Gündem 7 yıl 8 ay 24 gün 20 saat 57 dakika önce 962
Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessese Müdürlüğünde 3 Mart 1992’de meydana gelen grizu faciasında yaşamını yitiren 263 maden işçisi törenle anıldı.
Zonguldak Vali Yardımcısı ve Kozlu Kaymakamı Ahmet Karakaya, Kozlu müessesesi kuyu başında düzenlenen törende yaptığı konuşmada, madenciliğin zor bir meslek olduğunu söyledi.
"Maden işçisinin, alın teri ve yeri geldiğinde kan akıtarak kömür karasında ailesinin nafakası için çalıştığını" ifade eden Karakaya, "Dünyada en zor iş madenciliktir. Yerin yüzlerce metre altında ailenizin nafakasını ve ülkenizin de sanayileşmesi için ham madde temin ediyorsunuz. Bu sizler için gurur vesilesidir. İş güvenliği konusunda ülkemizde önemli adımlar atılıyor. İş güvenliği konusu işçinin kendisinde başlar. İşçi kardeşlerimiz güvenliklerini almak zorundadır. Madenlerde yaşamlarını yitirenlere Allah’tan rahmet diliyorum." diye konuştu.
- "Kurum olarak her türlü güvenlik önlemini alıyoruz"
TTK Genel Müdür Vekili Ercan Gebeş ise 25 yıl önce meydana gelen grizu patlamasında vefat edenlere Allah’tan rahmet dileğini belirterek, şunları söyledi:
"Madencilik zor, meşakkatli ve bir o kadar da riskli bir sektördür. Madencilik, maalesef ülkemizde ve dünyada iş kazalarında ilk sırada yer almaktadır. Kurum olarak iş kazalarını önlemek, iş sağlığı ve güvenliği konularında tüm tedbirleri almak için üzerimize düşenleri titizlikle yapıyoruz. Bu uğurda hiçbir masraftan kaçınmayız. Ancak ne kadar yatırım yaparsanız yapın iş güvenliği bir kültürdür. Bu kültürü hep beraber yaşatmalıyız."
- "Yerin yüzlerce metre altında doğayla kavga ediyoruz"
Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ahmet Demirci de bugünün 170 yılı bulan madencilik tarihinin en acı günü olduğunu ifade ederek, "Allah bir daha böyle acıları yaşatmasın. Madencilik dünyanın en zor mesleklerinden birisidir. Bunu en iyi bilen bizleriz. Biz yerin yüzlerce metre altında doğayla kavga ediyoruz. Taş kömürünü yeryüzüne çıkartarak ülkemiz ekonomisine katkıda bulunuyoruz." dedi.
Kömürü üretmek zorunda olduklarını anlatan Demirci, "Kömür burada var. Ama yeterince üretemiyoruz. Çünkü işçi açıklarımız var. Bu işçi açıkları, iş güvenliği riskimizi de artırdı. Kurumun işçi açıklarının bir an önce giderilmesi artık zorunluluk haline geldi." ifadesini kullandı.
Törende, faciada yaşamını yitiren işçiler için saygı duruşunda bulunuldu, Kuran-ı Kerim okundu ve mevlit şekeri dağıtıldı.