14 o C Kdz. Ereğli

Kansere karşı koruyor !.

Önümüzdeki 25 yıl içerisinde her 2 kişiden biri...

Kadın 6 yıl 26 gün 14 saat 31 dakika önce 1211

Haberi Paylaşın

Önümüzdeki 25 yıl içerisinde her 2 kişiden birini etkileyeceği tahmin edilen kanser hastalığından korunmak için vücutta birçok farklı fonksiyonu olan vitaminlerin önemli bir role sahip olduğu bildirildi. Vitamin düzeyinin dengelenmesi, vücuttan toksik maddelerin atılmasını kolaylaştırarak kansere karşı koruyucu etki sağladığı belirtildi.

Uzman Diyetisyen Nilay Keçeci Arpacı, 1-7 Nisan Kanser Haftası kapsamında kanserden korunmak ve sağlıklı kalmak için gerekli vitaminleri ve vitamin kaynağı besinleri anlattı.

E vitamini vücuttan toksik maddeleri atar

Vücudun sağlıklı gelişmesi için önemli bir kaynak olan E vitamini, kansere karşı koruyucu vitaminlerin başında geliyor. E vitamini vücudu toksik maddelerden arındırır ve serbest radikaller ile savaşmasına yardımcı olur. Fıstık, antioksidan ve kansere karşı organları koruyucu etkisi bulunan E vitamini kaynağı bir besindir. Her gün 1 avuç kadar tüketildiğinde vücuda omega 3-6 ve 9 sağlar ve hücrelerin yenilenmesine yardımcı olur. E vitamini kaynağı hakiki zeytinyağı da her gün 1 yemek kaşığı kadar tüketildiğinde omega 6-9 ile kansere karşı önleyici özelliktedir. Özellikle salata ya da yemeklere sonradan eklenen zeytinyağı daha etkilidir.

B vitamini kaynakları kansere karşı savunma sistemini destekler

Vücudun olmasa olmazı B vitamini, kansere karşı savunma sistemini destekler. B vitamini, bağışıklık sistemini güçlendirir ve koruyucu etkisini arttırır. Yemeklerin içinde tüketilen ya da sote şekilde yenebilen mantar ve zeytinyağı birleştiğinde kanser hücrelerine karşı artı koruyucu etki sağlar. Ancak mantarın kaynağı güvenilir yerlerden alınmasına dikkat edilmelidir. Kansere karşı etkili B vitamini kaynağı kuru baklagillerden nohut da kansere karşı vücudun savunma sistemini güçlendirir. En yararlı kuru baklagillerden nohudun haftada en az 2 defa tüketilmesi gerekir.

A vitamini içeren besinler kanserojen maddelerin etkisini azaltır

A vitamini kaynakları içerdiği karotenoidler ile kansere karşı koruyucu etki gösterir. Vücutta oluşan kanserojen maddelerin etkisini azaltarak vücudu korur. Göz ve beyin içinde faydalı pek çok vitamin içeren havuç, içerdiği karotenoidler ile kansere karşı koruyucudur. Her gün çiğ şekilde ya da salatalarda havuç tüketmek faydalıdır. A vitamini kaynağı brokoli de kolon, meme ve akciğer gibi pek çok kanser türüne karşı koruyucudur. Obezite ve pek çok kronik hastalık için etkili olan brokoli, yüksek antioksidan ve omega 3 içeriği ile kansere karşı savaşta da oldukça etkilidir.

C vitamini, vücut direncini arttırır kansere karşı korur

Sanıldığının aksine C vitamini sadece grip, nezle gibi hastalıklara karşı koruma sağlamaz. Vücut direncini artırmak için sıklıkla kullanılan C vitamininin birçok çalışmada kansere karşı koruyucu etkisi de gösterilmiştir. Antioksidan etkisi ile sağlıklı yaşamda önemli bir role sahiptir. C vitamini düzeyini arttırmak için tüketilmesi gereken besinlerin başında maydanoz ve yeşil biber gelir. Özellikle yüksek oranda C vitamini içeren maydanoz vücutta oluşan serbest radikallerle savaşta oldukça başarılıdır. Aynı zamanda vücuttan fazla suyun atılmasına da yardımcı olur. C vitamini oranı yüksek olan yeşil biberin de her gün kahvaltı ve salatalarla tüketilmesi önerilir.

EN ÇOK OKUNAN

1 gün 22 saat önce ANKARA'DAN EREĞLİ'YE ACI HABER
1 gün 23 saat 12 dakika önce İŞ ARAYANLARIN DİKKATİNE !
2 gün 17 saat 17 dakika önce GÖKHAN DEMİRTAŞ HAKİM KARŞISINA ÇIKTI !
3 gün 14 saat 30 dakika önce ESKİ İLÇE BAŞKANI ÖLÜ BULUNDU !
2 gün 16 saat 51 dakika önce DOĞUM GÜNÜNDE SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI
1 gün 11 saat 6 dakika önce EREĞLİ'DE FECİ KAZA ; AĞIR YARALI !
2 gün 19 saat 13 dakika önce YAZA AYINA YETİŞECEK !
4 gün 20 saat 20 dakika önce ŞÜPHELİ ARAÇTA UYUŞTURUCU !
1 gün 15 saat 22 dakika önce EREĞLİ'DE YANGIN !
6 gün 8 saat 24 dakika önce AYDIN BATTAL EREĞLİ FM'İN KONUĞU OLDU !