Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

Ev Hanımlarının Elinde Değerleniyor

Ev Hanımlarının Elinde Değerleniyor

Alaplı’da baÅŸlatılan "Çekmene Can Veren Has Eller Projesi" kapsamında dokuma eÄŸitimi alan ev hanımları, son yıllarda ilginin azaldığı "çekmen bezi"nin yeniden yaygınlaÅŸması için çaba sarf ediyor.

Ä°lçeye baÄŸlı Hasanlı Köyü Merkez Mahallesi Kalkındırma DerneÄŸince hazırlanan ve İçiÅŸleri Bakanlığı Dernekler Daire BaÅŸkanlığının sosyal proje yarışmasında baÅŸarılı görülen proje kapsamında köyde yaÅŸayan kadınlar, dokuma tezgahı başında keten iplerine hayat veriyor.

Yüzyıllardır keten liflerinden yaptıkları bezle elbise diken kadınlar, son yıllarda ilginin azaldığı "çekmen bezi"nin yeniden yaygınlaÅŸması için baÅŸlatılan projede aynı zamanda meslek sahibi olarak, kazançlarıyla aile ekonomisine katkıda bulunabilecek.  

- "Ürünleri dış ülkelere ihraç etmek istiyoruz"

Hasanlı köyü muhtarı ve Hasanlı Köyü Merkez Mahallesi Kalkındırma DerneÄŸi BaÅŸkanı Recep Tufan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Düne kadar ellerinde çapa ile baÄŸ bahçe iÅŸlerinde çalışan kadınlarımız, bundan sonra meslek sahibi olarak aile bütçelerine katkı saÄŸlayabilecek." dedi. 

Bölgede tekstil köyü olmayı hedeflediklerini ifade eden Tufan, şunları söyledi:

"İçişleri Bakanlığı Dernekler Daire Müdürlüğüne sunduğumuz projenin amacı, unutulan kültürümüzü geri kazanma. Alaplımızı ve köyümüzü tekstil kenti yapmak istiyoruz. Eskiden yöremizde çok miktarda keten lifinden dokuma tezgahlarında çekmen bezi üretilirdi. Bizim de hedefimiz bu geleneği sürdürerek köylü kadınlarımızı iş sahibi yapmaktır. Ayrıca zaman içinde yapılan ürünleri dış ülkelere ihraç etmek istiyoruz."

 "Çocuklarımıza güzel bir miras bırakacağız"

Halk EÄŸitim Merkezi Müdürlüğünde görevli el sanatları eÄŸitmeni Öznur Yılmaz BeÅŸevli de "düzen" adı verilen el tezgahlarda dokunan çekmen bezinin, önemli bir kültürel ürün olduÄŸunu belirterek, "Kursumuza 37 kadın kursiyerimiz katılmaktadır. Çekmen, ilçemizin çok eski bir bezidir. Eskiden kadınlarımız evlerinde kurdukları tezgahlarda bundan çeÅŸitli kıyafetler dokurmuÅŸ. Bu geleneÄŸin tekrar yaÅŸatılması için güzel bir proje hazırlandı." ÅŸeklinde konuÅŸtu. 

Kursiyer Hatice Uslu da kursa katılmasını saÄŸlayan muhtara ve büyüklerine teÅŸekkür ederek, "Biz burada bez dokuyacağız. Çekyat örtüsü, havlu gibi ürünler yapacağız. Eski geleneÄŸimizi sürdüreceÄŸiz aynı zamanda aile bütçemize de katkıda bulunacağız." dedi.

Nurcan Karademir ise "Evde boÅŸ oturmaktansa böyle güzel bir kursa katılarak kendimizi deÄŸerlendiriyoruz. Ä°nÅŸallah aile bütçemize katkıda bulunarak, çocuklarımıza güzel bir miras bırakacağız. Destek olanlardan Allah razı olsun." ifadesini kullandı.  

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo