Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

Geniz Eti Deyip Geçmeyin !.

Geniz Eti Deyip Geçmeyin !.

Uyku apnesinden büyüme geriliğine birçok soruna neden olabiliyor


Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ülkü Tuncer, horlama, uyku apnesi ve sürekli ağız açık uyunması gibi belirtilerin yanı sıra işitme sorunu da yaşayan bir çocuğunuz varsa mutlaka bir KBB hastalıkları uzmanına başvurulması gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Ülkü Tuncer, bademcik ve geniz eti problemlerinin çocuğun yanı sıra anne babanın hayatını da zorlaştırdığına işaret ederek, tedavi edilmediği takdirde daha ciddi sıkıntılara yol açabileceğini vurguladı.

En sık 3-6 yaÅŸ arası çocuklarda görülen bademcik ve geniz eti problemlerinin horlama, uyku apnesi, sürekli ağızdan nefes alma, iÅŸitmede güçlük çekme gibi çocuÄŸun günlük hayatını zorlaÅŸtıran birçok belirtiyi ve sorunu da beraberinde getirdiÄŸini belirten Prof. Dr. Tuncer, “Erken yaÅŸta tedavi edilmediÄŸi takdirde büyüme geriliÄŸi gibi çok daha ciddi sorunlara davetiye çıkartan bu problemler en çok horlama ve uyku apnesi ile kendisini belli ediyor. AraÅŸtırmalara göre 3-6 yaÅŸ arasındaki çocukların yüzde 10 ila 30’unda bazen; yüzde 5 ila 6’sında sürekli horlama; yüzde 1 ila 4’ünde ise uyku apnesi görülüyor. Bu sorunlar gündelik yaÅŸamı ve çocuÄŸun okuldaki baÅŸarısını olumsuz yönde etkiliyor” diye konuÅŸtu.

Okul başarısı düşüşte ise

ÇocuÄŸun yeterli ve kaliteli bir ÅŸekilde uyuyamaması, uykuda apne atakları geçirmesi ya da iÅŸitme kabiliyetinin yetersiz kalması gibi nedenlerle okul baÅŸarısını doÄŸrudan etkileyen bu durumun, yüzde 30 oranında artan hiperaktivite görülme sıklığı, öğrenme sorunları ve dikkat eksikliÄŸi benzeri problemleri de beraberinde getirdiÄŸini ifade eden Tuncer, “Çocukta ortaya çıkabilecek sorunlar bunlarla sınırlı deÄŸil. Sürekli ağız solunumu yapılması nedeniyle diÅŸlerin ve yüzün ÅŸeklinin bozulması (adenoid yüzü), kan basıncı deÄŸiÅŸiklikleri, pulmoner hipertansiyon, kalp problemleri, insülin direnci ve geliÅŸme geriliÄŸi gibi çok daha ciddi problemler de ortaya çıkabilir” dedi.

Ameliyatsız çözüm de mümkün

Özellikle uyku apnesi için ilaçla medikal tedavi uygulanabileceğini belirten Prof. Dr. Ülkü Tuncer, alerjik burun spreylerinin yanı sıra gerekli olursa geniz eti ve bademciklerin ameliyatla alınabileceğini ya da oksijen desteği ile sürecin gözlemlenebileceğini, uyku apnesi görülen çocuklarda kilo problemi varsa yine uzman bir diyetisyen eşliğinde sağlıklı ve dengeli bir beslenme düzeni planlanarak kilo vermesine teşvik edildiğini kaydetti.

Belirtiler gece daha net gözlemleniyor

Geniz eti ve bademcik hastalıkları kaynaklı horlama ve uyku apnesi sorunlarından muzdarip çocuklardaki belirtiler gece daha sık gözlemlenebildiğini söyleyen Prof. Dr. Ülkü Tuncer, alışkanlık halinde horlama, uykuda solunum sıkıntısı, apne atakları (solunumun kısa süre durması), rahatsız uyku ve anormal uyku pozisyonu, ağız kuruması, uykuda altını ıslatma, yürüme veya diş gıcırdatma, solunum sıkıntısı nedeniyle burundan değil ağızdan nefes alma, ağzın sürekli açık kalması ve bunun sonucu olarak dişlerde bozukluk, sabahları baş ağrısı, uyanma güçlüğü, kronik burun tıkanıklığı, burun akıntısı, sık geçirilen üst solunum yolu enfeksiyonları, sinüzit, iştahsızlık, işitme problemleri, günün bir kısmını uyku halinde geçirme gibi durumların görülmesi durumunda hızla bir KBB hastalıkları uzmanına başvurulması gerektiğini ifade etti.

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük3
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo