Kdz Ereğli Haber - Eregli FM Gazetesi

FİYAT TARTIŞMALARI SÜRÜYOR

FİYAT TARTIŞMALARI SÜRÜYOR

İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İFMİB) Başkanı Ali Haydar Gören, fındığın alım ve satımındaki fiyat farkı tartışmalarına ilişkin, "Kamuoyunda, ’ihracatçılar düşük fiyattan üreticiden alıp yüzde 200, yüzde 300 kar marjıyla sattı’ algısı tamamen ütopik ve şehir efsanesidir. Gerçeklerle örtüşmemektedir" dedi.

Gören, AA muhabirine, son dönemde "9 liraya alınan fındık nasıl 40-50-60 liraya satılır?" şeklinde tartışmaların gündeme geldiğini ve bunun üzerine eleştirilerin yapıldığını belirtti.

Kendisinin kavrulmuş fındığı 25-26 liradan verdiğini anlatan Gören, şöyle konuştu:

"Şu an 9 liradan işlem gören fındık yok. Fındık, 9,5-10 liradan işlem görüyor. 9 liradan aldığım fındığı ben 9,75 liradan satarım. Perakende satış fiyatlarıyla ihracat fiyatları arasında çok büyük farklılıklar var. İhracat fiyatlarındaki kar marjı her zaman yüzde 1, 2 seviyesindedir. Genelde kural budur. Bu ürünün herhangi bir şekilde müşterimize sunduğumuz zaman günlük fiyatlar baz alınır. Afaki olarak günlük fiyatların yüzde 3, yüzde 5 oranı üzerinde işlem yapamazsınız. Bu şekilde o ürünü satmanız söz konusu değildir. Dolayısıyla kabuklu fındığın kilosunu üreticiden 9,5 liraya alan tacir, 9,70-9,75’e satar."

Günlük şartlarda yüzde 5, yüzde 10 fiyat farkıyla piyasada ihracat ihtimalinin söz konusu olmadığını kaydeden Gören, üreticilerden çıkış fiyatıyla nihai tüketiciye giden fiyatlar arasında, iç piyasada dalgalanmalar oluşabileceğini dile getirdi.

Gören, "Bunun muhakkak devlet tarafından kontrol mekanizmaları vardır, gereğini yapıyorlardır. Fiyat olgusu İhracatçılar Birliği tarafından hiçbir zaman ön planda olmamıştır. Biz de iyi fiyatlara göndermek isteriz. Dünya pazarları vardır, ürünün hakiki değerinin belirlendiği pazarlardır. Satabiliyorsak elbette ki biz de iyi fiyata satarız. Fiyat spekülasyonları bizim dışımızda gelişen bir olaydır" diye konuştu.

Fındık yetiştiricisinin de mahsul üzerinden ticaret yapanın da elindeki ürününü en iyi fiyata satmak istemesinin en doğal hakkı olduğunu vurgulayan Gören, "Kamuoyunda, ’ihracatçılar düşük fiyattan üreticiden alıp yüzde 200, yüzde 300 kar marjıyla sattı’ algısı tamamen ütopik ve şehir efsanesidir. Gerçeklerle örtüşmemektedir. Bir taraf ezilen, bir taraf ezen gibi bir durum kesinlikle doğru değil. Bu olgu tamamen yanlıştır. Fiyat spekülasyonları tamamen biz ihracatçıların dışındadır" ifadelerini kullandı.

 
WHATSAPP İHBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • Ereğli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo