Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

“KENDİNDEN ÖNCE HİZMET”

“KENDÄ°NDEN ÖNCE HÄ°ZMET”

Rotary Kulübü Uluslar arası 2430. Bölge Guvarnörü Prof. Dr. Canan Ersöz, “Bir çocuÄŸun, çocuk doÄŸururken ölmesini benim ne vicdanım, ne de aklım kabul ediyor” dedi.


Guvarnör Ersöz, Zonguldak’ın ardından, Karadeniz EreÄŸli Rotary Kulübü’nün etkinliklerine katılmak üzere geldiÄŸi Ä°lçede, Fikri Kapan’ın hazırlayıp sunduÄŸu ve 91.7 frekansından yayın yapan radyomuz “Fikri Kapan’la Burada KonuÅŸalım” Programına konuk oldu.
Günün uygun olmaması ve zamanın darlığı açısından, Gülüç Beldesi’ndeki Büyük Anadolu Otel’de düzenlenen mekanda bant kaydı yapılan programda Kapan’ın sorularını yanıtlayan Ersöz, Rotary kulüplerinin, Dünya SaÄŸlık TeÅŸkilatı, Uluslar arası Futbol Federasyonu (FÄ°FA) gibi uluslar arası sivil toplum örgütü olduÄŸunu söyledi.
Dünyada bir birinden bağımsız 35 bin Rotary Kulübü ile bu kulüplere üye bir milyon 300 bin kadar da üyesi bulunduğunu anlatan Ersöz, şöyle dedi:

“KENDÄ°NDEN ÖNCE HÄ°ZMET”
“Rotary’ın temel felsefesi ’kendinden önce hizmet’tir. DeÄŸiÅŸik ülke ve yörelerdeki Rotary kulüpler, bulundukları yörenin ihtiyaçlarına göre çeÅŸitli hizmet projeleri gerçekleÅŸtirirler. Bu kulüplerimiz, bulundukları ülkelerin kanunlarına tabidirler. Rotaryenler, bulundukları konumu, mesleki deneyimlerinin, bilgi birikimlerinin, yetiÅŸtikleri ülkeye borçlu olduklarına inanırlar. Dolayısıyla bu birikimlerimizi de bulunduÄŸumuz topluma hizmet ederek ödeyemeye yönelik çalışmalar yapıyoruz. Türkiye genelinde de 1960’lardan ilki Ankara’da kurulan Rotary Kulübü, daha sonra önce büyük ÅŸehirlerde, daha sonra da çeÅŸitli yerlere yayılarak büyümüştür. Her ÅŸeyi Devletten bekleyemeyiz. Dolayısıyla bizler de iyi vatandaÅŸlar olarak üzerimize düşeni yapmak durumundayız.”

ZONGULDAK VE EREÄžLÄ°
Rotary Kulübü Uluslar arası 2430. Bölge Guvarnörü Prof. Dr. Canan Ersöz, sorumlu olduÄŸu bölgede aralarında bazı  Orta Asya ülkelerinde olmak üzere 90 kulüp bulunduÄŸunu hatırlatarak, ÅŸunları söyledi:
“Bunlardan biri de Karadeniz EreÄŸli Rotary Kulübü’dür, EreÄŸli Rotary, bölgemizde etkinliÄŸi olan herkesin bildiÄŸi bir kulüptür. Çünkü sürekli gündemdedirler. Zira Rotary’de gündemde olmanız için çok çalışıyor, güzel projeler yapıyor olmanız lazım. Karadeniz EreÄŸli Rotary Kulübü de bu kategoride kulübümüzdür. Lakın zamanda gerçekleÅŸtirdikleri Gençlik Kampı da bunlara bir örnektir. Ä°nanılmaz ses getirdi, etki yaptı. Çünkü Rotary, gençliÄŸe çok önem verir. Ãœlkemize gelen yabancı ülke gençlerine yaptığımız tanıtımlar, gelecekte Dünya barışının temel tuÄŸlalarını oluÅŸturuyor. Geçen dönem baÅŸkanlığında da oldukça aktif olan EreÄŸli Rotary bir sürü ödüller aldı. Bu dönem BaÅŸkanımız Sayın Mustafa Gür de son derece heyecanlı baÅŸkanlarından biri. Kendisi ile her konuÅŸtuÄŸumda deÄŸiÅŸik bir proje sunuyor. Bu da Guvarnör olarak ihtiyacımız olan motivasyona büyük katkı saÄŸlıyor.”

ROTARY’DE ÇOCUKLAR
Rotary’nin, çocuklara özel önem verdiÄŸini vurgulayan Guvarnör Ersöz, konuÅŸmasını şöyle sürdürdü:
“Rotary bünyesinde kurulan 18-30 yaÅŸ arası gruptan oluÅŸan ’Rotarakt Kulübümüz’deki gençlerimiz vasıtasıyla her ÅŸeyden önce barışa hizmet ediliyor demektir. Çünkü, genç insanları farklılıklara saygı duymayı öğreterek yetiÅŸtirirseniz, bu insanlar gelecekte, önemli konulara yönetici olarak geldikleri, karar verme mekanizmalarında rol aldıkları zaman tanıdıkları, bildikler ibir kültürle veya tanıdıkları bildikleri insanlarla konuÅŸup, anlaÅŸmaları çok daha kolay olur. EÄŸer beni tanımaz, kültürümü de bilmezseniz, o zaman bana ön yargılarla yaklaşırsınız. Bu da konuÅŸup, anlaÅŸmamızı zorlaÅŸtıran bir unsur olur. AÄŸaç yaÅŸken eÄŸilir misali, bu çocuklara gençliklerinde farklılıkları ve bu farklılıkların da zenginlik olduÄŸunu anlatabilirseniz, yaÅŸatarak gösterebilirseniz o zaman kültürlerin bir birleriyle anlaÅŸması, insanların bir biriyle konuÅŸup anlaÅŸması, kaynaÅŸması ve konsensüs saÄŸlama becerileri edinmeleri daha erken yaÅŸta olur. Böylece karar verme mekanizmalarında olduklarında sıfırdan baÅŸlama yerine daha ileri mertebelerden baÅŸlamış oluyorlar.”

PROJE ÃœRETME VE UYGULAMA
Programı hazırlayan ve Sunan Fikri Kapan’ın, yapılan hizmet çalışmalarının kaynağına yönelik sorusuna da açıklık getiren Ersöz, şöyle konuÅŸtu:
“Rotary’da eÄŸer bir proje yapılacaksa, o projenin fonunu, baÅŸka bir proje yaparak oluÅŸtururuz. Bunun yanı sıra Uluslararası Rotary Vakfı, Dünyanın her yanından bağışlar oluyor. Yapacağınız bir projeyi Rotary’nin bünyesinde paylaÅŸtığınız zaman hiç ummadığınız yerlerden sizin bu projenizi çok beÄŸenip, inanıp katkılarda olabiliyor. Sürekli hizmete yönelik çalışmalar yapıyoruz.
Rotary’da aynı zamanda şöyle de bir prensip söz konusudur. EÄŸer bir insanın yakasında Rotary Rozeti görüyorsanız, biz şöyle düşünürüz; ’Aaaa Rotaryen, ben bu insana güvenebilirim…’ Dünyada da böyle. Rotaryenler bir birini hiç tanımasa da, her zaman için ’40 yıllık dostuymuÅŸ’ gibi ellerinden gelen yardımı her an yapmak üzere hazırdırlar.

ROTARY’Ä° AÄ°LECEK YAÅžARIZ”
Bizim kulüp bünyemizde Rotarakt ve 14-18 yaÅŸ arasında çocuklarımızın bulunduÄŸu Ä°nterakt kulüplerimiz var. Çünkü Rotary ailecek yaÅŸanır ve biz bunu çok severiz.  Rotary sadece erkekleri veya kadınların ayrı ayrı toplandığı bir kulüp deÄŸildir.
Rotary’da üye sayısında her hangi bir sınırlama da yoktur. Ancak temel prensip, kulüp bünyesinde farklı mesleklerin temsil edilmesidir. Bunu sebebi de bu tür farklı mesleklerden insanları bir araya getirip çok daha büyük projeler yapabilmektir. Rotaryan olmakta ilk ÅŸart ise kiÅŸinin iyi vatandaÅŸ, bir iÅŸ ve meslek sahibi olmasıdır. Bu doÄŸrultuda Rotary’in kapısı herkese açıktır. EÄŸer bir yerde potansiyel görüyorsak, topluma hizmet etme arzusundaki insanların üye olabileceÄŸi ikinci kulubü de hiç çekinmeden kurabiliriz."

ÇOCUK GELİNLER OLMASIN!
Bu dönem başkanlığında, çocuk gelinler konusunda hassas davrandığını ve bunu da sorumluluğundaki kulüplere önerdiğini antalan Rotary Kulübü Uluslar arası 2430. Bölge Guvarnörü Prof. Dr. Canan Ersöz, sözlerini şöyle tamamladı:
“Her dönem kulüplerimiz bölgelerindeki ihtiyaçlara yönelik projeler yaparlar ama kendilerine Guvarnör olarak farklı projeler tavsiye ettiÄŸimiz de oluyor. Bu dönem ben de, 2430. Bölge’nin ’Ä°lk Kadın Guvernörü’ olmam sebebiyle, bu dönem ’Çocuk Gelinler Olmasın’ isimli bir projeyi kulüplerimize önerdim. Bu konuda farkındalık yaratacak, bu konuya dikkat çekecek projeler gerçekleÅŸtirmelerini istedim. Çocuk gelinler projesinin çok ses getirmesini umuyorum. Çünkü bu gerçekten kanayan bir yara. Bu konuda baÅŸka sivil toplum örgütleri ve Bakanlığımız da çalışıyor. Ama bu konuda herkesin bir ÅŸeyler yapması lazım. Çünkü Erken yaÅŸta evliliklerin çok farklı sonuçları var. Bunlardan biri de genç yaÅŸta, daha çocuk yaÅŸta ’anne’ olan çocuklarda doÄŸum yaparken veya hemen sonra görülen ölüm oranlarıdır. Bir çocuÄŸun, çocuk doÄŸururken ölmesini benim ne vicdanım, ne de aklım kabul ediyor.
Dönemim başında bu konuda en fazla heyecanlanan kulüplerimizden bir tanesi de Karadeniz Ereğli Rotary Kulübü oldu. Güzel etkinlikler yaptılar ve yapacaklar.
Bunun yanı sıra kulüplerimize ’Benim Bir Okulum Var’ diyerek, bu okulun neye ihtiyacı varsa, kulübünüzün olanakları çerçevesinde iyileÅŸtirme çalışması, kütüphane, su sebili, eksik ise Atatürk Büstü yaptırabileceklerini önerdim. Çocuk Göz SaÄŸlığı projemiz de bölgemizdeki bütün kulüplerin ilgisini çekti.”
Karadeniz EreÄŸli rotary Kulübü Dönem BaÅŸkanı Mustafa Gür’ün de izlediÄŸi programın ardından Ersöz’ün teÅŸekkür ettiÄŸi Kapan ise öncelikle Ersöz’e iade teÅŸekkür, ardından da programın yapılmasında saÄŸladıkları imkan dolayısıyla Büyük Anadolu EreÄŸli Otel yönetimine teÅŸekkür etti.

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo