Kdz Ereğli Haber - Eregli FM Gazetesi

“KATLİAM YASA TASARISINA HAYIR”

“KATLİAM YASA TASARISINA HAYIR”

www.ereglifm.com.tr -BÖLGENİN NABZI-


Ülke genelinde olduğu gibi Karadeniz Ereğli’de eş zamanlı yapılan eylem ile Hayvan Hakları Yasamasına tepki vardı.
Alınan bilgiye göre, tepki eyleminin Karadeniz Ereğli’deki yürütmesi Kdz. Ereğli Gönülden Hayvan Sevenler Derneği oldu. Devrim Bulvarı Atatürk Anıtı’nda bir araya gelen dernek üyesi ve hayvan dostları, yasadaki bazı maddelere tepki gösterdi. Gurup adına basın açıklamasını okuyan dernek üyesi Aslıhan Soylu, “can veririz, can vermeyiz” dedi.
Soylu, şunları kaydetti:
“Geçtiğimiz hafta, Hayvan Hakları Yasama İzleme Delegasyonu'nun, Tarım ve Orman Bakanlığı'nda Sn. Bakan Bekir Pakdemirli'nin de katıldığı ve yetkililer ile gerçekleştirdikleri toplantıda, sokak hayvanlarının sürgünü, katliamı ve esareti ile sonuçlanacak bir yasa tasarısı taslağının 22 Ekim'de hazırlandığını öğrenmiş bulunmaktayız. Buradaki basın açıklamamız ile ülkemizin birçok il ve ilçesiyle aynı anda diyoruz ki “can veririz, can vermeyiz!”

TASARININ 3. MADDESİNDE
Toplanıp kısırlaştırılan hayvanlardan sahiplendirilemeyenler, okul, hastane, ibadet yerleri, çocuk oyun alanı gibi toplumun yoğun olarak kullandığı yerler hariç, alındıkları ortama bırakılır der. Bu bağlamda, hayvanlar şehir merkezlerinden alınıp şehir dışlarına, dar gelirli ve fakir insanların oturduğu kenar mahallelere sürgün edilecek, belki de orman ve ücra köşelere ölüme terk edileceklerdir. Dolayısıyla Kısırlaştır-Aşılat-Aldığın Yere Bırak ana prensibi ile çıkartılan Hayvanları Koruma Kanunu’nun bu ilkesi korunmalıdır. 

TASARININ 5. MADDESİNDE
Bakımevlerindeki hayvanların petshoplarda satılmasını hükme bağlamıştır. ‘Petshoplarda hayvan bulundurulamaz, ancak üretim çiftlikleri ve bakımevlerindeki hayvanlar satılabilir’ denmektedir.

TASARININ 8. MADDESİNDE
Nüfusu 100 binden az olan ki sayısı 970 i bulan belediyelerde kısırlaştırma merkezi kurulmasına gerek görülmemiştir. Oysa sahipsiz hayvan sorununun çözümü için kısırlaştırmanın daha da genişletilip seferberlik haline getirilmesi gerekirdi. Mevcut yasada ve yönetmelikte tüm belediyelerin kısırlaştırma bakım merkezi kurma hükmü vardır.
Sokak hayvanları, özellikle son yıllarda tanık olduğumuz gibi, korkunç bir zulme maruz bırakılmaktadır. Bu ülkenin vicdanlı insanları olarak, bu zulmün engellenmesi için “hayvana karşı şiddet, tecavüz suçtur” diyerek hayvanlara karşı işlenen suçların, Türk Ceza Kanunu kapsamına alınması ve faillere, en az 2 yıl 1 aydan başlamak üzere, ertelemesiz hapis cezası verilmesini istiyoruz. Erteleme yapıldığı takdirde caydırıcılığı azalacağı kanaatindeyiz.
Ayrıca yaralama, öldürme, eziyet ve cinsel saldırı ile hayvanları dövüştürme eylemlerinin tasarıda ayrı ayrı düzenlenmesi gerektiğini düşünüyoruz.

“YASAYI ASLA KABUL ETMİYORUZ”
Bu maddeler insanlara yönelik şiddet eylemlerinde nasıl ayrı ayrı düzenlenmişse, hayvanlar için de ayrı ayrı düzenlenmelidir. Tasarıda olumsuzlukların yanında olumlu maddeler de yer almaktadır. Hayvana yönelik şiddet, kötü muamele ve istismarın şu ana kadar ’yere tükürmek’ ile aynı kapsamda değerlendirilmesinin çok büyük bir yanlış olduğunu belirtmek isteriz. Yeni tasarıda bu maddelerden en önemlisi de hayvana şiddet artık kabahat değil suç sayılacaktır, dolayısıyla mahkemece yargılama sonucu durum kesinleştiyse, suçlar sabıka kaydına işlenecek, hapis cezası alabilecek ve yüklü para cezası verilebilecektir.
Bu toplumsal talebi karşılamak yerine, Tarım ve Orman Bakanlığı bürokratlarının hazırladığı, sokak hayvanlarının katline neden olacak yasayı asla kabul etmiyoruz.
Sokak hayvanlarına yönelik zulüm, tecavüz durdurulmadıkça, taleplerimiz doğrultusunda bir cezaî düzenleme yapılmadıkça ve sivil toplum kuruluşlarının görüşleri dikkate alınmadan yasa taslakları hazırlandıkça, hayvanları korumak için var gücümüzle mücadele edeceğimizi bir kez daha duyuruyoruz.”

 

“KATLİAM YASA TASARISINA HAYIR”

www.ereglifm.com.tr -BÖLGENİN NABZI-

WHATSAPP İHBAR HATTI 24-12-2019

hayran3
gülücük0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • Ereğli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo