Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

HEYELAN BÖLGESİNDE İNCELEME

HEYELAN BÖLGESİNDE İNCELEME

Zonguldak Valisi Ali Kaban, Devrek ilçesinde meydana gelen heyelanla ilgili, "Geçmişte burada yapılmış bir hata var. Belki 15-20 yıl önce bu bölgenin imara açılmasının faaliyetinin sebeplerini araştırmak üzere İçişleri Bakanımızın emriyle müfettiş görevlendirilecek. Bununla ilgili sorumlular jeolojik etüde bakmaksızın heyelan bölgesini uygulamaya açanlar hakkında gerekli işlemler yapılacak" dedi.

Kaban, Karşıyaka Mahallesi Nizamlar mevkisinde 16 Temmuz’da 400 bin metrekarelik alanda etkili olan ve 35 binadan 124 kiÅŸinin tedbir amaçlı tahliye edildiÄŸi heyelan bölgesinde incelemelerde bulundu. Ali Kaban, gazetecilere yaptığı açıklamada, afete dayalı bir sıkıntının oluÅŸtuÄŸunu söyledi.

Heyelanla ilgili birçok spekülasyonun ortaya atıldığına dikkati çeken Kaban, "Bilimsel çalışma yapılmadan söylenebilecek ÅŸeyler deÄŸil. Bilimin dışında söylenenler spekülasyon olur. Dün cumhurbaÅŸkanımız ve baÅŸbakanımızla konuyu görüştüm. Konuları yakından takip ediyorlar. BaÅŸbakanımız, bir bakanımızın bölgeye gelerek yakından inceleme yapacağını bildirmiÅŸti. Bugün Çevre ve Åžehircilik Bakanımız Ä°dris Güllüce ilimizi ziyaret etti. Yerinde bilgiler alarak talimatlar verdi" diye konuÅŸtu. 

BaÅŸbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi BaÅŸkanlığı (AFAD) tarafından acil eylem planın oluÅŸturulmasının birinci maddeleri olduÄŸuna dikkati çeken Vali Kaban, şöyle konuÅŸtu:

"AFAD’dan yetkililer buradalar. Gerek üniversitemizden gerekse iki ayrı üniversiteden daha ekip oluÅŸturuluyor. Bunlar yarın çalışmaya baÅŸlayacaklar. Yeraltının statüsü bilinemediÄŸi için bilim insanları ve teknik insanların yapacakları çalışmalarla göstermeleri ve karşımızdaki büyüklüğün ne olduÄŸunu bize göstermeleri lazım. Hadise göstere göstere geldi. Yoksa aniden bir olay patlamış olsaydı ve o bölge yok olsaydı çok ÅŸanssız olacaktık. Karayollarının çalışması aslında bir tür topuk çalışması gibi olmuÅŸ. Oraya bir iki tane seddeleme çalışması yapılarak yükün azaltılması konusunda mutabakata varıldı."

Heyelan bölgesinin büyük olduğunu ifade eden Ali Kaban, şunları kaydetti:

"Hareketlilik büyük olduÄŸu için öncelikle tespit edeceÄŸiz ve arkasından makineli faaliyete baÅŸlayacağız. AFAD’ın çalışması içerisinde jeoradar uygulaması da yapılacak. Bu nadir yapılan bir uygulamadır. Yer altının tespit edilmesini içeriyor. GeçmiÅŸte burada yapılmış bir hata var. Belki 15-20 yıl önce bu bölgenin imara açılmasının faaliyetinin sebeplerini araÅŸtırmak üzere İçiÅŸleri Bakanımızın emriyle müfettiÅŸ görevlendirilecek. Bununla ilgili sorumlular jeolojik etüde bakmaksızın heyelan bölgesini uygulamaya açanlar hakkında gerekli iÅŸlemler yapılacak."

Kaban, can güvenliÄŸi için bölgenin boÅŸatılması iÅŸlemlerinin gerçekleÅŸtirildiÄŸini vurgulayarak, "Dün itibariyle 35 bina boÅŸaltıldı. Evleri boÅŸaltılan vatandaÅŸlarımız ilçe içerisinde ev bulmak suretiyle ve lojmanlara yerleÅŸtirildiler. Bütün ihtiyaçları karşılanıyor" ifadesini kullandı. 

Karayolları ekiplerince Karşıyaka Mahallesi’nde baÅŸlatılan yol geniÅŸletme çalışmalarının ardından 16 Temmuz’da heyelan meydana gelmiÅŸ, bazı evler tahliye edilmiÅŸti.​

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo