4 o C Kdz. Ereğli

Kanın Hayat Veren ’Zorlu Yolculuğu’

Sağlık 8 yıl 2 ay 30 gün 13 saat 15 dakika önce 848

Haberi Paylaşın

Kazalarda, bazı hastalık veya büyük ameliyatlarda ihtiyaç duyulan kan, bağışçıdan alımından laboratuvarlardaki analiz sürecine kadar önemli aşamalardan geçerek hastanelere ulaşıyor.

Türkiye genelinde her yıl milyonlarca ünite kan toplayarak hastalara şifa dağıtan Türk Kızılayı, Batı Akdeniz’de de gönüllülerin yaptığı bağışlarla çalışmalarını sürdürüyor.

Antalya, Isparta ve Burdur illerini kapsayan Türk Kızılayı Batı Akdeniz Bölge Kan Merkezindeki ekipler, sabah erken saatlerde tıbbi malzemeleri hazırlayarak yola koyuluyor.

Talep edilen yerlerde duruma göre çadır ve sedye kuran ekipler, ön analizlerin ardından bağışçılardan kan toplama işlemine başlıyor. Toplanan kanlar günün sonunda Batı Akdeniz Kan Merkezi Bölge Müdürlüğü bünyesindeki son teknolojiyle donatılan laboratuvarlarda incelenerek, eritrosit süspansiyonu, taze donmuş plazma ve trombosit olarak üç ürüne ayrıştırılıyor.

Eritrosit süspansiyonunun 42 gün, taze donmuş plazmanın 3 yıl, trombosit kanın da 5 gün ömrü bulunuyor. Kullanılmayan kanlar bekleme süresi dolduktan sonra imha ediliyor.

2015 yılında 89 bin 530 ünite, 2016’da da 103 bin 508 ünite kan alan Türk Kızılayı Batı Akdeniz Bölge Kan Merkezi, 2017 yılında bölgede 108 bin ünite kan almayı hedefliyor. Geçen yıl ocak ayının ilk on gününde bin 706 ünite kan toplayan ekipler, Türk Kızılayının çağrısıyla başlatılan kampanya sayesinde bu yılın ilk on gününde 3 bin 658 ünite kan topladı.

"Bir kan, üç can diyoruz"

Merkezin Müdürü Haluk Uyanık, "(Bir kan, üç can) diyoruz. Bir ünite kan ayrı ayrı üç kişiye hayat veriyor. Burada laboratuvarda üç ürün haline getirilen kanlar, Ankara’da İstanbul, İzmir ve Erzurum’da dört büyük merkezde kanların testleri çalışılıyor. Online olarak bize bir gün içerisinde sonuçları alıp, eğer kanda bir şey tespit edilirse imhaya yollanıyor, onun dışında kanlar hastanelere teslim ediliyor." dedi.

Antalya, Isparta ve Burdur illerindeki hastanelere kan gönderdiklerinin altını çizen Uyanık, Türk Kızılayının geçen yıl Türkiye genelinde 2 milyon 141 bin 766 ünite kan aldığını belirtti. Kızılayın stoklarının düşmesinden sonra başlatılan kampanya ile kritik stok seviyesini aştıklarını ve rekorlar kırdıklarını vurgulayan Uyanık, kanın acil değil sürekli ihtiyaç olduğunu aktardı.

Kan alımında görevli Dr. Adem Sönmez de kişinin bağışçı olabilmesi için detayı analizlerden geçtiğini, sağlık ve genel durumunu önemsediklerini aktardı.

EN ÇOK OKUNAN

2 gün 15 saat 50 dakika önce EVİNDE ÖLÜ BULUNDU
3 gün 14 saat 7 dakika önce TTK'DA İŞE ALIM LİSTESİ BELLİ OLDU
1 gün 14 saat 24 dakika önce ALAPLI'DAKİ KAZADA 1'İ AĞIR 3 YARALI
6 gün 3 saat 8 dakika önce ZONGULDAK YOLUNDA KAR YAĞIŞI BAŞLADI
6 gün 16 saat 23 dakika önce İŞTE PERSONEL ALIMINA İLİŞKİN AYRINTILAR
4 gün 11 saat 6 dakika önce MAZOTA 2.52 TL İNDİRİM, ULAŞIMA % 35 ZAM !
6 gün 16 saat 15 dakika önce VAHİDE HOCAYA SON GÖREV
2 gün 6 saat 48 dakika önce İKİ KATLI BİNA ALEVLERE TESLİM OLDU
6 gün 12 saat 18 dakika önce GÖKTEPE KAVŞAĞINDA BİR KAZA DAHA
6 gün 15 saat 54 dakika önce SİZLERLE BİRLİKTE DAHA NİCE SENELERE