Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

’KENT MEYDANINIDA YAPACAĞIZ, CAMİDE YAPACAĞIZ’

’KENT MEYDANINIDA YAPACAÄžIZ, CAMÄ°DE YAPACAÄžIZ’

Kdz.EreÄŸli Din Görevlileri DerneÄŸinin ziyaretinde Kent Meydanına yapılacak olan cami konusunda önemli açıklamalar yapan Belediye BaÅŸkanı Hüseyin Uysal, ’Kent meydanını da yapacağız, camide yapacağız’ dedi. CHP Milletvekili Åžerafettin Turpçu’nun eleÅŸtirilerine de cevap veren BaÅŸkan Uysal; ’Bende ÅŸu soruyu soruyorum, Ay-City mi silueti bozuyor, Kent Meydanına yapılacak cami mi?” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Kdz.EreÄŸli Din Görevlileri DerneÄŸi BaÅŸkanı Ali Aksoy, beraberinde din görevlileri ile birlikte Belediye BaÅŸkanı Hüseyin Uysal’ı makamında ziyaret ederek Kent Meydanına yapılacak cami projesi için teÅŸekkür etti.

Dernek BaÅŸkanı Ali Aksoy, ziyarette yaptığı konuÅŸmada, Kent Meydanına cami projesinin EreÄŸli halkında sevinçle karşılandığını belirterek; “En doÄŸru yere cami yapılması kararından dolayı Kent Meydanı caminin hayırlı uÄŸurlu olması için sayın baÅŸkanı ziyaret ettik arkadaÅŸlarımızla. Ä°nançlı insan bulunduÄŸu yerde eser yapar, inançsız insanın yerlerinde yeller eser. Ben baÅŸkanımı tebrik ediyorum. Bu hayırlı hizmetin altına imza attığından dolayı Cenab-ı Allah’tan böyle nice hayırlı hizmetlerin devamını diliyorum. EreÄŸli’miz için çok büyük bir ihtiyaç olan cami bu vesileyle halledilmiÅŸ olacak. EreÄŸli’miz 3 bin 500, 5 bin kiÅŸilik bir camiye sahip olacak. Çevremizde böyle büyük bir cami olmayışının büyük bir eksiklik olduÄŸunu sayın baÅŸkan hissetmiÅŸ ki böyle güzel bir hizmetin altına imza attı. EreÄŸli din görevlileri olarak baÅŸkanımı hem tebrik ederim, hem teÅŸekkür ederim. Hem de böyle nice hayırlı hizmetler temenni ederim. Kent meydanı cami halkımız arasında daha duyulduÄŸundan itibaren büyük sevgi ile karşılandığını din görevlileri tercümanı olarak sayın baÅŸkanıma arz etmek için buradayız” dedi.

“EREÄžLÄ° MERKEZÄ°NDE Ä°HTÄ°YAÇTI”

Din görevlileri derneÄŸine projeye verdikleri destek ve ziyaretleri için teÅŸekkür eden Belediye BaÅŸkanı Hüseyin Uysal; merkezde büyük bir cami ihtiyacının olduÄŸunu belirterek; “Ziyaretlerinden dolayı teÅŸekkür ediyorum. Kent meydanındaki cami. Halkımızın büyük bir ihtiyacı vardı ve bu talep görüyordu. Dikkat ederseniz camilerimiz Cuma günleri, bayramlarda ve cenaze namazlarında ihtiyaca cevap vermiyor. Cevap vermediÄŸi gibi merkezde yoÄŸunluÄŸumuz var. Nüfusumuzun çoÄŸunluÄŸu merkezde bulunuyor. Merkezde 250’yi geçmeyen cemaate sahip camilerimiz var. Oysa bizim Kdz.EreÄŸli halkımız cenaze namazlarına, Cuma namazlarına, bayram namazlarına çok duyarlı. Cuma günleri sokaklarda, caddelerde namaz kılınıyor. Biz bunu ilk günden beri önemsedik, duyarlı olduk. O sese kulak verdik. Bu konuyu ben göreve geldiÄŸimden itibaren dillendirdim en son Büyük Anadolu Oteldeki Kutlu DoÄŸum haftası programında halkımıza söz verdim. Ve bu sözümüzü yerine getiriyoruz. Meclisten kararını çıkarttık” dedi.

“AY-CÄ°TY MÄ° SÄ°LUETÄ° BOZUYOR, CAMÄ° MÄ°”

KonuÅŸmasında CHP Zonguldak Milletvekili Åžerafettin Turpçu’nun eleÅŸtirilerine de yanıt veren BaÅŸkan Hüseyin Uysal; “Bazı haksız eleÅŸtiriler oluyor. Åžimdi ben sormak isterim. Özellikle Zonguldak Milletvekilimiz Åžerafettin Turpçu’ya. Şöyle söylüyor. Devrek yol ayrımında eski hayvan pazarını tarif ediyor sayın Turpçu. Orası olmaz. Orası merkez deÄŸil. Sizin aracılığınızla kendisine ÅŸunu sormak isterim. Kentin mimarisini düşünen, inÅŸaat mühendisi ve mimar olduklarından bahsediyorlar meslek olarak. Åžimdi Ay-City’deki o yapı ÅŸehrin siluetini ne kadar bozduÄŸu her kes tarafından görülüyor. Elimde olsa, 4 kata kadar indiririm. O boyda orada hiçbir binamız yok. Acaba Ay-Cityi yaparken mühendis, mimar olan ÅŸehrin silutini bozduÄŸunu acaba hiç düşünmediler mi, öyle bir binanın yapılmasına nasıl müsaade ettiler. Åžimdi bizler cami yapılırken aklımızın sesini dinledik, aklımızı kullandık, vicdanımızın sesini dinledik ama en önemlisi halkımızın sesini dinledik. Kent meydanına cami olması için. Ben ÅŸimdi merak ediyorum, Ay-City kurulurken hangi ses dinlenildi. Soruyorum oraya konacak bir cami mi silueti bozuyor, Ay-City mi silueti bozuyor, sizin aracılığınızla sormak istiyorum” diye konuÅŸtu.

“PROTOKOL CAMÄ°SÄ° DEĞİL, HALK CAMÄ°SÄ° OLACAK”

BaÅŸkan Uysal, bazı yazılanlar gibi caminin protokol camisi deÄŸil tam aksine halk camisi olacağını belirterek; “Basından da takip ettiÄŸim kadarıyla protokol cami gibi bir olaydan bahsediliyor. Tam tersine camiler nefes alınan yerlerdir. Camiler dostluk, kardeÅŸlik evidir. Camilerde zengin-fakir, iÅŸveren-iÅŸci, yöneten-yönetilen, yerli-yabancı her kesimden insan omuz omuza saf tutarlar. Onun için kardeÅŸlik, dostluk evidir. Bunun için basında yazılanlara göre söylüyorum bir Protokol cami olmayacak halk camisi olacak. Mimari estetiÄŸine de hayran kalınacağı sadece protokol deÄŸil bütün insanların camisi olacak. ’Maraba’ camisi gibi olumsuz yaklaşımlar var, bunları asla kabul etmiyorum. Çünkü camiye giden, saf tutan her abimiz, kardeÅŸimiz ablamız bizim için aynı sınıf insandır, sınıf ayrımcılığı yoktur. ’Kara leke’ olarak tarif edenlere söylüyorum, bu camiye karar verenler, destek olanlar EreÄŸli tarihine altın harflerle yazılacaktır” dedi.

“KÄ°LÄ°SENÄ°N ÖNÃœNDE POZ VERENLER..”

Başkan Uysal, cami yerine karar verirken, akıl, vicdan ve halkın sesini dinlediklerini belirterek Kent Meydanına mimarisiyle de çok güzel bir camiyi inşa edeceklerini söyledi.

Uysal, “Avrupa’ya giden insanlar kiliselerin önünde boy boy poz vermesini biliyorlar, Türkiye’ye geldikleri zamanda camilerin önünde veriyorlar. Ãœlkemizin en güzel mimari eserleri camilerdir, olması lazım. Camiler bu topraklarda yaÅŸadığımızın tapu senedidir. Edirne’ye gittiÄŸinizde Selimiye’nin önünde, Adana’ya gittiÄŸinizde Sabancı camisi önünde resim çektirirsiniz. Ankara’da Kocatepe camisi merkezdedir. Bizim kent meydanına yapacağımız cami yeri en ideal yerdir. Bizde bu konuda hocalarımızdan da görüş aldık. ÖrneÄŸin, hastane kurulurken kimden görüş alıyoruz, SaÄŸlık Bakanlığından, doktorlardan. Bir okul kurulacak kimden görüş alıyoruz, Milli eÄŸitimden, öğretmenlerden velilerden. Bizde camimiz için din görevlilerimizden, mimarlardan görüş aldık. Ona göre yapıyoruz. En kısa zamanda temelini atacağız. Bize bu soruyu soranlar önce Ay-City’deki mimariye baksınlar. Cami yerine karar verirken, akıl, vicdan ve halkın sesi dinlenmiÅŸtir. Ay-City yapılırken hangi ses dinlendi. Sorum bu?.Daha da tartışabiliriz bunu” dedi.

“KENT MEYDANI DA OLACAK, CAMÄ° DE”

BaÅŸkan Uysal, cami projesini açıkladıktan sonra sanki Kent Meydanı yapılmayacakmış gibi bir algı oluÅŸturulmaya çalışıldığını belirterek; açıklamalarını ÅŸu ÅŸekilde tamamladı;“Sanki kent meydanı olmayacak gibi bir yaklaşım var. Kent Meydanı da olacak, cami de. 15 dönüm arazi var. Bu arazinin 4/1 alanına mimarisi çok güzel bir cami olacak. DiÄŸer alanlar, Eski Belediyenin karşısındaki çınar aÄŸaçlarının olduÄŸu alan, bir tarafında Göztepe, bir tarafında hükümet konağı ve emniyet binasının olacağı alan. Bir tarafında lojmanlar, ileride de o lojmanlar oradan kalkabilir, buradaki büyük bir alan altında 2 katlı otoparkıyla birlikte Kent Meydanı olacak. Bu cami merkezi lazım, söyledikleri gibi hayvan pazarının oraya deÄŸil. Dinler, ferdi deÄŸil, toplumsaldır. Kalabalıkların toplandığı yerdir o mekanlar. Gerek 18 Haziran kdz.EreÄŸli’nin kurtuluÅŸunda, gerek 15 Temmuz darbe giriÅŸiminde vede yüzyıllardır insanlar sela sesleriyle toplanmıştır. Sela sesleriyle vatandaÅŸlar toplanarak birlik, bütünlük saÄŸlanmıştır. Camilerimiz önemli. Ä°stiklal Åžairimiz Mehmet Akif Ersoy’un ÅŸiirinde olduÄŸu gibi Bu ezanlar-ki ÅŸahadetleri dinin temeli, Ebedi yurdumun üstünde benim inlemeli. Biz bunun gereÄŸini yapıyoruz.”

“CAMÄ° EN GÃœZEL YERÄ°NDE DÜŞÜNÃœLMÜŞ”

BaÅŸkan Uysal’ın açıklamalarına destek olan din Görevlileri DerneÄŸi BaÅŸkanı Ali Aksoy, cami yerinin en güzel yerde düşünüldüğünü belirterek; “Ä°stanbul’u gezdiÄŸimiz zaman ecdadımızın camileri en itinalı yerlere, her taraftan görünen yerlere yaptığına ÅŸahit oluyoruz. Avrupa’ya gittiÄŸimiz zamanda yine mabetler, kiliseler yine halkın içinde ÅŸehrin göbeÄŸinde, her taraftan görünebilecek yerlerdedir. Camileri ÅŸehrin dışına itmek, köhnelenmiÅŸ fikirlerdir. Bu fikirler itibar görmez, halkımız tarafından görmez, mimarlarımız tarafından görmez, insanlarımız tarafından görmez. Camiler insanlarımızın yürüyebileceÄŸi, gidebileceÄŸi, gencinin, ihtiyarının ibadet yapabileceÄŸi, halkın güzelliÄŸine ÅŸahit olacak mekanlarda oluyor. Bu camimiz en güzel yerde düşünülmüş. Düşüneni tebrik ediyorum. EreÄŸli’mizin en güzel yerinde bu camimizin yapılmasında gayreti olanlardan Allah razı olsun” dedi.

Başkan Uysal, ziyaretleri için din görevlilerine teşekkür etti.

’KENT MEYDANINIDA YAPACAÄžIZ, CAMÄ°DE YAPACAÄžIZ’

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo