Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

JAPONYA, ÇİN VE KORE’YE İHRAÇ EDİLİYOR!..

JAPONYA, ÇİN VE KORE’YE Ä°HRAÇ EDÄ°LÄ°YOR!..

Karadenizli balıkçılar, midye ve planktonlarla beslenmesi nedeniyle ekolojik dengeyi tehdit eden deniz salyangozlarını avlayarak Japonya, Çin ve Kore’ye ihraç ediyor.

Batı Karadeniz’de yılda yaklaşık 400 ton avlanan deniz salyongozu, Uzak DoÄŸu ülkeleri Japonya, Çin ve Kore’den büyük talep görüyor. Argana (dip sürtme avcılığı) yapılarak ve denize dalınarak avlanan salyangozlar, Ä°stanbul ve Sinop’taki fabrikalarda iÅŸlenip ihraç ediliyor. 

Akçakoca Su Ãœrünleri Kooperatifi BaÅŸkanı Mustafa KarakaÅŸ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, salyangozun denize zarar veren bir canlı olduÄŸunu söyledi. 

Karadeniz’de ciddi bir salyangoz popülasyonu bulunduÄŸunu belirten KarakaÅŸ, "Bu, denizimize zarar veren bir ürün. Balık havyarı ve midye yiyor. Midye de denizimizin filtresidir. Bu da denizimize zarar veriyor, kirliliÄŸe sebep oluyor." diye konuÅŸtu. 

Deniz salyangozu avcılığının ekonomik olarak ülkeye ciddi bir girdi saÄŸlandığını da vurgulayan KarakaÅŸ, "Bunun Uzak DoÄŸu’da ciddi bir pazarı var. Türkiye’ye çok ciddi bir ihracat girdisi saÄŸlıyor. Karadeniz’in salyangozu tercih ediliyor. Çin baÅŸta olmak üzere birçok ülkeye gönderiliyor. Türkiye’de iÅŸlenip paketleniyor, gemilerle Uzak DoÄŸu ülkelerine servis ediliyor." bilgisini aktardı.

- "Balığın olmadığı dönemlerde yan gelir"

Deniz salyangozunun limandan sipariş yolu ile satıldığını ve rağbet yaşandığını kaydeden Karakaş, şöyle devam etti:

"Salyangoz, Akçakocalı balıkçılarımız için önemli bir yan gelir. Yaz aylarında balık, Karadeniz’e havyar dökmeye geldiÄŸi için pek avlanamıyor. Mayıs, haziran ve temmuz aylarında Karadeniz’de pek balıkçılık yok. Buna alternatif olarak deniz salyangozu bu açığı kapatıyor. Ä°lçemizde 300-400 ton civarında salyangoz çıkıyor. Bu da balığın olmadığı zaman 25 teknemize ekmek kapısı oluyor."

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo