13 o C Kdz. Ereğli

‘HAYIRLI EVLADIN’ “MÜZELİK” YAŞANTISI

Gündem 6 yıl 10 ay 6 gün 18 saat 21 dakika önce 2274

Haberi Paylaşın

EREĞLİ

Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde, çoğu kimsenin ismini bile bilmediği eskiden kalan köy gereçlerini biriktirerek dedesinden kalan 100 yıllık eve ’köy müzesi’ kurmak istediğini belirten 35 yaşındaki Serdar Gebeş, köy yaşantısından uzak nesil yetişmesinden üzüntü duyduğunu bildirdi.
İlçenin Kışla Mahallesi Kültür Sokak’ta eşi ve 2 çocuğu ile yaşayan, geçimini ise oto aksesuar işleri yaparak sağlayan Serdar Gebeş, Ereğli FM’e açıklamasında, dede ve ananesinden kalan yaklaşık 100 yıllık 2 katlı ahşap evde, onlardan kalan anıları yaşatmaya çalıştığını söyledi.
Büyüklerinden O’na kalan, yıllar içinde de çevreden edindiği; aralarında annesinin içinde sallandığı 100 yıllık beşiğinde bulunduğu yüzlerce köy gereçlerini sakladığını anlatan Gebeş, “rahmetli dedem ve ananemden kalan bu eski evde, onların anılarını yaşatmaya çalışıyorum. Onlara saygım sonsuz çünkü üzerimde çok emekleri vardır. Dedeme, O’na da babasından kalan en yüz yıllık göy gereçleri bana hatıra kaldı ve onları biriktiriyorum” dedi.

BOYUNDURUK… PONDURUK… DİREN..!
Köy yaşantısında bulunan yaşlı kesimin anımsayacağı, yeni neslin ise daha önce ismini hiç duymadığı ’boyunduruk’, ’diren’, ’düven’, ’ponduruk’ ve ’kara saban’ gibi tarımsal gereçleri, dedesinden kalan ancak içinde yaşanmayan eve astığını ifade eden Gebeş, şu sözlerle konuştu:
“Eskiye sahip çıkmak istiyorum. Gençler, köy yaşantısını pek bilmedikleri için, geçmişimizi unutmak istemediğimden köylerde kullanılan materyalleri saklamaya karar verdim. Eskilerden kalan örf ve adetlerimizi yaşatmak için elimden geleni yapacağım.
Eski evin üzerindeki tarihi eser dediklerimiz 100-120 yıllık araç ve gereçler, bana rahmetli ananemden, ananemin annesinden ve dedelerimden kalma köy ürünleridir. Bunlara sahip çıkmaya çalışıyorum. Çocuklarıma da tanıtmaya çalışıyor, bunları bilip öğrenmelerini istiyorum. Yıllar içinde biriktirdiğim 100’den fazla tarihi eser denilebilecek değerli araç-gereçler var. Hayalim ise bunları ileride bir araya getirerek müze haline getirmektir.”

ANNESİNİN BEŞİĞİ… SOBACININ EL MATKABI..!
Gebeş, oturduğu eve yakın mesafede tuttuğu depoda, muhafaza ettiği gereçlerin içinde bulunan ’annesine ait’ 100 yıllık tahta beşiği gösterdiğinde ise duygularını gizleyemediği görüldü.
Zamanında, soba imalatı yapan zanaatkarların kıllandığı bir asırlık ’el matkabı’ ise en ilgi uyandıran gereçler arasında gösterildi.

‘HAYIRLI EVLADIN’ “MÜZELİK” YAŞANTISI

Gündem

AĞIR YARALI !

EN ÇOK OKUNAN

4 gün 1 saat 43 dakika önce EREĞLİ'YE ACI HABER
16 saat 55 dakika önce İŞ ARAYANLARIN DİKKATİNE !
4 gün 21 saat önce HAKİM KARŞISINA ÇIKTI !
4 gün 20 saat 34 dakika önce DOĞUM GÜNÜNDE SON GÖREV
5 gün 18 saat 13 dakika önce ESKİ İLÇE BAŞKANI ÖLÜ BULUNDU !
3 gün 14 saat 49 dakika önce AĞIR YARALI !
2 gün 1 saat 17 dakika önce HASAN HOCA HAYATINI KAYBETTİ
19 saat 24 dakika önce UYARI ÜSTÜNE UYARI YAPILIYOR !
3 gün 19 saat 5 dakika önce EREĞLİ'DE YANGIN !