Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

HAMSİ BOLLUĞU YAŞANIYOR !..

HAMSÄ° BOLLUÄžU YAÅžANIYOR !..

Zonguldak’ın Ereğli İlçesi açıklarındaki Hamsi bolluğunun, ilçe ekonomisine önemli katkı sağladığı bildirildi.


Karadeniz EreÄŸli Su Ãœrünleri Kooperatif BaÅŸkanı Ä°smail Hakkı Köse, yaptığı açıklamada, bu sezon bölgede bazı balıkların azlığına karşın Hamsi’nin bol olduÄŸunu söyledi.

Köse, ilçeye gelen balıkçı motorlarının kamyonları olduğunu, bunun yanı sıra, balık almaya gelen kamyonların da bulunduğunu belirterek, şöyle dedi:

EKONOMÄ°YE GÄ°RDÄ° SAÄžLANIYOR

“Bu kamyonlar, buradan çıkan balığı yükleyerek bölgelerine götürüyorlar. Dün (4 Kasım) Bozhane Barınağı’ndan 50 bin kasaya yakın balık gitti. Bir balıkçı motorunda 30-40 çalışan var. Limana dışarıdan gelen tekne sayısı ise 200’ü buluyor. Bu teknelerdeki çalışanların toplamı da önemli rakama ulaşıyor. Gerek teknelerin, gerekse çalışanlarının yiyecek, içecek ve giyecek gibi alış veriÅŸleri de EreÄŸli esnafından saÄŸlanıyor. Fırıncılar bir tekneye 500 ekmek getiriyor. Bu sayede EreÄŸli’ye önemli miktarda ekonomik girdi saÄŸlanıyor. Kooperatif olarak da barınağı giren araç başına 100 lira alıyoruz. Aynı ÅŸekilde yanaÅŸan balıkçı motorlarından da 100’er lire boÅŸaltma bedeli alıyoruz. Bu sayede kooperatifimize de gelir saÄŸlıyoruz.

Bugünkü duruma baktığımıza göre, buradaki yoÄŸunluk bir-iki ay daha sürecek gibi görünüyor. Çünkü, bu sezon Palamut olmadığı için Hamsi hayli bol.”

BÄ°R SEFERDE 60 TON HAMSÄ°!

Bandırma’dan gelen Balıkçı Muzaffer Geçici de, dün akÅŸam saatlerinde açıldıkları denizde 50-60 ton kadar Hamsi avladıklarını belirterek, “buradan aldığımız balığı çeÅŸitli pazarlara gönderiyoruz. Bir kısmını da burada satıyoruz. Havalar ısınmadığı sürece bir süre daha Hamsi olur” dedi.

KAMYONCUNUN DA ÇALIŞANIN DA İŞİ ZOR!

Samsunlu kamyon ÅŸoförü Turan Yıldız ise denizdeki kuyulardaki Hamsinin yuvalarından çıktığını belirterek, “eÄŸer balıkçılar yakalayabilirse biz de almaya geldik. Çalıştığım fabrikadan 30 kadar kamyon geldi. DiÄŸer fabrikalarla birlikte bu rakam 80’e yakındır. Biradan çıkan balıkların bir kısmı yemeklik olarak kullanılıyor, bir kısmı ise yem fabrikalarına gidiyor. Ä°ÅŸimi özellikle kış aylarında ağır ve yorucu bir iÅŸ. Özellikle Hamsi dönemlerinde ailelerimizden bir ay kadar ayrı kalıyoruz” diye konuÅŸtu.

Balıkçı Motorlarında çalışanlar da ise işlerinin oldukça zor olduğunu, genel olarak sezonun iyi geçmediğini, piyasada ekonomik kriz olduğunu dile getirdiler.

Bu arada, limandan balık bekleyen çok sayıda tır ve kamyon, sahil yolu ile kırmacı mahallesi mevkisinde uzun kuyruklar oluşturdu.

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük3
hayran2
üzgün1
kızgın1
şaşkın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo