Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

ERDEMİR'DE 100.YIL AÇILIŞI

ERDEMİR'DE 100.YIL AÇILIŞI

2. Yüksek Fırın ‘Zübeyde’, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılı olan 29 Ekim’de ilk üretimini gerçekleştirdi.


 

Cumhuriyetin Kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Annesinin ismi verilerek kurulan ve 45 yıldır hizmet veren Yüksek Fırın Zübeyde’nin yanına yenisi inÅŸa edilen 2. Yüksek Fırın Zübeyde’nin açılış törenine; Erdemir Yönetim Kurulu Ãœyesi ve Murahhas Azası Gürtan Damar ve Erdemir Genel Müdürü Niyazi AÅŸkın Peker’in ev sahipliÄŸi yaptı.

Protokol için hazırlanan platformda Zonguldak Valisi Osman HacıbektaÅŸoÄŸlu, Zonguldak Milletvekilleri Saffet Bozkurt ve Eylem ErtuÄŸ ErtuÄŸrul, Karadeniz EreÄŸli Kaymakamı Mehmet Yapıcı, Karadeniz Bölge Komutanı TuÄŸamiral Niyazi UÄŸur, Kdz. EreÄŸli Belediye BaÅŸkanı Halil Posbıyık, Damar ve Peker’in butona basması ile harekete geçen delicinin açtığı delikten ilk maden kanala dökülmeye baÅŸladı.

Bu arada Genel Müdür Peker, sistemin harekete geçmesinin ardından Vali Hacıosmanoğlu ile Protokol üyelerine tesisin kuruluş ve çalışmasına ilişkin bilgiler aktardı.

Erdemir Genel Müdürü Peker, Ä°ÅŸ saÄŸlığı güvenli amacıyla ayrı bölümde tutulan yerel basın mensuplarının anına gelerek “hoÅŸ geldiniz” dileklerini ileterek birer birer tokalaÅŸtı.

Cumhuriyet’in KuruluÅŸunun 100. Yılında gerçekleÅŸtirilen o anda aynı anda özel hazırlatılan sinevizyon gösterimi sunuldu.

Öğle yemeği ikramında bulunulan protokol üyeleri ile basın mensuplarına, yüksek fırını temsil eden plaket ile hediye paketi takdim edildi.

ERDEM: Ä°KÄ°NCÄ° YÃœZILDA DA ÃœRETMEYE DEVAM EDECEK

Öte yandan, Erdemir’in de bünyesinde bulunduÄŸu Ordu YardımlaÅŸma Kurumu (OYAK) Genel Müdürü Süleyman SavaÅŸ Erdem, yaptığı açıklamada, Cumhuriyetin 100’üncü yılına armaÄŸan ettikleri yatırımla gurur duyduklarını bildirdi.

Erdem, ülkenin en deÄŸerli sanayi varlıklarından biri olan Erdemir’in Cumhuriyetinin ikinci 100 yılında da Türkiye’nin yarınları için üretmeye devam edeceÄŸini belirterek, ÅŸunları kaydetti:

“Cumhuriyetimizin kuruluÅŸunun 100’üncü yıl dönümünü kutladığımız bu tarihi günde, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün annesinin adını taşıyan ve Türk mühendislerin emeÄŸiyle ortaya çıkan yeni 2’nci Yüksek Fırınımız ‘Zübeyde’yi Türk sanayisine armaÄŸan ediyoruz. Ä°ÅŸletmeye alındığı ilk günden bu yana ülkemiz sanayisinin geliÅŸiminde rol oynayan, daima katma deÄŸerli üretime odaklanan Erdemir’in yeni yatırımı, ülke sanayisi için kritik önemdeki demir-çelik sektöründe dışa bağımlılığı azaltma hedefine katkı saÄŸlayacak. Ãœlkemizdeki en büyük 500 sanayi kuruluÅŸu arasında ilk 5’te yer alan Erdemir; Karadeniz EreÄŸli’nin ve Türkiye’nin geleceÄŸi için üretmeye devam ediyor, sayısız sektöre ham madde saÄŸlıyor, sürdürülebilir büyüme adımlarıyla gelecek için güven veriyor. Erdemir, Cumhuriyetimizin ikinci 100 yılında da Türkiye’nin yarınlarını aydınlatacak.”

DAMAR: TÜRK MÜHENDİSLERİNİN EMEĞİ

Erdemir Yönetim Kurulu Ãœyesi ve Murahhas Azası Gürtan Damar da, Cumhuriyetin ilk 100 yılının sembollerinden olan Erdemir’in, tarihe anlamlı bir iz bıraktığını savunarak, “Erdemir, gerçekleÅŸtirdiÄŸi büyük yatırımlar, modern teknolojisi, insan kaynağı ve birikimiyle her zaman Türk çelik sektörü için öncü oldu. Yeni Yüksek Fırın ve sahada devam eden büyük yatırımlarımızda, projelendirmeden devreye alınmasına kadar her aÅŸamayı, OYAK Maden Metalürji ÅŸirketlerinden Erdemir Mühendislikle birlikte yürütüyoruz. Çelik üretiminde olduÄŸu gibi tesis yatırımlarında da engin bir mühendislik birikimine sahibiz” dedi.

PEKER: GURURLUYUZ

Erdemir Genel Müdürü Peker ise Zübey’denin üretimene yönelik bilgiler aktardığı konuÅŸmasında, ÅŸunları söyledi:

“Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında Erdemir’in 2’nci Yüksek Fırını ‘Zübeyde’yi sanayimize kazandırmanın gururunu yaşıyoruz.  Ham madde besleme ve ÅŸarj sistemi tasarımı baÅŸta olmak üzere Türk mühendislerinin önemli görevler üstlendiÄŸi yeni Yüksek Fırın projesi, Erdemir’in gücüne güç katacak. Tüm sistemleri ve destek ekipmanları ile son teknolojiye sahip olan yeni fırının tüm parametreleri etkin bir ÅŸekilde izlenebilecek 2’nci Yüksek Fırın’ın kapasitesi 1 milyon 625 bin tondan 1 milyon 775 bin tona çıkarken, kullanılan yeni teknoloji ürünü kontrol sistemleri sayesinde Erdemir’in önceliklerinden olan Ä°SG ve çevre performansı da artmaya devam ediyor.”

HÄ°ZMET SÃœRESÄ° 50 YIL

45 yıllık çalışma süresi boyunca 60 milyon ton sıvı ham demir üretimi gerçekleÅŸtiren bir önceki fırının yerine inÅŸa edilen yeni Yüksek Fırın’ın 50 yıl ve üzeri hizmet vermesi bekleniyor.

Bir önceki fırından farklı olarak cüruf granüle sistemi (susuzlaÅŸtırılmış) kurulan yeni Yüksek Fırın, nakliyat sırasındaki döküntüleri ve sistemin su sarfiyatını düşürecek. Siklon tipi toz tutucu ve toz boÅŸaltma sistemine sahip olan ‘Zübeyde’, fırın içindeki ince tozların basınçsız bir ortama alınmasına imkân vererek tozlaÅŸmayı büyük oranda önleyecek. SoÄŸutma sisteminin ‘Kapalı Çevrim’ olarak tasarlandığı yeni Yüksek Fırın, korozyon etkisini azaltarak fırındaki yapısal aşınmayı önleyecek,  ayrıca çevre performansına olumlu katkılar saÄŸlayacak. Ãœretim verimliliÄŸini artırarak yakıt tasarrufu saÄŸlayacak olan yeni fırın, yurt dışından temin edilen ve üretim sırasında kullanılan koklaÅŸabilir kömür kullanımını da azaltacak. 

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük1
şaşkın1
kızgın1
hayran0
üzgün0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo