Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

’KAÇAK KULLANIN AMA İSRAF ETMEYİN’

 ’KAÇAK KULLANIN AMA Ä°SRAF ETMEYÄ°N’

Özel bir Elektrik dağıtım ÅŸirketi genel müdürünün ’kaçak kullanın ama israf etmeyin’ açıklaması, kayıp-kaçak konusunu yeniden gündeme taşıdı.

TBMM kapanmadan elektrik piyasası mevzuatında önemli düzenlemeler yapıldı. Ancak, 31 Aralık’ta sona erecek ulusal elektrik tarifesi konusunda herhangi bir deÄŸiÅŸikliÄŸe gidilmedi.

Halen uygulanan tarifeye göre elektrik bütün bölgelerde aynı fiyattan satılıyor. Uzmanlara göre 1 Ocak’ta bölgesel tarifeye geçiÅŸle DoÄŸu ve GüneydoÄŸu gibi kayıp-kaçağın yüksek olduÄŸu bazı bölgelerde elektrik fiyatlarına büyük zamlar gelecek.

 

BÄ°RÄ°M FÄ°YAT 1 TL’YÄ° BÄ°LE GEÇEBÄ°LÄ°R

 

Halen elektrik tariferi için Türkiye genelinde fiyat eÅŸitleme mekanizması (Ulusal Tarife) geçerli. Tarife, 31 Aralık 2015’te sona eriyor.

TBMM kapanmadan önce elektrik piyasası mevzuatında önemli deÄŸiÅŸiklikler yapılmasına karşın ’Elektrik Piyasası Kanunu’nda yer alan Ulusal Tarife maddesine dokunulmadı.

Bu nedenle 31 Aralık sonrası Türkiye genelinde Bölgesel Tarifesi dönemi başlayacak. Artık aboneler, kendi dağıtım bölgesinde oluşan maliyet fiyatı üzerinden elektrik satın alacak.

Enerji Yönetimi’nden bir kaynak bölgesel tarifelerde amacın kayıp-kaçak ile birim maliyetlerin düşürülmesi olduÄŸuna dikkat çekti. Aynı kaynak konuya açıklık getirdi: mevzuat gereÄŸi Bölgesel Tarife 1 Ocak 2016’da baÅŸlayacak.

Her bölge kendi maliyetleri üzerinden elektrik satın alacak. Bazı bölgelerde az da olsa elektrik ucuzlayabilecekken bazı bölgelerde büyük fiyat artışları yaşanabilecek.

Mesela, kayıp-kaçağın yüksek olduÄŸu DoÄŸu ve GüneydoÄŸu Anadolu gibi bölgelerde oranlar düşmezse elektrik fiyatları rekor düzeylerde zamlanır. Aboneler çok pahalı elektrik tüketir, birim fiyatlar 1 TL’nin bile üzerine çıkabilir.

Türkiye’de bazı bölgelerde elektrik kayıp-kaçak oranı yüzde 80’leri buluyor. Enerji yönetimi, kayıp-kaçağı azaltmak için yasa deÄŸiÅŸikliÄŸine giderek elektrik birim fiyatları için Bölgesel Tarife kararı aldı.

Buna göre 21 elektrik dağıtım bölgesi; üretim, iletim, kayıp-kaçak gibi girdileri dikkate alarak kendi maliyetleri ve birim fiyatlarını belirleyecek. Ancak, yasaya geçiş dönemi kondu.

Ulusal Tarife olarak adlandırılan geçiş döneminde ülke genelinde tek tarife uygulanıp kayıp-kaçak bedeli bütün abone Faturalarına yansıtılıyor.

Yargıtay 17 Aralık 2014’te aldığı kararla kayıp-kaçak bedelinin dürüst aboneden alınmasını hukuka aykırı buldu ve geçmiÅŸ 10 yıllık tahsilatın iadesine karar verdi. Yargıtay’ın son kararı, Bölgesel Elektrik Tarifesi’nin önemini daha da artırdı.

 

KANUN DEĞİŞTİRİLMEDİ

Çalınan elektrik için ödenen para, dürüst abonelerin faturalarını ÅŸiÅŸirmeye devam ediyor. Enerji yönetiminden bir kaynak kayıp-kaçağın çok önemli maliyet unsuru olduÄŸuna vurgu yaparak Bölgesel Tarife’nin sorunun çözümü konusunda önemli bir adım olacağını söyledi.

 

Aynı kaynak konuya açıklık getirdi:

 

“Elektrik sektöründe en önemli sorun kayıp-kaçak konusudur. Bunun için yasal deÄŸiÅŸiklik yapıldı ve 21 bölge için ayrı ayrı tarife (bölgesel) uygulama kararı alındı. Burada en önemli görev özelleÅŸtirilen bölgelerin ihalesini kazanan ÅŸirketlere düşüyor.

Çünkü şirketler bunu bilerek ve kayıp-kaçak hedeflerini kabul ederek ihaleye girdi ve kazandılar. Burada şirket hedefi yakalayamazsa maliyeti cebinden karşılayacak.

Abone de oran yüksek olduğu yerlerde elektriği pahalı tüketecek. Yani otokontrol sistemi kurulmuş oldu. Uygulama yılbaşında başlıyor.

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo