Kdz Ereğli Haber - Eregli FM Gazetesi

KARADENİZ’İN EFES’İNDE KAZI ÇALIŞMASI

KARADENİZ’İN EFES’İNDE KAZI ÇALIŞMASI

Çaycuma ilçesinin Filyos beldesinde yer alan ve Karadeniz’in Efes’i olarak adlandırılan Tieion Antik Kenti’nde kazı çalışmaları sonlandırıldı. 

Karabük Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi ve Filyos Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Şahin Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu sezon yürütülen kazı çalışmalarının sona erdiğini söyledi. 

Yapılan kazılarda milattan sonra 14. yüzyılda bölgede yaşamış Türklere ait yerleşim kalıntılarına rastladıklarını ifade eden Yıldırım, şöyle konuştu:

"Bu yıl yapılan kazılara America Central Florida Üniversitesinden Dr. Edward Dandiow, beraberindeki 4 öğrenciyle birlikte 45 kişilik ekibimiz kazı çalışmalarına katıldı. Geçen ay başladığımız kazı çalışmalarını sezon bittiği için sonlandırdık. Öncelikle kalede, antik limanda, Roma dönemi mahkeme binasında (bazilika) kazı çalışmaları gerçekleştirdik. Ayrıca kalede bulunan kilisede restorasyon çalışmaları yaptık. Bir sonraki kazılarda çalışmamız tamamlanacak. Önümüzdeki yıl Roma dönemine ait antik tiyatroda kazı ve restorasyon çalışması gerçekleştireceğiz. Bu çalışmalarımızda kentin erken dönem tarihine ilişkin önemli yapı kalıntıları ortaya çıkarıldı."

- Tieion Antik Kenti

Zonguldak’ın kuzeydoğusundaki sahil kenti Filyos’ta yer alan Tieion Antik Kenti, "Tios" adlı rahibin önderliğindeki "Miletos kolonisi"nce kurulmuş. Tarih boyunca Herakleia Pontika (Ereğli) ve Amastris’in (Amasra) gölgesinde kalan kent, çeşitli krallıklara bağlı olarak varlığını sürdürmüş. 

Romalılar tarafından yıkılıp yağmalanan kent, daha sonra yeniden inşa edilerek Roma eyaletlerine bağlı ticaret ve balıkçı bölgesi olarak varlığına devam etmiş. Bölge, sonraki dönemlerde ise balıkçı kasabasına dönüşmüş.

19. yüzyılın ikinci yarısından itibaren yabancı araştırmacılar ve seyyahlarca araştırmalar yapılan antik kentte 2006’da başlatılan kazı çalışmalarının, Karadeniz ve Küçük Asya tarihi ile arkeolojisine ışık tutması amaçlanıyor.

WHATSAPP İHBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • Ereğli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo