23 o C Kdz. Ereğli

ERDEMİR'DE 100.YIL AÇILIŞI

2. Yüksek Fırın ‘Zübeyde’, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılı olan 29 Ekim’de ilk üretimini gerçekleştirdi.

Gündem 10 ay 21 gün 19 saat 35 dakika önce 1417

Haberi Paylaşın

Cumhuriyetin Kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Annesinin ismi verilerek kurulan ve 45 yıldır hizmet veren Yüksek Fırın Zübeyde’nin yanına yenisi inşa edilen 2. Yüksek Fırın Zübeyde’nin açılış törenine; Erdemir Yönetim Kurulu Üyesi ve Murahhas Azası Gürtan Damar ve Erdemir Genel Müdürü Niyazi Aşkın Peker’in ev sahipliği yaptı.

Protokol için hazırlanan platformda Zonguldak Valisi Osman Hacıbektaşoğlu, Zonguldak Milletvekilleri Saffet Bozkurt ve Eylem Ertuğ Ertuğrul, Karadeniz Ereğli Kaymakamı Mehmet Yapıcı, Karadeniz Bölge Komutanı Tuğamiral Niyazi Uğur, Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Damar ve Peker’in butona basması ile harekete geçen delicinin açtığı delikten ilk maden kanala dökülmeye başladı.

Bu arada Genel Müdür Peker, sistemin harekete geçmesinin ardından Vali Hacıosmanoğlu ile Protokol üyelerine tesisin kuruluş ve çalışmasına ilişkin bilgiler aktardı.

Erdemir Genel Müdürü Peker, İş sağlığı güvenli amacıyla ayrı bölümde tutulan yerel basın mensuplarının anına gelerek “hoş geldiniz” dileklerini ileterek birer birer tokalaştı.

Cumhuriyet’in Kuruluşunun 100. Yılında gerçekleştirilen o anda aynı anda özel hazırlatılan sinevizyon gösterimi sunuldu.

Öğle yemeği ikramında bulunulan protokol üyeleri ile basın mensuplarına, yüksek fırını temsil eden plaket ile hediye paketi takdim edildi.

ERDEM: İKİNCİ YÜZILDA DA ÜRETMEYE DEVAM EDECEK

Öte yandan, Erdemir’in de bünyesinde bulunduğu Ordu Yardımlaşma Kurumu (OYAK) Genel Müdürü Süleyman Savaş Erdem, yaptığı açıklamada, Cumhuriyetin 100’üncü yılına armağan ettikleri yatırımla gurur duyduklarını bildirdi.

Erdem, ülkenin en değerli sanayi varlıklarından biri olan Erdemir’in Cumhuriyetinin ikinci 100 yılında da Türkiye’nin yarınları için üretmeye devam edeceğini belirterek, şunları kaydetti:

“Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100’üncü yıl dönümünü kutladığımız bu tarihi günde, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün annesinin adını taşıyan ve Türk mühendislerin emeğiyle ortaya çıkan yeni 2’nci Yüksek Fırınımız ‘Zübeyde’yi Türk sanayisine armağan ediyoruz. İşletmeye alındığı ilk günden bu yana ülkemiz sanayisinin gelişiminde rol oynayan, daima katma değerli üretime odaklanan Erdemir’in yeni yatırımı, ülke sanayisi için kritik önemdeki demir-çelik sektöründe dışa bağımlılığı azaltma hedefine katkı sağlayacak. Ülkemizdeki en büyük 500 sanayi kuruluşu arasında ilk 5’te yer alan Erdemir; Karadeniz Ereğli’nin ve Türkiye’nin geleceği için üretmeye devam ediyor, sayısız sektöre ham madde sağlıyor, sürdürülebilir büyüme adımlarıyla gelecek için güven veriyor. Erdemir, Cumhuriyetimizin ikinci 100 yılında da Türkiye’nin yarınlarını aydınlatacak.”

DAMAR: TÜRK MÜHENDİSLERİNİN EMEĞİ

Erdemir Yönetim Kurulu Üyesi ve Murahhas Azası Gürtan Damar da, Cumhuriyetin ilk 100 yılının sembollerinden olan Erdemir’in, tarihe anlamlı bir iz bıraktığını savunarak, “Erdemir, gerçekleştirdiği büyük yatırımlar, modern teknolojisi, insan kaynağı ve birikimiyle her zaman Türk çelik sektörü için öncü oldu. Yeni Yüksek Fırın ve sahada devam eden büyük yatırımlarımızda, projelendirmeden devreye alınmasına kadar her aşamayı, OYAK Maden Metalürji şirketlerinden Erdemir Mühendislikle birlikte yürütüyoruz. Çelik üretiminde olduğu gibi tesis yatırımlarında da engin bir mühendislik birikimine sahibiz” dedi.

PEKER: GURURLUYUZ

Erdemir Genel Müdürü Peker ise Zübey’denin üretimene yönelik bilgiler aktardığı konuşmasında, şunları söyledi:

“Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında Erdemir’in 2’nci Yüksek Fırını ‘Zübeyde’yi sanayimize kazandırmanın gururunu yaşıyoruz. Ham madde besleme ve şarj sistemi tasarımı başta olmak üzere Türk mühendislerinin önemli görevler üstlendiği yeni Yüksek Fırın projesi, Erdemir’in gücüne güç katacak. Tüm sistemleri ve destek ekipmanları ile son teknolojiye sahip olan yeni fırının tüm parametreleri etkin bir şekilde izlenebilecek 2’nci Yüksek Fırın’ın kapasitesi 1 milyon 625 bin tondan 1 milyon 775 bin tona çıkarken, kullanılan yeni teknoloji ürünü kontrol sistemleri sayesinde Erdemir’in önceliklerinden olan İSG ve çevre performansı da artmaya devam ediyor.”

HİZMET SÜRESİ 50 YIL

45 yıllık çalışma süresi boyunca 60 milyon ton sıvı ham demir üretimi gerçekleştiren bir önceki fırının yerine inşa edilen yeni Yüksek Fırın’ın 50 yıl ve üzeri hizmet vermesi bekleniyor.

Bir önceki fırından farklı olarak cüruf granüle sistemi (susuzlaştırılmış) kurulan yeni Yüksek Fırın, nakliyat sırasındaki döküntüleri ve sistemin su sarfiyatını düşürecek. Siklon tipi toz tutucu ve toz boşaltma sistemine sahip olan ‘Zübeyde’, fırın içindeki ince tozların basınçsız bir ortama alınmasına imkân vererek tozlaşmayı büyük oranda önleyecek. Soğutma sisteminin ‘Kapalı Çevrim’ olarak tasarlandığı yeni Yüksek Fırın, korozyon etkisini azaltarak fırındaki yapısal aşınmayı önleyecek, ayrıca çevre performansına olumlu katkılar sağlayacak. Üretim verimliliğini artırarak yakıt tasarrufu sağlayacak olan yeni fırın, yurt dışından temin edilen ve üretim sırasında kullanılan koklaşabilir kömür kullanımını da azaltacak.

Gündem

SON GÖREV

Gündem

TAKLA ATTI !

EN ÇOK OKUNAN

2 gün 15 saat 21 dakika önce TRAFİK POLİSİNİ BÖYLE EZDİ !
6 gün 16 saat 16 dakika önce İNTİHAR GİRİŞİMİ !
3 gün 19 saat 43 dakika önce 2 KİŞİYE 30 YIL !.
4 gün 10 saat 39 dakika önce FACİADAN DÖNÜLDÜ !
2 gün 14 saat 54 dakika önce BALI'DA KAZA ; 2'Sİ AĞIR 3 YARALI !
17 saat 20 dakika önce BALI'DAKİ KAZADAN ACI HABER !
4 gün 10 saat 23 dakika önce TAKLA ATTI !
2 gün 17 saat 42 dakika önce BAĞLANTI YOLU YAPILIYOR !
4 gün 10 saat 37 dakika önce BOZHANEDE KAZA !