Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

KAPAN SORDU, YALÇIN CEVAPLADI!..

KAPAN SORDU, YALÇIN CEVAPLADI!..

EreÄŸli’de, vatandaÅŸların özel hastaneleri tercih ettiÄŸi bildirildi.


Ä°lçedeki Özel EreÄŸli Anadolu Hastanesi BaÅŸhekimi Genel Cerrah Uzmanı Dr. Ercan Yalçın, EreÄŸli FM’de yayınlanan Fikri Kapan’ın hazırlayıp sunduÄŸu “Fikri Kapan’la Burada KonuÅŸalım” programında yaptığı açıklamalarda, Yaklaşık 180 bin nüfuslu EreÄŸli ile 20 bin nüfuslu Alaplı’dan yıllık 100 bin kiÅŸinin hastanelere geldiÄŸini söyledi.
Program kaydının yapıldığı Özel EreÄŸli Anadolu Hastanesi’nin, ilçede kurulan ilk özel hastane olduÄŸunu hatırlatan Yalçın, “8 yıldır saÄŸlık hizmet verdiÄŸimiz hastanemizde birçok aÅŸama kaydettik. Åžu anda 26 poliklinikte saÄŸlık hizmeti veriyoruz. 260’ın üzerinde personelle hizmet verdiÄŸimiz hastanede 76 saÄŸlık çalışanı 36 hekim yer alıyor. Aynı zamanda EreÄŸli’de en çok bayan çalıştıran kurum özeliÄŸine sahibiz” dedi.
Başhekim Yalçın, ülkede özel hastanelere geçiş sürecinden ve geçmiş dönemlerde Devlet hastanelerinde verilen hizmetlerden de bahsettiği konuşmasında, şunları söyledi:
“Özel saÄŸlık kurumlarının hizmete girmesiyle birlikte saÄŸlık hizmetinde bir takım anlayış deÄŸiÅŸiklikleri meydana geldi. Alternatifler çoÄŸaldı. Tabi ki özel hastanelerin mali durumları da bir taraftar devam ettirme gibi bir durumlar var ama diÄŸer taraftan öncelikli olarak kaliteli saÄŸlık hizmeti vermeniz gerekiyor. Bu da ülke genelinde bir rekabeti oluÅŸturdu ve hizmet çıtasını daha iyi yerlere getirdiÄŸini hep birlikte görmekteyiz.

HASTANELERDEKÄ° YOÄžUNLUK
Hekimin, kendi branşında yaklaşımı üst düzeydeyse hastası nerede olursa olsun geliyor. Bu da bazı branÅŸlarda bir yoÄŸunluÄŸun yaÅŸanmasına neden olabiliyor. Zaman zaman Devlet Hastanesi’ndeki yoÄŸunluktan farksız bir durum yaratıyor.
EreÄŸli Devlet Hastanesi’nin ÅŸehir dışına doÄŸru yapılması bizi çok etkilemedi. Zira oranın yeni yapılaÅŸması nedeniyle tercih edilmesi de söz konusu, Ancak, hastanemizdeki hasta sayımızda azalma olmadı. ÖrneÄŸin, EreÄŸli ile Alaplı nüfusunu göz önüne aldığımızda 200 civarında… Devlet ve özel hastaneler ile saÄŸlık ocaklarının toplamına baktığınızda ise hasta sayısı 100 bin civarında. Bu da her ay 100 kiÅŸi hastanelere giderek hekim muayenesinden geçiyor ve ilaç yazdırıyor. Bu da ciddi bir rakam. Ãœlke genelinde de aÅŸağı yukarı böyle. Bunun sebepleri elbette araÅŸtırılıyor. Güven meselesi mi, ilaç mı iyi gelmediÄŸini mi? sorguluyoruz. Aynı zamanda fazla hekim deÄŸiÅŸtirme alışkanlığı da var.  Elbette ÅŸeker, kalp gibi kronik hastalar da çok fazla.

HASTA SAYIMIZDA AZALMA YOK
Hastalarımızın yüzde 80’i eski hastalarımız. Gerek diÄŸer özel hastanenin gerekse bizim kendi aylık hasta sayısına baktığımızda çok deÄŸiÅŸen bir ÅŸey olmadığını görüyoruz. Ä°yi ve kaliteli hizmet veren Devlet Hastanesinin ise bir taraftan hasta sayısının arttığını takip ediyoruz. Bu taraftan baktığınızda ise özel hastaneye gitmeyi kafasına koymuÅŸ bir grup hasta da buraya geliyor.

KÜÇÜK TARTIŞMALAR OLUYOR
Hastanemizde vatandaÅŸlarımızla çok kayda deÄŸer bir ÅŸey yaÅŸamadık. Zaman zaman Acil Serviste olaÄŸanüstü durumlarda insanların tahammül ve sabrı da azalabiliyor, böyle dönemlerde küçük sıkıntılar yaÅŸanabiliyor. EreÄŸli’de genel anlamda çok ciddi sorunlar olduÄŸu söylenemez. Biz çalışanlarımıza her zaman söylüyor hasta ve hasta yakını her zaman haklıdır felsefesi önemli. Çünkü canı anmış ve gelmiÅŸ.

FAZLA ÃœCRET ALGISI
Bir hekimin ideal hasta sayısı günlük maksimum 50 olması lazım. Devlet’te günde 200 poliklinik yapan doktorlar vardı. Bugün de aynısı yaÅŸanabiliyor. Özel hastanede tahlil tetkik istendiÄŸinde fazla ücret algısı oluÅŸuyor. Burada önemli olan hekimin ahlaki ve mesleki tutumudur.  Devlet Hastanelerindeki yoÄŸunluk nedeniyle çok fazla tahlil yapılamaması gibi, özel hastanelerde de gerekmedikçe çok fazla tahlil –hasta saÄŸlığı ve ekonomik açıdan- istememek gerekir. KeÅŸke sistem ona göre kurulu olmasaydı. Yani ne kadar çok iÅŸlem, o kadar çok para mantığı maalesef sistemin gereÄŸi. Özel hastaneler üzerinde aslında çok sıkı denetim mekanizması olur. Bu anlamda yoÄŸun ve denetim altındayız. Devlet hastaneleri bizim kadar denetime maruz kalmıyorlar. Tabi bunun iyi tarafı da var. Çünkü kendinizi sürekli hazır tutuyorsunuz, eksiklerinizi gideriyorsunuz.

HEKÄ°M TRASFERLERÄ°!
Åžu anda hekim ihtiyacımız yok. Ancak zaman zaman ayrılan hekimler oluyor. Bölgemiz, Kuzeybatı’da kalan küçük bir ilçe. Bu nedenle zaman zaman uzman hekim bulma konusunda sıkıntılar çekebiliyoruz. Bunun üzerine ilanlarla hekim aradığımız oluyor. Bizden ayrılan arkadaÅŸlarımız da baÅŸka hastaneleri tercih edebiliyorlar. Ancak hastanemizle ilgili yanlış bir algı yönetimi var. Sanki hastanemizden doktorlar ayrılıyor gibi… Zaman zaman ek doktor ihtiyacı olduÄŸunda, kiÅŸisel sebeplerden bir diÄŸer doktor arkadaşımız ’o zaman ben gideyim’ diyebiliyor. Elbette, ilçemizdeki diÄŸer özel hastane olan Echomar’a da giden arkadaÅŸlarımız oldu.  Orada çalışıp da bizi tercih ederek gelen arkadaÅŸlarımız da var. Elbette hastaneler arasında rekabet söz konusu ancak, deÄŸiÅŸim durumu doktorlarımızın kendi tercihleridir. Bünyemizde 36 doktorumuz olduÄŸunu söylemiÅŸtim, 37 doktoru alma durumumuz zaten söz konusu deÄŸil. Kaldı ki biz ilçedeki hastaneler olarak zaman zaman tedavi ve ihtiyaçlar açısından bir birimizle paylaÅŸabiliyoruz.”

Bunun üzerine Kapan’ın, “Tıp Bayramı’nda olabilir iki hastane yöneticilerinin birlikte yemeÄŸe götürülmesi” fikrine sıcak bakan Yalçın, “çok da güzel olur, bunu yapabiliriz” diye yanıt verdi.

BÄ°RLEÅžMENÄ°N FAYDALARI
Yalçın, Anadolu Hastanelerinin bir baÅŸka kurum ile birleÅŸmesinin faydalı olduÄŸunu savunarak, “Büyük bir kurumsal ailenin içerisinde olmanın çok artıları var. Her hangi bir hizmet veren cihazınızda veya personelinizde aksaklık olduÄŸunda hemen takviye yapabiliyorsunuz. Åžu anda 26 hastane ile birlikte hareket ediyoruz. Oralardaki teknolojiyi buraya getirmeniz daha da kolaylaşıyor. Dolayısıyla birleÅŸtiÄŸimiz grup içerisinde ciddi yardımlaÅŸmalar oluyor” diye konuÅŸtu.
Hastane Müdürü Åžahin Elçi’nin makam odasında gerçekleÅŸtirilen programın sonunda, Kapan, Yalçın ve Elçi hatıra fotoÄŸrafı çektirdiler.

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo