13 o C Kdz. Ereğli

ERDEMİR, HASAT ETTİ

Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde kurulu kısa adı Erdemir olan Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları’nın Osmanlı Çileği üretimini arttırmak ve yaygınlaştırmak amacıyla bir süre önce hayata geçirdiği ‘Tarlalar Sürülsün, Gelenek Sürsün’ projesi kapsamında ‘temsili hasat’ etkinliği gerçekleştirildi.

Çevre ve Yaşam 5 yıl 10 ay 24 gün 16 saat 13 dakika önce 1763

Haberi Paylaşın

Alınan bilgiye göre Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yanı sıra Osmanlı Çileğini Yaygınlaştırma ve Üreticilerini Koruma Derneği ile Ereğli İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde yürütülen proje kapsamında, Kocaali Mahallesi Ahmetçikler mahallesinde kurulan üretim alanında tören düzenlendi.
Ereğli Kaymakamı Nazım Madenoğlu, Osmanlı Çileği’nin tarihini ve Ereğli için önemini anlatan video gösteriminin ardından yaptığı konuşmada, Erdemir yöneticileri ile emeği geçenlere teşekkür ederek, “proje, artık ben değil biz kavramını iyice yerleşmeye başladığını ve bir takım amaçlara ulaşmak için topluca hareket etmek gerektiğini ortaya koyacak şekilde çeşitli kuruluşların iş birliği ile bu proje gerçekleştirildi. 5000 civarında bir fidenin Antalya’da üretildiğini, bu 5000 bin fideden 70 bin civarı fidenin elde edildiğini biliyoruz, bu hakikaten iyi bir gelişme. Bu çalışmalarla inşallah çileğimizi eski şaşalı günlerimize yeniden kavuşturacağız “ dedi.

50 FİDEYDİ 15 BİN OLDU…
Erdemir Genel Müdürü Salih Cem Oral da 2016 yılı sonunda başlayan proje ile öncelikli hedeflerinin Osmanlı Çileği üretiminin azalmasında kilit noktalardan biri olarak görülen kaliteli fide üretimini sağlamak olduğunu söyledi. Üretime 50 fide ile başlandığını anlatan Oral, şöyle dedi:
“Önce 5 bin fide oldu, ardından 15 bine ulaştı. Bu yıl ise bahçemizin ilk meyvelerini tatmaya başlıyoruz. Önümüzdeki yıl toprak daha iyi oturacak ve mahsulümüz artacak. Yetiştirdiğimiz sağlıklı fideleri daha çok gönüllü çiftçi ile buluşturarak projemizin üretimi yaygınlaştırma hedefine de ulaşacağız. Bugün de 20 yeni ailemize tarlamızdan bizzat yetiştirdiğimiz fideleri teslim edeceğiz. Projemiz ile ilgili bizi en çok mutlu eden, en çok değer verdiğimiz gelişmelerden biri Ereğlili çiftçilerin Osmanlı Çileği üretimine tekrar dönme hevesini görmemiz oldu. Çiftçilerin Osmanlı Çileği üretimine dönmesini görmek gurur verici. Umuyorum ki ilerleyen zamanda Osmanlı Çileği geçmişteki yüksek verim seviyelerine erişecek ve yerel ekonomiye de çok değer yaratan bir üretim alanına girecek. Bu projenin önemli ve sağlam bir başlangıç olacağına, bölgede Osmanlı Çileği üretiminin kayda değer bir şekilde artmasına katkı sağlayacağına, gelecek nesillerinde bu özel çileğin tadına varacaklarına inanıyoruz.”

“ERDEMİR DE 53 YILDIR HEMŞERİSİNİN YANINDA, MEMLEKETİNİN ARKASINDA”
Genel Müdür Salih Cem Oral, Erdemir’in sanayinin bel kemiği olan çeliği ürettiğini ve sorumlulukla faaliyetlerini devam ettiklerini ifade ederek konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:
“Ürettiğimiz ekonomik değer bir yana sürdürülebilirliği de kurumsal sosyal sorumluluğumuzun önemli bir gereği olduğu bilincindeyiz. Ereğli’de biyolojik çeşitliliğin korunması yönünde katkı sağlarken yaratacağı etkilerle uzun vadede yerel ekonomiyi de destekleme potansiyeli olan projeler üzerindeki arayışlarımız 2015 yılında başladı. Bu doğrultuda bölgedeki ihtiyaçları ve kaynakları tespit etmek üzere il ve ilçe gıda tarım ve hayvancılık müdürlükleriyle çeşitli görüşmeler yürütüldü. Bu görüşmeler sonucunda Ereğli ile özdeşleşen ancak üretimi neredeyse durma noktasına gelen Osmanlı Çileği’nin gelecek nesillere aktarılmasını hedefleyen ‘Tarlalar Sürülsün, Gelenek Sürsün’ Projesi doğdu. Zira 1930’lu ve 40’lı yıllarda tonlarla ifade edilen Osmanlı Çileği üretimi bugün 700 kilogram seviyelerindedir.
Bu proje OYAK Grubunun faaliyette olduğu her bölgenin ekonomik kalkınmasının yanı sıra yerel ve kültürel değerlerin korunması ilkesiyle hareket ettiğini gösterir örneklerden biri olarak bizi gururlandırıyor. Bir OYAK Kuruluşu olan Erdemir de 53 yıldır hemşerisinin yanında, memleketinin arkasında. Bu bağlamda Ereğli’mizin kıymetlerinden biri olan Osmanlı Çileği’nin korunmasında payımız olmasından dolayı mutluluk duyuyoruz.
Ereğli İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık, Milli Eğitim Müdürlüğü, Osmanlı Çileği’ni Yaygınlaştırma Üreticilerini Koruma Derneği yetkililerine ve projenin başından bu yana ilgisini ve yardımlarını esirgemeyen Sayın Kaymakamımıza teşekkür ediyorum. Gördüğünüz bu tarlada emek veren üretim alanın bu duruma gelmesini sağlayan yetiştirici ailelerimize de şükranlarımızı sunuyoruz.”
Etkinlik 20 çilek üreticisine Osmanlı Çileği fidesi dağıtılması ile son buldu. Etkinlikte davetlilerle Osmanlı Çileği’nden yapılmış reçel hediye edildi.

ERDEMİR, HASAT ETTİ

Gündem

KAZA ; 2 YARALI

Gündem

AĞIR YARALI !

EN ÇOK OKUNAN

5 gün 22 saat 31 dakika önce EREĞLİ'YE ACI HABER
2 gün 13 saat 43 dakika önce İŞ ARAYANLARIN DİKKATİNE !
2 gün 20 saat 44 dakika önce DENETİMLER SIKLAŞIYOR
6 gün 17 saat 48 dakika önce HAKİM KARŞISINA ÇIKTI !
6 gün 17 saat 22 dakika önce DOĞUM GÜNÜNDE SON GÖREV
5 gün 11 saat 37 dakika önce AĞIR YARALI !
3 gün 22 saat 5 dakika önce HASAN HOCA HAYATINI KAYBETTİ
2 gün 16 saat 12 dakika önce UYARI ÜSTÜNE UYARI YAPILIYOR !
17 saat 11 dakika önce ULAŞIMDA YENİ DÖNEM BAŞLIYOR
2 gün 19 saat 38 dakika önce KAZA ; 2 YARALI