EREĞLİ ZİRVEDE!..
Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi 2014 verilerine göre Türkiye’de 7 ilçe nüfusu, bulunduğu İl’lerden daha da kalabalık. İşte bu ilçelerden biri de Karadeniz Ereğli.
Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi’ne göre Türkiye’de 7 ilçenin nüfusu, bağlı bulunduğu ilden daha kalabalık. AA muhabirinin Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden derlediği bilgiye göre, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi 2014 verilerinde Bilecik’in merkez nüfusu 57 bin 117, Bozüyük ilçesinin nüfusu ise 62 bin 846. Bozüyük, bağlı bulunduğu Bilecik’in yanı sıra Türkiye’deki bazı illerden de daha kalabalık olmasıyla dikkati çekiyor.
EREĞLİ’NİN DURUMU
Zonguldak’ın 108 bin 213 olan nüfusu 113 bin 63’lük nüfusa sahip Ereğli ilçesinde daha az. Ağır sanayi faaliyetleri nedeniyle Türkiye’nin her bölgesinden göç alan Ereğli, birçok insana iş olanağı sunuyor. Ereğli, Karadeniz Bölgesi’nde büyükşehir dışındaki illerin en büyük ilçesi konumunda.
BİTLİS
Bitlis’in merkez nüfusu 47 bin 904 iken ilçesi Tatvan’da 68 bin 157 kişi yaşıyor. Yaklaşık 5 bin yıllık bir tarihi bulunan Tatvan’ın, merkezinden daha eski bir yerleşim yeri olması, nüfusunun da fazla olmasının nedenlerinin başında geliyor.
HAKKARİ
Hakkari’nin merkez nüfusu 57 bin 585 olmasına rağmen Yüksekova 68 bin 757 kişi ile merkezinden daha kalabalık. Milattan Önce 7000’li yıllarda yerleşim yeri olan Yüksekova’nın, Hakkari merkezden daha eski yerleşim yeri olması ve tayinle gelen memur yoğunluğu nedeniyle nüfusu daha fazla.
KIRKLARELİ
Kırklareli’nin merkez nüfusunun 70 bin 161 olmasına karşın Lüleburgaz ilçesi 108 bin 576 olan nüfusuyla dikkat çekiyor. Kurtuluş Savaşı’nda Lüleburgaz Kongresine ev sahipliği yapan ilçe, sanayisi nedeniyle çevre il ve ilçelerden de göç alıyor.
İL MERKEZİNİ İKİYE KATLADI
Şırnak’ın Cizre ilçesi, il merkezini nüfus bakımından neredeyse ikiye katlarken, Silopi’nin nüfusu da Şırnak merkezden fazla. Şırnak’ın 63 bin 47’lik nüfusuna karşılık Cizre’nin nüfusu 112 bin 973. Bir efsaneye göre Nuh tufanı sonrası geminin Cudi Dağına oturması nedeniyle Cizre tufandan kurtulanların ilk yerleşim yeri olmuş. Benzer bir durum Şırnak ile Silopi ilçesi arasında da yaşıyor. Asurların yerleşim yerlerinden olan Silopi de tarihten gelen kültürü dolayısıyla il merkezinden daha fazla nüfusa sahip. Silopi ve Cizre’nin nüfus yoğunluğunun sebeplerinden biri de tayin dolayısıyla ilçelere yerleşen asker, polis, öğretmen ve doktor.
İlk Yorumu Siz Yazın!