14 o C Kdz. Ereğli

“KENDİNDEN ÖNCE HİZMET”

Gündem 8 yıl 8 ay 14 gün 17 saat 52 dakika önce 1571

Haberi Paylaşın

Rotary Kulübü Uluslar arası 2430. Bölge Guvarnörü Prof. Dr. Canan Ersöz, “Bir çocuğun, çocuk doğururken ölmesini benim ne vicdanım, ne de aklım kabul ediyor” dedi.


Guvarnör Ersöz, Zonguldak’ın ardından, Karadeniz Ereğli Rotary Kulübü’nün etkinliklerine katılmak üzere geldiği İlçede, Fikri Kapan’ın hazırlayıp sunduğu ve 91.7 frekansından yayın yapan radyomuz “Fikri Kapan’la Burada Konuşalım” Programına konuk oldu.
Günün uygun olmaması ve zamanın darlığı açısından, Gülüç Beldesi’ndeki Büyük Anadolu Otel’de düzenlenen mekanda bant kaydı yapılan programda Kapan’ın sorularını yanıtlayan Ersöz, Rotary kulüplerinin, Dünya Sağlık Teşkilatı, Uluslar arası Futbol Federasyonu (FİFA) gibi uluslar arası sivil toplum örgütü olduğunu söyledi.
Dünyada bir birinden bağımsız 35 bin Rotary Kulübü ile bu kulüplere üye bir milyon 300 bin kadar da üyesi bulunduğunu anlatan Ersöz, şöyle dedi:

“KENDİNDEN ÖNCE HİZMET”
“Rotary’ın temel felsefesi ’kendinden önce hizmet’tir. Değişik ülke ve yörelerdeki Rotary kulüpler, bulundukları yörenin ihtiyaçlarına göre çeşitli hizmet projeleri gerçekleştirirler. Bu kulüplerimiz, bulundukları ülkelerin kanunlarına tabidirler. Rotaryenler, bulundukları konumu, mesleki deneyimlerinin, bilgi birikimlerinin, yetiştikleri ülkeye borçlu olduklarına inanırlar. Dolayısıyla bu birikimlerimizi de bulunduğumuz topluma hizmet ederek ödeyemeye yönelik çalışmalar yapıyoruz. Türkiye genelinde de 1960’lardan ilki Ankara’da kurulan Rotary Kulübü, daha sonra önce büyük şehirlerde, daha sonra da çeşitli yerlere yayılarak büyümüştür. Her şeyi Devletten bekleyemeyiz. Dolayısıyla bizler de iyi vatandaşlar olarak üzerimize düşeni yapmak durumundayız.”

ZONGULDAK VE EREĞLİ
Rotary Kulübü Uluslar arası 2430. Bölge Guvarnörü Prof. Dr. Canan Ersöz, sorumlu olduğu bölgede aralarında bazı Orta Asya ülkelerinde olmak üzere 90 kulüp bulunduğunu hatırlatarak, şunları söyledi:
“Bunlardan biri de Karadeniz Ereğli Rotary Kulübü’dür, Ereğli Rotary, bölgemizde etkinliği olan herkesin bildiği bir kulüptür. Çünkü sürekli gündemdedirler. Zira Rotary’de gündemde olmanız için çok çalışıyor, güzel projeler yapıyor olmanız lazım. Karadeniz Ereğli Rotary Kulübü de bu kategoride kulübümüzdür. Lakın zamanda gerçekleştirdikleri Gençlik Kampı da bunlara bir örnektir. İnanılmaz ses getirdi, etki yaptı. Çünkü Rotary, gençliğe çok önem verir. Ülkemize gelen yabancı ülke gençlerine yaptığımız tanıtımlar, gelecekte Dünya barışının temel tuğlalarını oluşturuyor. Geçen dönem başkanlığında da oldukça aktif olan Ereğli Rotary bir sürü ödüller aldı. Bu dönem Başkanımız Sayın Mustafa Gür de son derece heyecanlı başkanlarından biri. Kendisi ile her konuştuğumda değişik bir proje sunuyor. Bu da Guvarnör olarak ihtiyacımız olan motivasyona büyük katkı sağlıyor.”

ROTARY’DE ÇOCUKLAR
Rotary’nin, çocuklara özel önem verdiğini vurgulayan Guvarnör Ersöz, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Rotary bünyesinde kurulan 18-30 yaş arası gruptan oluşan ’Rotarakt Kulübümüz’deki gençlerimiz vasıtasıyla her şeyden önce barışa hizmet ediliyor demektir. Çünkü, genç insanları farklılıklara saygı duymayı öğreterek yetiştirirseniz, bu insanlar gelecekte, önemli konulara yönetici olarak geldikleri, karar verme mekanizmalarında rol aldıkları zaman tanıdıkları, bildikler ibir kültürle veya tanıdıkları bildikleri insanlarla konuşup, anlaşmaları çok daha kolay olur. Eğer beni tanımaz, kültürümü de bilmezseniz, o zaman bana ön yargılarla yaklaşırsınız. Bu da konuşup, anlaşmamızı zorlaştıran bir unsur olur. Ağaç yaşken eğilir misali, bu çocuklara gençliklerinde farklılıkları ve bu farklılıkların da zenginlik olduğunu anlatabilirseniz, yaşatarak gösterebilirseniz o zaman kültürlerin bir birleriyle anlaşması, insanların bir biriyle konuşup anlaşması, kaynaşması ve konsensüs sağlama becerileri edinmeleri daha erken yaşta olur. Böylece karar verme mekanizmalarında olduklarında sıfırdan başlama yerine daha ileri mertebelerden başlamış oluyorlar.”

PROJE ÜRETME VE UYGULAMA
Programı hazırlayan ve Sunan Fikri Kapan’ın, yapılan hizmet çalışmalarının kaynağına yönelik sorusuna da açıklık getiren Ersöz, şöyle konuştu:
“Rotary’da eğer bir proje yapılacaksa, o projenin fonunu, başka bir proje yaparak oluştururuz. Bunun yanı sıra Uluslararası Rotary Vakfı, Dünyanın her yanından bağışlar oluyor. Yapacağınız bir projeyi Rotary’nin bünyesinde paylaştığınız zaman hiç ummadığınız yerlerden sizin bu projenizi çok beğenip, inanıp katkılarda olabiliyor. Sürekli hizmete yönelik çalışmalar yapıyoruz.
Rotary’da aynı zamanda şöyle de bir prensip söz konusudur. Eğer bir insanın yakasında Rotary Rozeti görüyorsanız, biz şöyle düşünürüz; ’Aaaa Rotaryen, ben bu insana güvenebilirim…’ Dünyada da böyle. Rotaryenler bir birini hiç tanımasa da, her zaman için ’40 yıllık dostuymuş’ gibi ellerinden gelen yardımı her an yapmak üzere hazırdırlar.

ROTARY’İ AİLECEK YAŞARIZ”
Bizim kulüp bünyemizde Rotarakt ve 14-18 yaş arasında çocuklarımızın bulunduğu İnterakt kulüplerimiz var. Çünkü Rotary ailecek yaşanır ve biz bunu çok severiz. Rotary sadece erkekleri veya kadınların ayrı ayrı toplandığı bir kulüp değildir.
Rotary’da üye sayısında her hangi bir sınırlama da yoktur. Ancak temel prensip, kulüp bünyesinde farklı mesleklerin temsil edilmesidir. Bunu sebebi de bu tür farklı mesleklerden insanları bir araya getirip çok daha büyük projeler yapabilmektir. Rotaryan olmakta ilk şart ise kişinin iyi vatandaş, bir iş ve meslek sahibi olmasıdır. Bu doğrultuda Rotary’in kapısı herkese açıktır. Eğer bir yerde potansiyel görüyorsak, topluma hizmet etme arzusundaki insanların üye olabileceği ikinci kulubü de hiç çekinmeden kurabiliriz."

ÇOCUK GELİNLER OLMASIN!
Bu dönem başkanlığında, çocuk gelinler konusunda hassas davrandığını ve bunu da sorumluluğundaki kulüplere önerdiğini antalan Rotary Kulübü Uluslar arası 2430. Bölge Guvarnörü Prof. Dr. Canan Ersöz, sözlerini şöyle tamamladı:
“Her dönem kulüplerimiz bölgelerindeki ihtiyaçlara yönelik projeler yaparlar ama kendilerine Guvarnör olarak farklı projeler tavsiye ettiğimiz de oluyor. Bu dönem ben de, 2430. Bölge’nin ’İlk Kadın Guvernörü’ olmam sebebiyle, bu dönem ’Çocuk Gelinler Olmasın’ isimli bir projeyi kulüplerimize önerdim. Bu konuda farkındalık yaratacak, bu konuya dikkat çekecek projeler gerçekleştirmelerini istedim. Çocuk gelinler projesinin çok ses getirmesini umuyorum. Çünkü bu gerçekten kanayan bir yara. Bu konuda başka sivil toplum örgütleri ve Bakanlığımız da çalışıyor. Ama bu konuda herkesin bir şeyler yapması lazım. Çünkü Erken yaşta evliliklerin çok farklı sonuçları var. Bunlardan biri de genç yaşta, daha çocuk yaşta ’anne’ olan çocuklarda doğum yaparken veya hemen sonra görülen ölüm oranlarıdır. Bir çocuğun, çocuk doğururken ölmesini benim ne vicdanım, ne de aklım kabul ediyor.
Dönemim başında bu konuda en fazla heyecanlanan kulüplerimizden bir tanesi de Karadeniz Ereğli Rotary Kulübü oldu. Güzel etkinlikler yaptılar ve yapacaklar.
Bunun yanı sıra kulüplerimize ’Benim Bir Okulum Var’ diyerek, bu okulun neye ihtiyacı varsa, kulübünüzün olanakları çerçevesinde iyileştirme çalışması, kütüphane, su sebili, eksik ise Atatürk Büstü yaptırabileceklerini önerdim. Çocuk Göz Sağlığı projemiz de bölgemizdeki bütün kulüplerin ilgisini çekti.”
Karadeniz Ereğli rotary Kulübü Dönem Başkanı Mustafa Gür’ün de izlediği programın ardından Ersöz’ün teşekkür ettiği Kapan ise öncelikle Ersöz’e iade teşekkür, ardından da programın yapılmasında sağladıkları imkan dolayısıyla Büyük Anadolu Ereğli Otel yönetimine teşekkür etti.

Gündem

KAZA ; 2 YARALI

EN ÇOK OKUNAN

6 gün 23 saat 17 dakika önce EREĞLİ'YE ACI HABER
9 saat 29 dakika önce İŞ ARAYANLARIN DİKKATİNE !
3 gün 21 saat 30 dakika önce DENETİMLER SIKLAŞIYOR
6 gün 12 saat 23 dakika önce AĞIR YARALI !
1 gün 17 saat 57 dakika önce ULAŞIMDA YENİ DÖNEM BAŞLIYOR
3 gün 16 saat 58 dakika önce UYARI ÜSTÜNE UYARI YAPILIYOR !
4 gün 22 saat 51 dakika önce HASAN HOCA HAYATINI KAYBETTİ
3 gün 20 saat 24 dakika önce KAZA ; 2 YARALI
2 gün 7 saat 35 dakika önce EREĞLİ'DEKİ OLAYDA 1 KİŞİ TUTUKLANDI !
4 gün 21 saat 35 dakika önce GÖKTEPE KAVŞAĞINDA KAZA !