Gündem 5 yıl 9 ay 10 gün 15 saat 3 dakika önce 1035
Özel Haber/Şafak Negüzel
Karadeniz Ereğli’de engelli bir kişi, Emlak Vergisi Beyanında bulunmak için gittiği ilçe belediyesinde personelin mevzuatı bilmediğini öne sürerek mağdur edildiğini bildirdi. Üzüntü içinde olduğunu belirten kişi, “mevzuat ve uygulamayla ilgili tüm açıklamalarıma ve ispatlarıma rağmen bu tavrını anlayamadım” dedi.
Ereğli FM WhatsApp ihbar hattına bildirimde bulunan adının ise Devlet memuru olduğu için gizli tuttuğumuz engelli birey, Emlak Beyanında bulunmak için gittiği Karadeniz Ereğli Belediyesi’nde, kanuna rağmen işinin görülmediğini iddia etti.
Kırmacı Mahallesi Dr. Nefi Eraslan Caddesi’ndeki taşınmazına ilişkin yaşadığı süreci aktaran kişi, “Kdz. Ereğli’de yaşayan kim bilir kaç engelli vatandaş aynı durumla karşılaşmıştır?” diyerek yaşadığını önü sürdüğü hayal kırıklığını şu sözlerle ifade etti:
GAZİLER, ENGELLİ, ŞEHİT,
DUL VE YETİMLER ADINA KANUN AÇIK!
“Emlak vergisi beyanında bulunmak için 13/02/2019 tarihinde belediyenin emlak şubesine gittim. Engelli olduğum için Emlak Vergisi Kanunu 8. Maddesi gereği emlak vergisi indiriminden faydalanmak istediğimi söyledim. Emlak şubesinde görevli kişi, gelirim olduğu için emlak vergisi muafiyetinden faydalanamayacağımı söyledi.
Emlak Vergisi Kanununun 8 inci maddesi “Madde 8 – (Değişik: 22/7/1998 - 4369/65 md.) (Değişik: 8/1/2002-4736/4 md.) Bina vergisinin oranı meskenlerde binde bir, diğer binalarda ise binde ikidir. Bu oranlar, 5216 sayılı Kanunun uygulandığı büyük şehir belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde yüzde 100 artırımlı uygulanır. Cumhurbaşkanı, vergi oranlarını yarısına kadar indirmeye veya üç katına kadar artırmaya yetkilidir. (Değişik ikinci fıkra: 30/7/2003-4962/15 md.) Cumhurbaşkanı, kendisine bakmakla mükellef kimsesi olup on sekiz yaşını doldurmamış olanlar hariç olmak üzere hiçbir geliri olmadığını belgeleyenlerin, gelirleri münhasıran kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan ibaret bulunanların, gazilerin, engellilerin, şehitlerin dul ve yetimlerinin Türkiye sınırları içinde brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek meskeni olması (intifa hakkına sahip olunması hali dahil) halinde, bu meskenlerine ait vergi oranlarını sıfıra kadar indirmeye yetkilidir. Bu hüküm, yukarıda belirtilenlerin tek meskene hisse ile sahip olmaları halinde hisselerine ait kısım hakkında da uygulanır. Muayyen zamanda dinlenme amacıyla kullanılan meskenler hakkında bu hüküm uygulanmaz. Geliri olmadığını belgelemenin usul ve esaslarını belirlemeye Maliye Bakanlığı yetkilidir” denmektedir.
GELİR İDARE BAŞKA BİR ŞEY DİYOR!
14/02/2019 tarihinde Gelir İdaresi Başkanlığı’nı arayarak bilgi aldım. İlgili kanunda engelli vatandaşlar için gelir şartı aranmadığı, emlak vergisi ödememem gerektiği ve belediye de bu konuda sorun yaşamam halinde dilekçe vermem gerektiği söylendi. Ayrıca G.İ.B. internet sitesinde yayınlanmış 2018 Engelliler İçin Vergi Rehberi’ni inceledim. Rehberin 41. sayfasında sık sorulan sorular kısmında 5. Mad. D. bendinde ‘Herhangi Bir Geliri Bulunan Engelli, İndirimli Bina Vergisi Oranı (Sıfır) Uygulamasından Yararlanabilir mi? -Engellilerin indirimli bina vergisi oranı (sıfır) uygulamasından yararlanabilmesi için herhangi bir gelirinin bulunmaması şartı aranmamaktadır’ denilerek konu açığa kavuşturulmuştur.
İNŞALLAH ÖYLEDİR
Aynı gün ilgili kanunu da ekleyip dilekçemi (engellilere ait indirimli bina vergisi bildirim formu) yazdım. Belediyenin emlak şubesinde aynı görevli kişiye giderek durumu tekrar izah ettiğimde ‘İnşallah öyledir’ diyerek beni şefi olan kişiye yönlendirdi.
‘KANUNUN LASTİKLİ OLUŞU” MU!!!
Emlak şubesi şefi, Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan; ’Belediye emlak şubesinin ilgili kanunu bilmek zorunda olduğunu, emlak vergisi indiriminden faydalanmam gerektiğini, engelli için emlak vergisi indiriminde gelir durumu şartının aranmadığını söylediler’ ayrıca ‘2018 Gelir İdaresi Başkanlığı Engelliler İçin Vergi Rehberinin 41. sayfasında bu sorunun cevabı verilmiştir, internetten hemen açıp bakabilirsiniz’ dedim.
Şef, benim dilekçemi okuyup inceledikten sonra Kanunun ‘lastikli’ olduğunu yani iki türlü de anlaşılabileceğini ve engellilere ait indirimli bina vergisi bildirim formunu çözüm masasına vermemi, büyük ihtimalle bu haktan faydalanabileceğimi de söyleyerek beni dilekçemle çözüm masasına yönlendirdi. Mevzuat ve uygulamayla ilgili tüm açıklamalarıma ve ispatlarıma rağmen bu tavrını anlayamadım.
“ORADAN ORAYA DOLAŞTIRILDI” İDDİASI!
Basit bir işlem için oda oda dolaştıktan sonra ekleriyle birlikte yazı işlerine dilekçemi (Engellilere ait indirimli bina vergisi bildirim formu) verdim. Evrak kayıt numarasını bile alamadım. Mali şubeye havale edeceklerini, sonraki gün arayarak ya da belediyeye gelerek evrak numarasını öğrenebileceğimi söylediler.
Engelli tarifesi ile su aboneliğimi sıkıntısız açtırdım fakat emlak şubesinin bilmek ve uygulamak zorunda oldukları kanunu uygulamak için neden bu kadar ayak direttiğini anlayamıyorum. Kdz. Ereğli’de yaşayan kim bilir kaç engelli vatandaş aynı durumla karşılaşmıştır?”