16 o C Kdz. Ereğli

KADIN-ERKEK EŞİTLİĞİ

Kadın, siyasi temsilde sadece “yasal” olarak eşit

Kadın 6 yıl 4 ay 28 gün 3 saat 55 dakika önce 860

Haberi Paylaşın

Zonguldak’ın Ereğli ilçesi Kadın Platformu’nca, mecliste kadın-erkek eşitliğinde Türkiye’nin dünyada 91. sırada yer aldığı bildirdi.
Platformdan 5 Aralık Kadın Hakları günü dolayısıyla yapılan yazılı açıklamada, siyasi temsil konusunda kadınların oranının erkeklere göre çok geride olduğu belirtildi. 82 yıl önce Anayasa ve Seçim Kanununda yapılan değişiklik ile Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkı tanıyan önergenin TBMM’de kabul edildiği hatırlatılan açıklamada şunlar kaydedildi:
“Atatürk’ün kadınlarımıza Seçme ve Seçilme hakkı tanıması üzerine ’bu kararla kadınlarımıza sosyal ve siyasal hayatta bütün milletlerin üstünde yer verilmiştir. Uygar memleketlerin birçoğunda, kadına esirgenen bu hak bugün kadınlarımızın elindedir ve onu salahiyet ve liyakat ile kullanacaktır’ demiştir. Ancak, ülkemizde kadınlara verilen seçme ve seçilme hakkına ilişkin yasal düzenlemeler ne yazık ki yasalar önünde erkekler ile eşit düzeyde birer yurttaş olan kadınların, karar mekanizmalarına ve siyasi hayata aktif katılımında yetersiz kalmıştır. Nüfusun yarısını oluşturan kadınların siyasi hayata katılım oranı hala erkeklerin çok gerisindedir.
Avrupa Ülkelerinde kadın milletvekili oranı yüzde 40’ları bulurken, ülkemizde 550 milletvekilinin sadece 81’i kadındır yani yüzde 14,7’sidir. Mecliste kadın-erkek eşitliğinde Türkiye Dünya’da 91. sırada yer almaktadır.
Kdz. Ereğli Kadın Platformu olarak, kadınların karar mekanizmaların söz sahibi olacak ve kadınların statülerini arttıracak demokratik reformların tarafı ve takipçisi olacağımızı bildirir, kadınlarımızın seçme ve seçilme hakkını elde ettiği bu günü kutlarız.”

Gündem

KAZA ; 2 YARALI

Gündem

AĞIR YARALI !

EN ÇOK OKUNAN

6 gün 3 saat 47 dakika önce EREĞLİ'YE ACI HABER
2 gün 18 saat 59 dakika önce İŞ ARAYANLARIN DİKKATİNE !
3 gün 2 saat önce DENETİMLER SIKLAŞIYOR
6 gün 23 saat 4 dakika önce HAKİM KARŞISINA ÇIKTI !
6 gün 22 saat 38 dakika önce DOĞUM GÜNÜNDE SON GÖREV
5 gün 16 saat 53 dakika önce AĞIR YARALI !
4 gün 3 saat 21 dakika önce HASAN HOCA HAYATINI KAYBETTİ
2 gün 21 saat 28 dakika önce UYARI ÜSTÜNE UYARI YAPILIYOR !
22 saat 27 dakika önce ULAŞIMDA YENİ DÖNEM BAŞLIYOR
3 gün 54 dakika önce KAZA ; 2 YARALI