Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

Kadının toplumdaki problemleri konuşuldu!.

Kadının toplumdaki problemleri  konuşuldu!.

Kdz.EreÄŸli’de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla “Kadın Problemlerini Tartışma Çalıştayı’ düzenlendi.

Ä°lçe Kaymakamlığı Ä°nsan Hakları Kurulu tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla “Kadın Problemlerini Tartışma Çalıştayı” düzenlendi.

8 Mart ÇarÅŸamba  günü Öğretmen Evinde düzenlenen etkinliÄŸe Kdz.EreÄŸli Kaymakamı Nazım MadenoÄŸlu, Kdz.EreÄŸli Belediye BaÅŸkanı Hüseyin Uysal, Kdz.EreÄŸli Belediye BaÅŸkan Yardımcısı Ayhan Atay, Kdz.EreÄŸli Ä°lçe Milli EÄŸitim Müdürü Numan Korkmaz, ÅŸube ve daire müdürleri, Ä°ÅžKUR Kdz.EreÄŸli Müdürü Ayfer Yavuz ve ilçede yaÅŸayan çok sayıda kadın katıldı.

EREÄžLÄ°’DEKÄ° KADINLARIN PROBLEMLERÄ° ÃœZERÄ°NE TARTIÅžACAÄžIZ

EtkinliÄŸin açılış konuÅŸmasını yapan Ä°nsan Hakları Kurulu Ãœyesi Didem Erdem, 8 Mart’ın 1910 yılından bu yana Dünya Kadınlar Günü olarak kutlandığını hatırlatarak, “biz de Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Sayın Kaymakamımız Nazım MadenoÄŸlu’nun da desteÄŸi ile bir program hazırladık. Bugün gerçekten çok güzel bir etkinlik geçireceÄŸimizi düşünüyorum. Bugün 31 mahallemizden bayanlarımız aramızda. Biz çalıştayımız da EreÄŸli’deki kadınların problemleri üzerine tartışacağız. Birlikte en önemli problemlerimizi seçeceÄŸiz ve daha sonra bu problemlerin çözümleri neler olabilir onları konuÅŸup belirleyeceÄŸiz. En sonunda da yerel yönetimden beklentilerimizi rapor halinde sunacağız. ”dedi.

BİZE DÜŞEN GÖREV BU HAKLARI BİLMEK VE SAVUNMAK

Erdem, kadının hakları konusunda hala bir takım eksikliklerin ve problemlerin olduÄŸunu söyledi ve “Biz bu hakları hala neden konuÅŸuyoruz, hala neden haklarımız için mücadele ediyoruz. Çünkü toplum olarak kadın ve erkek haklarımızı bilmiyoruz ve savunamıyoruz. Bize düşen görev bu hakları bilmek ve savunmak. Kadınlar konusunda yüzdelere baktığımızda Türkiye’de hala eksikliklerimiz var. EÄŸitimde eksiklikler var, ekonomik anlamda eksiklikler var. Ama bunlar çözülmeyecek problemler deÄŸil. Ä°stersek her ÅŸeyi yapabiliriz.” diye konuÅŸtu.

MADENOÄžLU,AVRUPA’YA NAZARAN BÄ°Z BUNU BÄ°R GURUR VESÄ°LESÄ° YAPABÄ°LÄ°RÄ°Z.

Kdz.EreÄŸli Kaymakamı Nazım MadenoÄŸlu da konuÅŸmasında kadınların toplumda saygın bir yeri olduÄŸuna dikkat çekerek, “Dünyada kadın haklarına baktığımızda batı ülkelerinde, Avrupa ülkelerinde zannedildiÄŸi gibi kadına haklarının veriliÅŸinin çok da eskilere gitmediÄŸini görüyoruz. Mesela Dünyada kadına seçilme hakkı Türkiye’de Avrupa’nın bazı ülkelerinden daha önce verilmiÅŸ. Bugün halen yürürlükte olan köy kanunumuz var. 1930 yılında çıkmış. Dönemin ÅŸartlarına göre de o kadar güzel yazılmış ki kimse de deÄŸiÅŸtiremiyor. Burada erkeÄŸin yanı sıra kadın da muhtar olabilir diyor. Yani bu yıllarda kadınlarımız seçme ve seçilme hakkını elde etmiÅŸ. Yine 1933 yılında çıkan belediye kanunu var, orada da yine belediye meclis üyeliÄŸine kadınlarımızı seçebiliyorduk. Ama esas itibariyle Anayasamıza kadınların seçme ve seçilme hakkı 1934 yılında yapılan bir deÄŸiÅŸiklikle girmiÅŸ. Gerçekten Avrupa’ya nazaran biz bunu bir gurur vesilesi yapabiliriz. ÖrneÄŸin Fransa’da kadınlara 1946 yılında bu hak verilmiÅŸ. Ä°talya’da bile kadına seçme ve seçilme hakkı kayıtlara göre 1971 yılında verilmiÅŸ. Çok yakın bir tarih. Biz bu konuda gerçekten çok ileri düzeydeyiz. Bu tabi bizim Cumhuriyet dönemindeki iyi durumumuzu anlatmıyor. Cumhuriyet’ten önceki Osmanlı, Ä°slamiyet ve Ä°slamiyet’ten önceki dönemimize baktığımız zaman da biz diÄŸer dünya ülkelerinden çok daha ilerideyiz. Bizim kültürümüz her dönemde kadına fevkalade yer vermiÅŸtir. ”ifadelerine yer verdi.

MadenoÄŸlu sözlerini; “Kadınlar Günü’nün sadece senede bir gün deÄŸil, senenin 365 günü olmasını diliyorum.” diyerek tamamladı.

UYSAL,HAYATIMIZIN HER NOKTASINDA, HER GÃœNÃœMÃœZDE EMEKLERÄ° VARDIR

Kdz.EreÄŸli Belediye BaÅŸkanı Hüseyin Uysal da sözlerine tüm kadınların 8 Mart  Dünya Kadınlar Günü’nü kutlayarak baÅŸladı ve “Bizim kültürümüzde, dinimizde, tarihimizde ve Cumhuriyet dönemimizde her zaman kadın hakları savunulmuÅŸtur. Çünkü biz  ’cennet kadınların ayakları altındadır’ diyen bir inançtan gelen neslin temsilcileri olarak kadınlara sevgi ve saygıyı her zaman ön planda tutan bir milletiz. Bence de kadınları günü 365 gün olmalı. Hayatımızın her noktasında, her günümüzde emekleri vardır. Kadınlarımız olmasa biz iki yakamızı bir araya getirip de evden çıkamayız. Bizler ne zaman yere düştüysek, sıkıntıya girdiysek ve ne zaman millet olarak ihtiyacımız vardıysa dikkat edin her zaman kadınlarımız vardır. Kadınlarımız olmasa ne çaÄŸlar deÄŸiÅŸirdi ne de yeni fikirler doÄŸardı. ”diye konuÅŸtu.

“KADININ OLMADIÄžI YER DE BAÅžARI DA OLMAZ”

Kadınların olmadığı yerde baÅŸarının da olmayacağını dile getiren Uysal, “kadınlarla beraber yürüyen toplumlar hiçbir zaman geri kalmamışlardır. Ortalamalara baktığınız zaman mimar, mühendis ve doktor mesleklerinde çalışan kadınlarımız 3’te 1’e tekâmül ediyor. Yüzde 25 ile yüzde 38 arasında deÄŸiÅŸen bir oranda artık doktorumuz da var mühendisimizde var. Bayanlar her noktada var ama siyasette yeteri kadar yerini almadı. Ben sizlerden özellikle rica ediyorum, artık siyasette de gerekli yeri alın. ”dedi.

Konuşmaların ardından çalıştay gurupları oluşturuldu ve kadının toplumdaki problemleri konuşularak; fikir, öneri ve çözümleri tartışıldı. Çalıştaydan çıkan sonuçların rapor haline getirilerek yerel yönetimlerdeki ilgililere sunulacağı bildirildi.

 

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo