Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

ENGELLİ BİREYİN İSYANI!

ENGELLÄ° BÄ°REYÄ°N Ä°SYANI!

Gelir İdaresi Başkanlığı Engelliler İçin Vergi Rehberi


Özel Haber/Şafak Negüzel

Karadeniz EreÄŸli’de engelli bir kiÅŸi, Emlak Vergisi Beyanında bulunmak için gittiÄŸi ilçe belediyesinde personelin mevzuatı bilmediÄŸini öne sürerek maÄŸdur edildiÄŸini bildirdi. Ãœzüntü içinde olduÄŸunu belirten kiÅŸi, “mevzuat ve uygulamayla ilgili tüm açıklamalarıma ve ispatlarıma raÄŸmen bu tavrını anlayamadım” dedi.

EreÄŸli FM WhatsApp ihbar hattına bildirimde bulunan adının ise Devlet memuru olduÄŸu için gizli tuttuÄŸumuz engelli birey, Emlak Beyanında bulunmak için gittiÄŸi Karadeniz EreÄŸli Belediyesi’nde, kanuna raÄŸmen iÅŸinin görülmediÄŸini iddia etti.
Kırmacı Mahallesi Dr. Nefi Eraslan Caddesi’ndeki taşınmazına iliÅŸkin yaÅŸadığı süreci aktaran kiÅŸi, “Kdz. EreÄŸli’de yaÅŸayan kim bilir kaç engelli vatandaÅŸ aynı durumla karşılaÅŸmıştır?” diyerek yaÅŸadığını önü sürdüğü hayal kırıklığını ÅŸu sözlerle ifade etti:

GAZÄ°LER, ENGELLÄ°, ÅžEHÄ°T,
DUL VE YETİMLER ADINA KANUN AÇIK!

“Emlak vergisi beyanında bulunmak için 13/02/2019 tarihinde belediyenin emlak ÅŸubesine gittim. Engelli olduÄŸum için Emlak Vergisi Kanunu 8. Maddesi gereÄŸi emlak vergisi indiriminden faydalanmak istediÄŸimi söyledim. Emlak ÅŸubesinde görevli kiÅŸi, gelirim olduÄŸu için emlak vergisi muafiyetinden faydalanamayacağımı söyledi.
Emlak Vergisi Kanununun 8 inci maddesi “Madde 8 – (DeÄŸiÅŸik: 22/7/1998 - 4369/65 md.) (DeÄŸiÅŸik: 8/1/2002-4736/4 md.) Bina vergisinin oranı meskenlerde binde bir, diÄŸer binalarda ise binde ikidir. Bu oranlar, 5216 sayılı Kanunun uygulandığı büyük ÅŸehir belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde yüzde 100 artırımlı uygulanır. CumhurbaÅŸkanı, vergi oranlarını yarısına kadar indirmeye veya üç katına kadar artırmaya yetkilidir. (DeÄŸiÅŸik ikinci fıkra: 30/7/2003-4962/15 md.) CumhurbaÅŸkanı, kendisine bakmakla mükellef kimsesi olup on sekiz yaşını doldurmamış olanlar hariç olmak üzere hiçbir geliri olmadığını belgeleyenlerin, gelirleri münhasıran kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan ibaret bulunanların, gazilerin, engellilerin, ÅŸehitlerin dul ve yetimlerinin Türkiye sınırları içinde brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek meskeni olması (intifa hakkına sahip olunması hali dahil) halinde, bu meskenlerine ait vergi oranlarını sıfıra kadar indirmeye yetkilidir. Bu hüküm, yukarıda belirtilenlerin tek meskene hisse ile sahip olmaları halinde hisselerine ait kısım hakkında da uygulanır. Muayyen zamanda dinlenme amacıyla kullanılan meskenler hakkında bu hüküm uygulanmaz. Geliri olmadığını belgelemenin usul ve esaslarını belirlemeye Maliye Bakanlığı yetkilidir” denmektedir.

GELÄ°R Ä°DARE BAÅžKA BÄ°R ÅžEY DÄ°YOR!
14/02/2019 tarihinde Gelir Ä°daresi BaÅŸkanlığı’nı arayarak bilgi aldım. Ä°lgili kanunda engelli vatandaÅŸlar için gelir ÅŸartı aranmadığı, emlak vergisi ödememem gerektiÄŸi ve belediye de bu konuda sorun yaÅŸamam halinde dilekçe vermem gerektiÄŸi söylendi. Ayrıca G.Ä°.B. internet sitesinde yayınlanmış 2018 Engelliler İçin Vergi Rehberi’ni inceledim. Rehberin 41. sayfasında sık sorulan sorular kısmında 5. Mad. D. bendinde ‘Herhangi Bir Geliri Bulunan Engelli, Ä°ndirimli Bina Vergisi Oranı (Sıfır) Uygulamasından Yararlanabilir mi? -Engellilerin indirimli bina vergisi oranı (sıfır) uygulamasından yararlanabilmesi için herhangi bir gelirinin bulunmaması ÅŸartı aranmamaktadır’ denilerek konu açığa kavuÅŸturulmuÅŸtur.

İNŞALLAH ÖYLEDİR
Aynı gün ilgili kanunu da ekleyip dilekçemi (engellilere ait indirimli bina vergisi bildirim formu) yazdım. Belediyenin emlak ÅŸubesinde aynı görevli kiÅŸiye giderek durumu tekrar izah ettiÄŸimde ‘Ä°nÅŸallah öyledir’ diyerek beni ÅŸefi olan kiÅŸiye yönlendirdi.

‘KANUNUN LASTÄ°KLÄ° OLUÅžU” MU!!!
Emlak ÅŸubesi ÅŸefi, Gelir Ä°daresi BaÅŸkanlığı’ndan; ’Belediye emlak ÅŸubesinin ilgili kanunu bilmek zorunda olduÄŸunu, emlak vergisi indiriminden faydalanmam gerektiÄŸini, engelli için emlak vergisi indiriminde gelir durumu ÅŸartının aranmadığını söylediler’ ayrıca ‘2018 Gelir Ä°daresi BaÅŸkanlığı Engelliler İçin Vergi Rehberinin 41. sayfasında bu sorunun cevabı verilmiÅŸtir, internetten hemen açıp bakabilirsiniz’ dedim.
Åžef, benim dilekçemi okuyup inceledikten sonra Kanunun ‘lastikli’ olduÄŸunu yani iki türlü de anlaşılabileceÄŸini ve engellilere ait indirimli bina vergisi bildirim formunu çözüm masasına vermemi, büyük ihtimalle bu haktan faydalanabileceÄŸimi de söyleyerek beni dilekçemle çözüm masasına yönlendirdi. Mevzuat ve uygulamayla ilgili tüm açıklamalarıma ve ispatlarıma raÄŸmen bu tavrını anlayamadım.

“ORADAN ORAYA DOLAÅžTIRILDI” Ä°DDÄ°ASI!
Basit bir işlem için oda oda dolaştıktan sonra ekleriyle birlikte yazı işlerine dilekçemi (Engellilere ait indirimli bina vergisi bildirim formu) verdim. Evrak kayıt numarasını bile alamadım. Mali şubeye havale edeceklerini, sonraki gün arayarak ya da belediyeye gelerek evrak numarasını öğrenebileceğimi söylediler.
Engelli tarifesi ile su aboneliÄŸimi sıkıntısız açtırdım fakat emlak ÅŸubesinin bilmek ve uygulamak zorunda oldukları kanunu uygulamak için neden bu kadar ayak direttiÄŸini anlayamıyorum. Kdz. EreÄŸli’de yaÅŸayan kim bilir kaç engelli vatandaÅŸ aynı durumla karşılaÅŸmıştır?”

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

şaşkın2
kızgın2
gülücük0
hayran0
üzgün0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo