16 o C Kdz. Ereğli

KAPAN SORDU, YALÇIN CEVAPLADI!..

Gündem 8 yıl 7 ay 26 gün 1 saat 30 dakika önce 2785

Haberi Paylaşın

Ereğli’de, vatandaşların özel hastaneleri tercih ettiği bildirildi.


İlçedeki Özel Ereğli Anadolu Hastanesi Başhekimi Genel Cerrah Uzmanı Dr. Ercan Yalçın, Ereğli FM’de yayınlanan Fikri Kapan’ın hazırlayıp sunduğu “Fikri Kapan’la Burada Konuşalım” programında yaptığı açıklamalarda, Yaklaşık 180 bin nüfuslu Ereğli ile 20 bin nüfuslu Alaplı’dan yıllık 100 bin kişinin hastanelere geldiğini söyledi.
Program kaydının yapıldığı Özel Ereğli Anadolu Hastanesi’nin, ilçede kurulan ilk özel hastane olduğunu hatırlatan Yalçın, “8 yıldır sağlık hizmet verdiğimiz hastanemizde birçok aşama kaydettik. Şu anda 26 poliklinikte sağlık hizmeti veriyoruz. 260’ın üzerinde personelle hizmet verdiğimiz hastanede 76 sağlık çalışanı 36 hekim yer alıyor. Aynı zamanda Ereğli’de en çok bayan çalıştıran kurum özeliğine sahibiz” dedi.
Başhekim Yalçın, ülkede özel hastanelere geçiş sürecinden ve geçmiş dönemlerde Devlet hastanelerinde verilen hizmetlerden de bahsettiği konuşmasında, şunları söyledi:
“Özel sağlık kurumlarının hizmete girmesiyle birlikte sağlık hizmetinde bir takım anlayış değişiklikleri meydana geldi. Alternatifler çoğaldı. Tabi ki özel hastanelerin mali durumları da bir taraftar devam ettirme gibi bir durumlar var ama diğer taraftan öncelikli olarak kaliteli sağlık hizmeti vermeniz gerekiyor. Bu da ülke genelinde bir rekabeti oluşturdu ve hizmet çıtasını daha iyi yerlere getirdiğini hep birlikte görmekteyiz.

HASTANELERDEKİ YOĞUNLUK
Hekimin, kendi branşında yaklaşımı üst düzeydeyse hastası nerede olursa olsun geliyor. Bu da bazı branşlarda bir yoğunluğun yaşanmasına neden olabiliyor. Zaman zaman Devlet Hastanesi’ndeki yoğunluktan farksız bir durum yaratıyor.
Ereğli Devlet Hastanesi’nin şehir dışına doğru yapılması bizi çok etkilemedi. Zira oranın yeni yapılaşması nedeniyle tercih edilmesi de söz konusu, Ancak, hastanemizdeki hasta sayımızda azalma olmadı. Örneğin, Ereğli ile Alaplı nüfusunu göz önüne aldığımızda 200 civarında… Devlet ve özel hastaneler ile sağlık ocaklarının toplamına baktığınızda ise hasta sayısı 100 bin civarında. Bu da her ay 100 kişi hastanelere giderek hekim muayenesinden geçiyor ve ilaç yazdırıyor. Bu da ciddi bir rakam. Ülke genelinde de aşağı yukarı böyle. Bunun sebepleri elbette araştırılıyor. Güven meselesi mi, ilaç mı iyi gelmediğini mi? sorguluyoruz. Aynı zamanda fazla hekim değiştirme alışkanlığı da var. Elbette şeker, kalp gibi kronik hastalar da çok fazla.

HASTA SAYIMIZDA AZALMA YOK
Hastalarımızın yüzde 80’i eski hastalarımız. Gerek diğer özel hastanenin gerekse bizim kendi aylık hasta sayısına baktığımızda çok değişen bir şey olmadığını görüyoruz. İyi ve kaliteli hizmet veren Devlet Hastanesinin ise bir taraftan hasta sayısının arttığını takip ediyoruz. Bu taraftan baktığınızda ise özel hastaneye gitmeyi kafasına koymuş bir grup hasta da buraya geliyor.

KÜÇÜK TARTIŞMALAR OLUYOR
Hastanemizde vatandaşlarımızla çok kayda değer bir şey yaşamadık. Zaman zaman Acil Serviste olağanüstü durumlarda insanların tahammül ve sabrı da azalabiliyor, böyle dönemlerde küçük sıkıntılar yaşanabiliyor. Ereğli’de genel anlamda çok ciddi sorunlar olduğu söylenemez. Biz çalışanlarımıza her zaman söylüyor hasta ve hasta yakını her zaman haklıdır felsefesi önemli. Çünkü canı anmış ve gelmiş.

