Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

EREĞLİ'DE VEFAT VE VAKA SAYISI ARTIYOR.

EREÄžLÄ°'DE VEFAT VE VAKA SAYISI ARTIYOR.

İlçe Kaymakamı son rakamları açıkladı.


Ä°lçe Kaymakamı ismail ÇorumluoÄŸlu Korona Virüs denetimleri öncesi  açıklamalarda bulundu.

İŞTE O AÇIKLAMADAN BAZI SATIRBAŞLARI

EreÄŸli’de 430 rakamını gördük. Vaka sayımız 430'a  çıktı.

Günde 7- 8 vaka görülüyordu, 15-20'ye çıktı.

Günde 15-20 vaka il de görülmüyor.

Vefat sayımız 4'den 8'e çıktı.

143 vatandaşımız takipte .

YoÄŸun bakımda  hastalarımız var. 3 hastamız enbübe durumunda.

Bu işin şakası yok.

GidiÅŸat iyi deÄŸil.

Düğün, dernek, gün yapma peşindeyiz.

Bir düğünde hastalık kapan karantinadayken başka bir düğüne gidiyor.Bu hızı anlamıyorum.

Artık daha sert tedbirler alacağız, almak zorunda kalacağız.

 

Karadeniz EreÄŸli Kaymakamı Ä°smail ÇorumluoÄŸlu, ilçede karantina rakamlarının kötü olduÄŸunu söyledi. Vaka sayısının 430’a çıktığını, Koronavirüsten 8 kiÅŸinin hayatını kaybettiÄŸini, halen tedavisi süren hastaların sayısının ise 143 olduÄŸunu ifade eden ÇorumluoÄŸlu, “Ne kadar kötüye gider bilmiyorum ama istatistiksel anlamda bakıldığında, tedbirler bizim istediÄŸimiz seviyeye gelmediÄŸi sürece kötüye gideceÄŸiz” diye konuÅŸtu.

Çorumluoğlu, 81 il ve ilçelerinde eşzamanlı olarak koronavirüs önlemleri kapsamında, beraberinde Belediye Başkan Yardımcısı Oğuz Cömert ve Selma Açıkgöz, İlçe Emniyet Müdürü Hakan Çelik ve ilgili kurumların temsilcilerinin katılımıyla, ilçede gerçekleştirilen denetimler öncesinde gazetecilere yaptığı açıklamada, kendisinin şahsen katıldığı üçüncü denetimlerin yapılacağını belirtti.

Çalışmanın denetimden ziyade vatandaÅŸları uyarı olarak algılanmasını isteyen ÇorumluoÄŸlu şöyle konuÅŸtu: “EreÄŸli’deki iÅŸler, vaka sayıları açıkçası çok iyi geçmiyor. Åžu anda sayı olarak 430’a çıktık. Vefat olarak da toplam 8 vefatımız var.  Son görüştüğümüzden bu yana 4 vefatın daha olması üzücü. Her seferinde sizlerin aracılığıyla bu hususu deÄŸerlendiriyoruz. Son konuÅŸmamda söyledim. Bunu gençler, dışarıdakiler vasıtasıyla evlere taşıyor, evlere taşındıktan sonra vefatlar olacak dedim. Öyle de oldu. VatandaÅŸlarımızı buradan tekraren uyarıyorum. GidiÅŸat hiç iyi deÄŸil. Bugün itibariyle ÅŸu anda 143 vatandaşımız Covid-19’lu ve takip ediliyor.  Bunlar süreleri tamamlandığında bu iÅŸten düşecekler. Ama düşmeyen bir kesim var.  Åžu an yoÄŸun bakımda yatan 2 tane entübe hastamız var. DiÄŸerlerinin durumu biraz daha iyi. Ama yoÄŸun bakımdaki hastalar da ne yazık ki bizi üzüyorlar. Bizi üzdükleri gibi yarın ailelerini de üzecekler. Dolayısıyla bu iÅŸin ÅŸakası yok.”

“VATANDAÅž DÜĞÜN DERNEK PEŞİNDE”

ÇorumluoÄŸlu, ilçede gerçekleÅŸtirilen düğün, niÅŸan, sünnet gibi etkinliklerin yasaklandığını  hatırlatarak ÅŸunları söyledi:

“Bir konuyu da şöyle açıklamak istiyorum. ‘Yaz aylarında bu virüsün gücü düştü, mutasyona uÄŸradı’ gibi cümleler vardı. Ben son zamanlarda görüyorum ki virüsün hiçbir ÅŸekilde gücü düşmediÄŸi gibi bulaÅŸ hızı oldukça arttı. Doktor deÄŸilim ama buradaki raporlardan görüyorum. BulaÅŸma son derece fazla, ama ne yazık ki vatandaşımız hala düğün dernek peÅŸinde., hala doÄŸum günü peÅŸinde, hala gün peÅŸinde. Bunları anlamakta zorluk çekiyoruz. Bizim bu süreçte zaten hiç acımamız yoktu, bu saatten sonra da acımamız olmayacak. Kimsenin baÅŸka bir insanın hayatını riske etmeye hakkı yok. Bunu vatandaÅŸlarımız da uyarsınlar. Ä°SDEM ortamından da bize rahatlıkla ulaÅŸabilirler. Polise ulaÅŸsınlar, baÅŸka yerlere ulaÅŸsınlar. Ben bu alanda vatandaÅŸlarımızdan biraz daha fazla çaba ve gayret bekliyorum.

EreÄŸli olarak iyiydik ama son bir aydır yaÅŸanan bu artış bizi son derece geriletti. Ä°leride bazı sert tedbirler almak zorunda kalabiliriz. Bunları ben vatandaÅŸlarımıza ÅŸimdiden söylüyorum. Bunlara maruz kalmamak için biz bu iÅŸi azaltalım ve bitirelim. Yarın okullar açıldığında, grip ve benzeri hastalıklar baÅŸladığında bu iÅŸle mücadele çok daha zor olacak. Günlük 15-20 vaka geliyor. Bu vaka sayısını biz ilde gördük. Bu kabul edilebilir bir düzey deÄŸil. Devletimiz uyarıyor, cumhurbaÅŸkanımız uyarıyor, biz uyarıyoruz ama vatandaşımız bir düğünde hastalık kapmış, baÅŸka bir düğüne oradaki karantinadan çıkarak gitmeye çalışıyor. Bu hızı da ben anlamakta zorluk çekiyorum.”

“ADAM BENÄ° GÖRÃœNCE MASKE TAKIYOR!”

Ereğli Kaymakamı, devletin ve bakanlıkların aldığı kararların tümünün vatandaşlar için olduğunu ifade etti.

Kaymakam Çorumluoğlu şunları söyledi:

“Vatandaşı devlet bu kadar iyi düşünüyor, karar alıyor, adam maskeyi beni görünce takıyor. Ben de diyorum ki, beni görünce takmayın maskeyi, niye takıyorsunuz? Her yerde ben olamayacağıma göre bu maskeyi alışkanlık haline getireceksiniz. Kendinizi, etrafınızı ve büyüklerinizi üzmemek için bu yönde çaba sarf edeceÄŸiz. Tüm kamu kurumları, belediyemiz, emniyetimiz, tarım, saÄŸlık, hastane, hep beraber bu iÅŸi yeneceÄŸiz ama vatandaşımız bize yardım göstersin.”

“BANA MASKELERÄ° GÖSTERSEN NE OLACAK, GÖSTERMESEN NE OLACAK?”

ÇorumluoÄŸlu gazetecilerin, “Maske konusunda istisna olmaması ve ayakta yolcu alınmaması” konusundaki uygulamaları sorması üzerine şöyle konuÅŸtu:

“Ayakta yolcu yok zaten. Hıfzısıhha kurulu kararını aldık. Maske her yerde zorunlu. Tüm Türkiye’de alınan kararların tamamı bizde de ÅŸu an geçerli. Harfiyen bunları uyguluyoruz. Ama vatandaÅŸlarımız kendi kendilerine bu kuralları aÅŸarak bir iÅŸ yaptıklarını zannediyorlar. Ãœzücü olan nokta bu. Dört kiÅŸi oturmuÅŸ okey oynuyorlar. Köydeki bir evin bahçesinde bunu nasıl kontrol edeceksiniz? Kaçak olarak bunu oynamaya çalışıyorlar.

Burada esas mantalite ÅŸu: kiÅŸinin kendi kendini koruması. Yoksa buradan dört kiÅŸilik bir taksi geçecek, maskesi baÄŸlı deÄŸil. Geçtikten sonra, kontrolümüz geçiyor, bakıyorsunuz, herkes maskeleri indiriyor. Bize bu maskeleri göstersen ne olacak, göstermesen ne olacak? Buradaki bütün kamu kurumlarındaki arkadaÅŸlar vatandaÅŸa hizmet etmek için vardır. Ben kaymakam olarak bugün burada vatandaÅŸa hizmet etmek için varım. Bizim vatandaÅŸa ceza yazmakta ne karımız olabilir? VatandaÅŸla ben niye kötü olmak isteyeyim. Ama biz o vatandaşı ondan daha iyi düşünüyoruz.  Artık tecrübelendik. Evdeki bir kiÅŸi geliyor, baÅŸka bir kiÅŸiye bunu taşıyor, bu üzücü.”

“KÄ°MSE BANA KESÄ°LEN CEZA İÇİN GELMESÄ°N!”

Her yoÄŸun bakımda  yatan hastanın, her vefatın kendisini ailesinin bir ferdi ölmüş gibi üzdüğünü ifade eden Kaymakam ÇorumluoÄŸlu şöyle dedi: “ Ama devlet olarak biz bugüne kadar bütün tedbirleri aldık, bundan sonra da alacağız. Adam düğüne gidiyor. Düğünler de yasaklandı artık.  Kaçak bazı yerlerde düğün yapmaya kalkıyorlar, kına gecesi yapmaya kalkıyorlar. Bu EreÄŸli’de yaÅŸanıyor. Kaçak kına gecesinden ne karınız var? Bunları bulduÄŸumuz her yerde üzerlerine düşüyoruz. Basın mensuplarımız bize destek oluyor, haberleri taşıyor. Rakamlar konusunda bakanlığımızın talimatı öyle olduÄŸu için rakam veremiyoruz ama ÅŸu anda durum kötü.  Bunu net bir ÅŸekilde söyleyebiliyorum. Herkes kendi tedbirini alsın ama umutsuz deÄŸiliz. Ä°nÅŸallah Covid’in baÅŸladığı süreçlere tekrar geleceÄŸiz ama hiç kimse beni kesilen ceza için aramasın. Hatalı ceza da kesilebilir, buna bir ÅŸey demiyorum, ama biz ceza kesmeye devam edeceÄŸiz.”

“BÄ°RAZ DAHA KÖTÃœYE GÄ°DECEK, SONRA DA…”

Geçen hafta 123 kiÅŸinin karantinada olduÄŸunun Alaplı Kaymakamı tarafından açıklandığının ifade edilmesi üzerine Kaymakam ÇorumluoÄŸlu “Åžu anda 143 kiÅŸi ÅŸu anda EreÄŸli’de Covid vakasını atlatamamış ÅŸekilde devam ediyor. Pozitif sayısı bu. Filyasyon sayısını açıklamıyoruz” dedi.

Daha önceki kötüye gidiÅŸe iliÅŸkin sözlerinin hatırlatılması üzerine ise ÇorumluoÄŸlu ÅŸunları söyledi: “Bundan sonra biraz daha kötüye gideceÄŸiz, ondan sonra azalışa geçecek. Ben ÅŸunu anladım. Ä°nsanlar yakınına bu iÅŸ gelinceye kadar bu iÅŸ umurunda olmuyor. Ne zaman ki akrabası, yakını Covid olmuÅŸ, o zaman bu iÅŸin vahametini anlıyorlar. Bizim avantajımız ne? Ä°nsanlar artık yerlerine dönmeye baÅŸladı.  Ä°stanbullu Ä°stanbul’a, Ankaralı Ankara’ya, bizim de dışarıda insanlarımız varsa onlar da buraya dönmeye baÅŸladı. Deniz mevsimi geçti, düğün mevsimi geçti, fındık mevsimi geçti, bayram geçti. Åžimdi 4 kiÅŸi bir araya gelmiÅŸ, kurban kesmiÅŸler. 4’ü de pozitif.  Ä°kinci bir cümle söylemeye gerek yok.

Ne kadar kötüye gider bilmiyorum ama istatistiksel anlamda bakıldığında, tedbirler bizim istediÄŸimiz seviyeye gelmediÄŸi sürece kötüye gideceÄŸiz. VatandaÅŸ, herkes artık bunu biliyor. Polisin, jandarmanın ya da zabıtanın maskeyi tak demesinin gereÄŸi yok. Ne diyor, ikimiz de maske taktıysak, yüzde doksan birbirimizden korunuyoruz. Bu, bu kadar basit bir ÅŸey. Ama adam bizi görünce maskeyi takıyor, yanımıza geliyor. Bunu yapmayın. Bizi görmeden de maske takın, benim anlatmak istediÄŸim bu.”

Çorumluoğlu, kaçak düğün, nişan gibi etkinliklere kesilen cezalar konusunda açıklama yapmayacağını söyledi.

ESNAFA UYARILAR…

Denetimler esnasında Kaymakam ÇorumluoÄŸlu ve beraberindekiler,  çarşı merkezinde bulunan iÅŸyerlerine girerek, maske, dezenfektan ve sosyal mesafe denetimi yaptı. ÇorumluoÄŸlu, iÅŸyeri sahiplerine dezenfektanların, vatandaşın dükkana girer girmez görebileceÄŸi ve kullanabileceÄŸi bir yere konulmasını istedi.

Denetimler esnasında esnafa, müşterilerine ve vatandaşlara dağıtmak üzere maske takdiminde de bulunuldu.

Beni görünce maske takmayın..

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

üzgün7
kızgın4
gülücük1
şaşkın1
hayran0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
Ersin EreÄŸli

10 Eylül 2020 - 14:24

Ereğli çığırından çıktı. Toplumsal kuralları hiçe sayan çok insan var. Yetkililer kural ihlali yapıyorsun diye ne uyarıyor nede cezai işlem uyguluyor. ortalıkta dolanmakla görünmekle kurallar uygulanmıyor. Ereglinin hali ortada .

Ä°smini Vermek Ä°stemeyen Ä°zleyici

10 Eylül 2020 - 11:14

Sayın Kaymakam Bey. Alacağız, edeceğiz, yapacağız demeyle olmuyor. Almak zorundasın artık bu kararları. Daha ne kadar artmasını bekliyorsunuz acaba? İnsalarımızın umurunda değil, herkes saldı kendini. O kararlar neyse artık alınmalı.

Yorum Yazın

Canlı Radyo