Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

EREĞLİ’NİN DÜŞMANDAN KURTULDUĞU GÜN

EREĞLİ’NİN DÜŞMANDAN KURTULDUĞU GÜN

Zonguldak ili Ereğli ilçesinin düşman işgalinden kurtuluşu


Zonguldak ili EreÄŸli ilçesinin düşman iÅŸgalinden kurtuluÅŸunun 99. Yılı, düzenlenen törenle kutlandı. 
Alınan bilgiye göre, “18 Haziran” haziran için saat 11.00’da Atatürk Anıtı önünde baÅŸlayan törende Kaymakamlığı komutanlık ve Belediye çelenkleri sunuldu. Saygı duruÅŸunda bulunuldu, Ä°stiklal Marşı söylendi. Bu sırada ise göndere 3 Türk Bayrağı çekildi. Güne iliÅŸkin yapılan konuÅŸmanın ardından halk oyunları ekiplerinin gösterileri izletildi.
İlçede, çeşitli spor branşları müsabakalarında dereceye girenlere madalya, En Güze Çilek yarışmasında ise başarı elde eden üreticilere ödülleri verildi.
Kutlamalar kapsamında Ä°nönü Parkı’nda kurulan sanat atölyesinde resim yapan sanatçılar da ziyaret edildi.
Kutlamanın son durağı ise Alemdar Anıt Gemi oldu. Kutlamalar, buradaki programa ile son bulu.
Öte yandan Karadeniz Bölge Komutanlığı Limanı’nda ki Karakol Gemisi gemileri de halkın ziyaretlerine açıldı.

-OLAY-

18 HAZÄ°RAN EREÄžLÄ°’NÄ°N DÜŞMAN Ä°ÅžGALÄ°NDEN KURTULUÅžU
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ve kurtuluÅŸ mücadelesinin lideri Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, 19 Mayıs 1919’da Samsun’da yaktığı istiklal ateÅŸinin ilk ısıttığı kentlerden biri olan Karadeniz EreÄŸli’de, yurdun dört bir yanını ele geçirmeye çalışan iÅŸgal devletlerinin stratejik noktalardan biri olarak gördüğü Karadeniz EreÄŸli, 8 Haziran 1920’de Fransızlar tarafından iÅŸgal edilmiÅŸti.
Bu iÅŸgale halkıyla beraber omuz omuza ve yürek yüreÄŸe direniÅŸ gösteren ve baÅŸka bir devletin gölgesi altında yaÅŸamaya asla tahammül etmeyeceÄŸi gerçeÄŸini ortaya koyan Karadeniz EreÄŸli, iÅŸgalden Sadece on gün sonra kendisini kurtaran ilk ilçe olmuÅŸ ve Türk tarihinde ayrı bir yer elde etmiÅŸtir. 18 Haziran 1920 tarihinde düşman iÅŸgalinden kurtulan Karadeniz EreÄŸli, bu iÅŸgalden sadece sekiz ay sonra da 9 Åžubat 1921’de Alemdar Gemisi ve onun kahraman mürettebatı ile bir baÅŸka tarihi destana daha imza atmıştır.
KurtuluÅŸ Savaşımızın tek deniz savaşını Karadeniz EreÄŸli açıklarında veren Alemdar, günümüze destan olarak gelen bu savaÅŸ sonrasında da iÅŸgal devletlerine karada olduÄŸu gibi denizde de hiç unutamayacakları bir yenilgi tattırmıştır. Rusya’ya taşınan askeri malzeme yüklü gemilere rehberlik eden Alemdar, Rum çeteleriyle verdiÄŸi mücadelelerle de topraklarımızın nefes almasında önemli bir paya sahip olmuÅŸtur.

 

EREĞLİ’NİN DÜŞMANDAN KURTULDUĞU GÜN

Zonguldak ili Ereğli ilçesinin düşman işgalinden kurtuluşu

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

hayran2
gülücük0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo