4 o C Kdz. Ereğli

FINDIK HASADI TARİHLERİ BELİRLENDİ

Fındık hasadı sahil kesimde 6 Ağustos, orta kesimlerde 15 Ağustos ve yüksek kesimlerde ise 20 ağustos tarihi olarak belirlendi.

Çevre ve Yaşam 5 yıl 8 ay 13 gün 13 saat 5 dakika önce 1878

Haberi Paylaşın

Düzce İl Tarım ve Orman Müdürü Necdet Çiçek, yapılan arazi çalışmaları sonucunda il genelindeki 2019 yılı fındık hasat tarihlerini açıkladı. Buna göre il genelindeki hasat tarihleri; sahil kesimde 6 Ağustos, orta kesimlerde 15 Ağustos ve yüksek kesimlerde ise 20 ağustos tarihi olarak belirlendi.

Necdet Çiçek yaptığı açıklamada “Üreticilerin fındık hasadında şu konulara dikkat etmesi gerekmektedir. Üreticilerin fındık hasadına başlamadan önce fındık hasadını güçleştirmemesi ve yere düşen fındığın kaybolmaması için hasattan 5-10 gün önce fındık bahçelerinde ot temizliği yapılmalıdır. Hasat olgunluğuna ulaşmadan toplanan fındıklarda randıman ve kalite kaybı yaşanacağından zamanından önce fındık hasadının yapılmaması önemlidir. Fındığın en iyi hasat edilme şekli silkme suretiyle yerden toplanarak hasat edilmesidir. Bu sebeple elverişli bahçelerde yerden toplanarak hasat edilen fındıklar tam hasat olgunluğunda toplandığından randıman ve kalite iyi olacak ayrıca bir sonraki yılın mahsulünü oluşturacak olan tomurcuklar da zarar görmemiş olacaktır. Bölgede yaygın olarak uygulanan daldan el ile toplanarak fındığın hasat edilmesinde, dalların birbirine sürtünmemesine, çotanakların dala birleştiği yerden tek tek koparılmasına ve gelecek yılın mahsulünü oluşturacak olan tomurcuklara zarar vermemek için sıyırma şeklinde toplama yapılmamasına dikkat edilmesi gerekir. Toplanan fındıklar çuvallarda bekletilmemelidir. Toplanan fındıkların harmanlanmasında fındığın iyice kurutulması, kurutulan fındıkların serin, kuru ve havalanabilir nitelikteki yerlerde depolanması gerekmektedir. Hasat olumundan önce toplanmış, iyi kurutulmamış ve fazla nemli fındıkların muhafazası oldukça güç olduğu bu gibi fındıklarda küflenme, acılaşma ve kızışma olmaktadır. Yine insan ve hayvan sağlığı için zararlı olan aflatoksin de erken toplama, olumsuz harmanlama ve uygun olmayan depolama şartlarından kaynaklanmaktadır. Çevre kirliliği ve orman yangınlarının önlenmesi açısından fındık zurufunun yakılmayarak, gübre olarak değerlendirilmelidir. Üreticilerimizin fındıkta rekolte ve kalite kaybı yaşamamaları ve sağlıklı üretim için belirlenen hasat tarihlerinden önce fındıklarını hasat etmemeleri çiftçilerimizin yararına olacaktır. 2019 yılı fındık üretim sezonunda tüm çiftçilerimizin ürünü bol, hasadı bereketli olsun” ifadelerinde bulundu.

EN ÇOK OKUNAN

2 gün 17 saat 53 dakika önce EVİNDE ÖLÜ BULUNDU
3 gün 16 saat 10 dakika önce TTK'DA İŞE ALIM LİSTESİ BELLİ OLDU
1 gün 16 saat 27 dakika önce ALAPLI'DAKİ KAZADA 1'İ AĞIR 3 YARALI
6 gün 5 saat 11 dakika önce ZONGULDAK YOLUNDA KAR YAĞIŞI BAŞLADI
6 gün 18 saat 26 dakika önce İŞTE PERSONEL ALIMINA İLİŞKİN AYRINTILAR
4 gün 13 saat 9 dakika önce MAZOTA 2.52 TL İNDİRİM, ULAŞIMA % 35 ZAM !
6 gün 18 saat 18 dakika önce VAHİDE HOCAYA SON GÖREV
2 gün 8 saat 51 dakika önce İKİ KATLI BİNA ALEVLERE TESLİM OLDU
6 gün 14 saat 21 dakika önce GÖKTEPE KAVŞAĞINDA BİR KAZA DAHA
6 gün 17 saat 57 dakika önce SİZLERLE BİRLİKTE DAHA NİCE SENELERE