FAZLA ÜCRET ALGISI
Bir hekimin ideal hasta sayısı günlük maksimum 50 olması lazım. Devlet’te günde 200 poliklinik yapan doktorlar vardı. Bugün de aynısı yaşanabiliyor. Özel hastanede tahlil tetkik istendiğinde fazla ücret algısı oluşuyor. Burada önemli olan hekimin ahlaki ve mesleki tutumudur. Devlet Hastanelerindeki yoğunluk nedeniyle çok fazla tahlil yapılamaması gibi, özel hastanelerde de gerekmedikçe çok fazla tahlil –hasta sağlığı ve ekonomik açıdan- istememek gerekir. Keşke sistem ona göre kurulu olmasaydı. Yani ne kadar çok işlem, o kadar çok para mantığı maalesef sistemin gereği. Özel hastaneler üzerinde aslında çok sıkı denetim mekanizması olur. Bu anlamda yoğun ve denetim altındayız. Devlet hastaneleri bizim kadar denetime maruz kalmıyorlar. Tabi bunun iyi tarafı da var. Çünkü kendinizi sürekli hazır tutuyorsunuz, eksiklerinizi gideriyorsunuz.

HEKİM TRASFERLERİ!
Şu anda hekim ihtiyacımız yok. Ancak zaman zaman ayrılan hekimler oluyor. Bölgemiz, Kuzeybatı’da kalan küçük bir ilçe. Bu nedenle zaman zaman uzman hekim bulma konusunda sıkıntılar çekebiliyoruz. Bunun üzerine ilanlarla hekim aradığımız oluyor. Bizden ayrılan arkadaşlarımız da başka hastaneleri tercih edebiliyorlar. Ancak hastanemizle ilgili yanlış bir algı yönetimi var. Sanki hastanemizden doktorlar ayrılıyor gibi… Zaman zaman ek doktor ihtiyacı olduğunda, kişisel sebeplerden bir diğer doktor arkadaşımız ’o zaman ben gideyim’ diyebiliyor. Elbette, ilçemizdeki diğer özel hastane olan Echomar’a da giden arkadaşlarımız oldu. Orada çalışıp da bizi tercih ederek gelen arkadaşlarımız da var. Elbette hastaneler arasında rekabet söz konusu ancak, değişim durumu doktorlarımızın kendi tercihleridir. Bünyemizde 36 doktorumuz olduğunu söylemiştim, 37 doktoru alma durumumuz zaten söz konusu değil. Kaldı ki biz ilçedeki hastaneler olarak zaman zaman tedavi ve ihtiyaçlar açısından bir birimizle paylaşabiliyoruz.”

Bunun üzerine Kapan’ın, “Tıp Bayramı’nda olabilir iki hastane yöneticilerinin birlikte yemeğe götürülmesi” fikrine sıcak bakan Yalçın, “çok da güzel olur, bunu yapabiliriz” diye yanıt verdi.

BİRLEŞMENİN FAYDALARI
Yalçın, Anadolu Hastanelerinin bir başka kurum ile birleşmesinin faydalı olduğunu savunarak, “Büyük bir kurumsal ailenin içerisinde olmanın çok artıları var. Her hangi bir hizmet veren cihazınızda veya personelinizde aksaklık olduğunda hemen takviye yapabiliyorsunuz. Şu anda 26 hastane ile birlikte hareket ediyoruz. Oralardaki teknolojiyi buraya getirmeniz daha da kolaylaşıyor. Dolayısıyla birleştiğimiz grup içerisinde ciddi yardımlaşmalar oluyor” diye konuştu.
Hastane Müdürü Şahin Elçi’nin makam odasında gerçekleştirilen programın sonunda, Kapan, Yalçın ve Elçi hatıra fotoğrafı çektirdiler.

Gündem

KAZA ; 2 YARALI

Gündem

AĞIR YARALI !

EN ÇOK OKUNAN

6 gün 8 saat 6 dakika önce EREĞLİ'YE ACI HABER
2 gün 23 saat 18 dakika önce İŞ ARAYANLARIN DİKKATİNE !
3 gün 6 saat 19 dakika önce DENETİMLER SIKLAŞIYOR
7 gün 3 saat 23 dakika önce HAKİM KARŞISINA ÇIKTI !
7 gün 2 saat 57 dakika önce DOĞUM GÜNÜNDE SON GÖREV
5 gün 21 saat 12 dakika önce AĞIR YARALI !
4 gün 7 saat 40 dakika önce HASAN HOCA HAYATINI KAYBETTİ
3 gün 1 saat 47 dakika önce UYARI ÜSTÜNE UYARI YAPILIYOR !
1 gün 2 saat 46 dakika önce ULAŞIMDA YENİ DÖNEM BAŞLIYOR
3 gün 5 saat 13 dakika önce KAZA ; 2 YARALI