen CHP Genel BaÅŸkanı KılıçdaroÄŸlu, toplumsal barışa ihtiyaç duyulduÄŸunu ifade ederek, "Süreç içerisinde ÅŸehirler silah deposuna döndürüldü. O ÅŸehirler silah deposu haline getirilirken iktidarda kim vardı ve siz neden müdahale etmediniz, hangi gerekçeyle müdahale etmediniz? Hangi gerekçeye valilere talimat verdiniz ’Bunlara dokunma’ diye? Terörle böyle mücadele edilmez" deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Kılıçdaroğlu, bir ayıptan söz edeceğini belirterek konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Geçen gün ÅŸehit yakınları ve gaziler davet edilmiÅŸ, kurayla iÅŸ... Bu gazilere ve ÅŸehit yakınlarına yapılan en büyük saygısızlıktır. Sen devletsin kardeÅŸim, koskoca Türkiye Cumhuriyeti, ÅŸehitlerimizin ve gazilerimizin sorunlarını gideremez mi? Önümüzdeki günlerde bir kanun teklifini bizzat ben imzalayıp vereceÄŸim. BaÅŸbakanlıka baÄŸlı Åžehitler ve Gaziler Yüksek Kurulunun oluÅŸturulması lazım. Åžehit yakınları ve gaziler milletvekili saÄŸlık haklarından nasıl yararlanıyorlarsa aynı koÅŸullarda onlar da yararlanacaklar. Allah aÅŸkına bunun kurası mı olur? Hayatını vermiÅŸ, siz kuradan bahsediyorsunuz, bunlar olmaz. Ä°ngiltere’de bir gazi bir maÄŸazaya gittiÄŸinde, anons edilir, falan gazi ’MaÄŸazamızı onurlandırmıştır’ diye. Bu kadar deÄŸer verilir, biz neredeyse ÅŸehitlerimizi ve gazilerimizi devre dışı bırakıyoruz, bunlar doÄŸru deÄŸil."

- "PKK belası yetmedi, şimdi de IŞİD belası çıktı"

Dış politikalarda büyük hatalar yapıldığını savunan KılıçdaroÄŸlu, "Hiçbir komÅŸumuz yok. Ne Suriye, Irak, Ä°ran, Mısır, Libya, Rusya, Ä°srail... Bütün komÅŸularımızla kavgalıyız. Fırsat arıyoruz ÅŸimdi ’Nasıl barışacağız’ diye. Suriye’nin iç iÅŸine niye karıştık, durup durduÄŸu yerde bir sabah kalktık, Suriye bizim 1 numaralı düşmanımız oldu. Suriye’ye silah gönderdik, Müslüman’ı Müslüman’a kırdırdık." ÅŸeklinde konuÅŸtu. 

Kılıçdaroğlu, bir ülkenin kendi içinde de dışında da barış istemesi gerektiğini dile getirerek şunları kaydetti:

"Biz ÅŸimdi kavganın peÅŸindeyiz. Öyle bir bela açtık ki başımıza, PKK belası yetmedi, ÅŸimdi de İŞİD belası çıktı. 70 ilden terör örgütüne, IŞİD’e militan gidiyor. Taban tuttu. Åžimdi VehhabiliÄŸi dayatıyorlar Ä°slam toplumuna, Türkiye’ye. Kimin desteÄŸiyle Suudi Arabistan ve Katar’ın. Anadolu Müslümanlığı bizim neyimize yetmiyor? Bizim Mevlanamız var,  Hacı BektaÅŸ-ı Velimiz var, saygın din adamlarımız var. Ä°badetimizi yapıyoruz, kimse kimsenin inancına karışmıyor, huzur içerisinde yaşıyoruz. Neyimize yetmiyor? Niye kavga ediyoruz? Tarihe baksınlar ’Osmanlı, Osmanlı’ diyorlar. Vehhabilik ile en ciddi mücadeleyi yapan da Osmanlı padiÅŸahlarıdır. Kaç kiÅŸiyi idam etmiÅŸtir. "

Bir ülkede demokrasi, hukukun üstünlüğü ve yargı bağımsızlığı yoksa o ülkede büyüme olmayacağını vurgulayan KılıçdaroÄŸlu, "Yabancı sermaye de gelmez, iÅŸ adamı da yurt dışına kaçar. Bakın son 2 yılda yurt dışına giden Türk sermayesi çok daha fazla. ’Ben Türkiye’de deÄŸil yurt dışında yatırım yapacağım’ diyor" ifadesini kullandı. 

KılıçdaroÄŸlu, daha sona Zonguldak Belediye BaÅŸkanı Muharrem Akdemir’i ziyaret etti.

 
WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo