Kdz Ereğli Haber - Eregli FM Gazetesi

ERDEM: TİCARETTE MİSİLLEME OLMAZ

ERDEM: TİCARETTE MİSİLLEME OLMAZ

Batı Karadeniz Deniz Ticaret Odası Başkanı İrfan Erdem "Yapılacak reform ve düzenlemelerle ülkenin ekonomik olarak kalkınması denizcilik sektörüne de olumlu yansıyacaktır" dedi.

Erdem, gazetecilere yaptığı açıklamada, 1 Kasım seçimlerinin ardından denizcilik sektöründe olumlu gelişmeler beklediklerini söyledi.

Yapılacak reform ve düzenlemelerle ülkenin ekonomik olarak kalkınmasının, denizcilik sektörüne de olumlu yansıyacağını belirten Erdem, "2023 hedefleri için denizcilik sektörüne önemli pay ayrılması gerekir. Hükümet programında açıklanan denizcilik sektörü ile ilgili düzenlemeler yapılırsa 500 milyar dolarlık ihracat rakamlarına ulaşmak hiç de zor olmayacaktır" dedi.

 

 

Karadeniz Deniz Ticaret Odası Başkanı İrfan Erdem, Türkiye ile Rusya arasında yaşananların ardından Rusya’ya ait limanlarda ve gümrüklerde yaşanan olumsuzluklara ve tutum değişikliklerine yönelik hazırladıkları raporu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına sunacaklarını bildirdi. Türk hava sahasını ihlal eden kimliği belirlenemeyen bir savaş uçağının 24 Kasım tarihinde Türk Silahlı Kuvvetlerince 2 adet F16 uçağı tarafından angajman kuralları çerçevesinde düşürülmesi, söz konusu uçağın ise Rus uçağı olduğu tespit edilmesi ile başlayan süreçte Türkiye ile Rusya arasında yaşanan gerginliği değerlendiren Batı Karadeniz Deniz Ticaret Odası Başkanı İrfan Erdem, önemli açıklamalarda bulundu.

GÖRÜŞLERİ SORULDU

 Erdem konuya ilişkin yaptığı açıklamasında süreç ile ilgili şu bilgileri söyledi: "Rusya Federasyonuna ait limanlarda ve gümrüklerde yaşanan olumsuzlukların ve tutum değişikliklerinin ilk elden belirlemek ve yetkili makamlar nezdinde çözümü sağlamak adına bölge sorumluluk sahamızda bulunan üyelerimize görüşleri sorulmuş ve elde edilen geri dönüşler rapor haline getirilmiştir. Bu raporları önümüzdeki günlerde Ulaştırma ve Denizcilik Bakanı Binali Yıldırım’a sunacağız. Ereğli, Zonguldak ve Bartın limanları ile bağlantısı olan ticari firmalar, acentelerimiz, Ulaştırma ve Denizcilik Bakanlığı ile koordineli olarak hareket etmekteyiz.

 "TACİZ EDİLEN BİR DURUM"

Bizim birinci sıkıntımız yük götüren gemilerimiz, ikincisi ise Ro-Ro gemileri ise hem insan hem narenciye taşımaktadır. Birinci başlığa baktığımızda yük götüren gemilerimiz Rus limanları tarafından gemilerimiz köpekler ile aranmakta, personel taciz edilmekte, liman otoriterleri tarafından sık kontroller yapılarak taciz edilen bir duruma gelmiştir. Bazı gemilerimiz 3-5 gün bekletilmekte bazı gemilerimiz bu beklemenin neticesinde bir kısmı yükü boşaltmasına izin verilmekte bir kısmına ise izin verilmemektedir. Bizim için en önemlisi ise bozulacak olan ürünler, yani narenciyenin boşaltılmasına izin verilmemesidir. "

TİCARETİN MİSİLLEMESİ OLMAZ"

Rus limanlarına giden gemilerimizin orada tutulması, noksan evrak ve liman otoriteleri tarafından bağlanması ticaretimizi hem zorlaştırıyor hem de yapılamamasını sağlıyor. Buna karşılık Türkiye’ye gelen Rus bayraklı gemilere de misilleme yapıyoruz ama bu misillemelerin karşılıklı olarak kaldırılması lazım. Ticaretin misillemesi olmaz. Rusya ile alışverişe devam etmek zorundayız. Ereğli, Bartın ve Zonguldak limanları Anadolu bölgesinin en önemli ihracat limanlarından bir tanesidir.

ZONGULDAK ETKİLENDİ

 Bölgemizin limanları içerisinde Rusya’ya en çok malzeme giden limanımız ise Zonguldak limanıdır. Ro-Ro gemileri Rus limanlarına çalışmasıdır. Ro-Ro’nun özellikleri içerisinde tır, narenciye ve yolcu bulunmasıdır. En son VARYAG isimli Ro-Ro gemisi Sivastopol limanına gitmek için Zonguldak’tan 24 Kasım 2015 tarihinde ayrılmıştır. Yükünün bir bölümünü boşaltmış bir kısmı ise Rusya tarafından kabul edilmeyerek geri gönderilmiştir. Bu geminin 3-4 günde gidip gelmesi gerekirken 10 gün boyunca Ruslar tarafından tutulmuştur. Belirsizlik ve sıkıntılardan ötürü aynı gemi beklemektedir. Gemi sahipleri gemilerini Rusya’ya göndermek istemiyor, çok sıkıntı var, gemileri Rus limanlarında bilerek tutuyorlar. Armatörlerimiz belirsizlik devam ettiği için Rusya limanlarına gemi göndermemektedir. Ayda 25 gemi gidiyorken bu sayı 5’e düşmüş durumdadır. Bu sayıları yeniden yukarılara çıkarmak, Rusya ile görüşerek bu sorunları çözmek gerekiyor. 

 

 

WHATSAPP İHBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • Ereğli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo