Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

’KARADENİZ’İN EFESİ’NDE KAZI ÇALIŞMASI

’KARADENÄ°Z’Ä°N EFESÄ°’NDE KAZI ÇALIÅžMASI

Çaycuma ilçesinin Filyos beldesinde yer alan ve ’’Karadeniz’in Efesi’’ olarak adlandırılan Tieion Antik Kenti’nde yaz mevsiminde sürdürülen bu yılki kazılara, ABD’den gelen 5 kiÅŸilik ekibin katılımıyla baÅŸlandı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Ä°l Özel Ä°dare Müdürlüğünün desteÄŸiyle 2006’da Filyos’ta baÅŸlatılan kazılara, bu yıl America Central Florida Ãœniversitesinden Dr. Edward Dandiow ile beraberindeki 4 öğrenci de katıldı.

Karabük Ãœniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Ãœyesi ve Filyos Kazı BaÅŸkanı Yrd. Doç. Dr. Åžahin Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, EreÄŸli Müze Müdürlüğüyle yürütülen kazı çalışmalarının iki ay süreceÄŸini söyledi. 

Bu sezon yapılacak kazıların öncelikle akropol ve savunma kulesinde süreceÄŸini belirten Yıldırım, “Yaklaşık 45 kiÅŸilik bir ekiple kazı devam ediyor. Bu yıl uluslararası bir çalışma haline getirdiÄŸimiz kazıya Dr. Dandiow ve ekibi de destek veriyor" diye konuÅŸtu. 

Şahin Yıldırım, çalışmaların antik limanda ve bölgedeki 4 batık gemi üzerinde de devam edeceğini kaydetti.

- Tieion Antik Kenti

Zonguldak’ın kuzeydoÄŸusundaki sahil kenti Filyos’ta yer alan Tieion Antik Kenti, "Tios" adlı rahibin önderliÄŸindeki "Miletos kolonisi"nce kurulmuÅŸ. Tarih boyunca Herakleia Pontika (EreÄŸli) ve Amastris’in (Amasra) gölgesinde kalan kent, çeÅŸitli krallıklara baÄŸlı olarak varlığını sürdürmüş. 

Romalılar tarafından yıkılıp yağmalanan kent, daha sonra yeniden inşa edilerek Roma eyaletlerine bağlı ticaret ve balıkçı bölgesi olarak varlığına devam etmiş. Bölge, sonraki dönemlerde ise balıkçı kasabasına dönüşmüş.

19. yüzyılın ikinci yarısından itibaren yabancı araÅŸtırmacılar ve seyyahlarca araÅŸtırmalar yapılan antik kentte 2006’da baÅŸlatılan kazı çalışmalarının, Karadeniz ve Küçük Asya tarihi ile arkeolojisine ışık tutması amaçlanıyor.

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo