Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

HEDEF BELİRLEYİN!..

HEDEF BELÄ°RLEYÄ°N!..

Başarılı ve istikrarlı bir hayatın öz disiplin sahibi olmaktan geçtiğini vurgulayan Uzman Klinik Psikolog Romina Kuyumcuoğlu, öz disiplinin nasıl sağlanacağı hakkında bilgi verdi.

Hayatınızda hoşnut olmadığınız şeyler varsa ve yaşamınızdan aldığınız tatmin azaldıysa bazı davranış ve düşünce alışkanlıklarınızı değiştirmeniz gerekiyor olabilir. Düşünce ve davranış alışkanlıklarınız aynı kaldıkça kendinizi tekrar eder, hep aynı şeyleri yaşarsınız. Yaşamınız, seçimleriniz ve attığınız adımlar hep birbirine benzer.

ÖZ DİSİPLİN ZORLUKLAR KARŞISINDA YILMAMAKTIR

Yaşamın değişmesi için bazı davranışların alışkanlık haline gelmesi gerekir. Bu davranış alışkanlıklarını edinme süreci öz disiplin gerektirir. Öz disiplin, bir hedef belirleyip o hedefe ulaştıracak davranışları yapmak ve istikrar sağlayabilmektir. Öz disiplin, hedefe ulaşma sürecinde yaşanan zorluklar karşısında vazgeçmemektir.

İŞ HAYATI İÇİN ÖZ DİSİPLİN ŞART!

Öz disiplini saÄŸlayabilmenin için en önemli koÅŸulu, hedefin belirgin olmasıdır. Hedefin netliÄŸi ve sonucun kiÅŸiye saÄŸlayacağı faydaların belirgin olması öz disiplini korumayı kolaylaÅŸtırır. Öz disiplinli olabilmek için hedefe dair ’’Bu zorlu yoldan neden çıkmayayım?’’, ’’Neden vazgeçmeyeyim?’’ sorularının yanıtının tatmin edici olması gerekir. Öz disiplinin saÄŸlanamamasının en temel sebebi, hedefin ve ulaşılacak ödülün belirgin olmayışıdır.  Bir davranışın süreklilik kazanabilmesi ve zorluklar karşısında vazgeçilmemesi için tüm bu sürecin sonunda elde edilecek ödülün farkında olunmalıdır. ÖrneÄŸin; baÅŸarılı bir iÅŸ hayatı için öz disiplin ÅŸarttır. BaÅŸarıya ulaÅŸmak; zaman yönetimini, uzun toplantıları, alınması gereken eÄŸitimleri, disiplinli ve özverili bir çalışmayı gerektirir. Bu süreç kimi zaman yorucu olabilir. Motivasyon kırılabilir. ’’Neden bu kadar çabalıyorum?’’ sorusuna ’’iyi bir iÅŸ adamı veya kadını olacağım ve bu bana pek çok yönüyle çok iyi gelecek’’ ÅŸeklinde verilen yanıt öz disiplini saÄŸlamanıza yardımcı olur.

ÖZ DİSİPLİN SAHİBİ OLAN BİRİ KİLO VERİRKEN DE ÇOK ZORLANMAZ

Kilo vermek için de öz disiplin ÅŸarttır. Pek çok lezzetli yiyecekten uzak durulacak, düzenli spor yapılacak, seçimli beslenilecek vb. Bu süreç pek çok zaman zorlayıcı olabilir. ’’Neden kilo vermeye çalışıyorum?’’ sorusunu kendinize sorarak, bu yola neden girdiÄŸinizi, kilo verdiÄŸinizde kendinizi nasıl hissedeceÄŸinizi düşünürseniz öz disiplininizi koruyabilirsiniz.

ÖZ DİSİPLİN SAĞLAMAK İÇİN...

Hedef belirlenmelidir. Hedefim ne? Neye ulaÅŸmak istiyorum? Hedefe ulaÅŸtıracak davranış alışkanlıkları belirlenmelidir. Hedefime ulaÅŸmak için neler yapmalıyım? Hangi adımları atacağım? Hedefe ulaşılacak zamanın planlanması. Ne kadar sürede hangi noktaya ulaÅŸacağım? Hedefe ulaÅŸmanın tatmin ediciliÄŸi içselleÅŸtirilmelidir. Ödülüm ne? Neye ulaÅŸacağım? Ulaşınca neler hissedeceÄŸim? Hedefe giden yoldan çıkmaya sebep olacak faktörlerin farkında olunmalı ve onlarla mücadele edilmelidir. 

 

 
Kaynak: Haber Kaynağı
WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo