Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

Engelleri Tiyatro ile aşıyor

Engelleri Tiyatro ile aşıyor

Zonguldak’ın Kilimli ilçesinde yaÅŸayan 31 yaşındaki Ä°slam AydoÄŸan, geçirdiÄŸi iki kazada sol gözündeki görme yetisini ve iki bacağını kaybetmesine raÄŸmen yeni tanıştığı tiyatro oyunculuÄŸuna baÄŸlılığı sayesinde engel tanımıyor.  Hüseyin ve AyÅŸe çiftinin üç çocuÄŸundan en küçüğü olan AydoÄŸan, 8 yaşındayken sol gözündeki görme yetisini kaybettiÄŸi trafik kazasının ardından hayata küsmek yerine, baÅŸarılı bir eÄŸitim hayatı geçirerek çok istediÄŸi Bülent Ecevit Ãœniversitesi Elektrik TeknikerliÄŸi Bölümünü okudu. Bir firmada elektrik teknikeri olarak çalışmaya baÅŸlayan AydoÄŸan, 2010’da iÅŸine gitmek için binmeye çalıştığı yolcu treninin bir anda hareket etmesiyle rayların üzerine düştü. Kazada, trenin altında kalması sonucu kopan bacakları yerine protez takılan ve ailesinin desteÄŸiyle zorlukların üstesinden gelen AydoÄŸan, ilçede baÅŸladığı tiyatro oyunculuÄŸunu da büyük bir keyifle sürdürüyor.

Kilimli Engelliler DerneÄŸi tarafından oluÅŸturulan tiyatro topluluÄŸunda, baÅŸrolünü üstlendiÄŸi oyunun hazırlıklarını sürdüren ve haftada üç gün provalara katılan AydoÄŸan, gelecek aylarda sahnelenecek oyundaki sorumluluÄŸunu yerine getirebilmek için gösterdiÄŸi azmiyle çevresine örnek oluyor. 

 "Allah kimseye kaldıramayacağı yük vermezmiÅŸ"

AydoÄŸan,  yaptığı açıklamada, engelinin, yaÅŸamında bir ÅŸeyleri baÅŸarmak için kendisine engel olmadığını söyledi.Hayata olan inancını hiçbir zaman kaybetmediÄŸini anlatan AydoÄŸan, "Kendimi geliÅŸtirdim. Hiçbir zaman yıkılmadım, Allah’a her zaman şükrettim. Allah kimseye kaldıramayacağı yük vermezmiÅŸ, hala nefes alıyor, hala ayaktayız. Zorlukları atlattık ve bazı ÅŸeyleri baÅŸardık." diye konuÅŸtu.

Ailesinin ve arkadaşlarının kendisini hiçbir zaman yalnız bırakmadığını ifade eden Aydoğan, kendisini engelli olarak görmediğini ve diğer insanlar gibi hayatına devam etmeye çalıştığını belirtti.

"Arkadaşlarım bir gün gelip beni seyredecek"

Tiyatronun hayatında yer bulmasının kendisi için sürpriz olduğunu kaydeden Aydoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Halk EÄŸitim Merkezi’nin destekleriyle Kilimli Engelliler DerneÄŸince tiyatro çalışmaları baÅŸlamıştı. Bir gün kurstan Nuray Dibek hocamız beni aradı ve böyle bir oluÅŸumda bulunmak isteyip istemediÄŸimi sordu. Ä°lk baÅŸta deÄŸiÅŸik gelse de ’Neden olmasın?’ dedim, kabul ettim. Ä°yi ki kabul etmiÅŸim. Haftada üç gün tiyatro çalışıyoruz. Bunu keÅŸke her gün yapabilsek. Åžimdi sosyal bir faaliyetimiz var ve bu bizden sonraki engelliler için bir umut oldu. Tiyatro bizim için bambaÅŸka bir ÅŸey haline geldi. Engellilerin evlerinde durması deÄŸil, normal insanlar gibi bir faaliyette bulunmaları saÄŸlandı. Engelli olmayan arkadaÅŸlarım bir gün gelip beni seyredecekler. Bu çok güzel bir duygu."

"İnsanların ne dedikleri o kadar da önemli değil"

Ä°slam AydoÄŸan, engellilerin birçok ÅŸeyi baÅŸarabileceÄŸini, bunun için öz güvenlerini yitirmemeleri gerektiÄŸini vurgulayarak toplumda farkındalık yaratmayı hedeflediklerini dile getirdi.Herkesin bir engelli adayı olduÄŸuna iÅŸaret eden AydoÄŸan, "Ä°nsanların ne dedikleri o kadar da önemli deÄŸil. Bir insanın elinin, kolunun veya bacağının olmaması bir engel deÄŸil. Düşünememek bence engelliliktir. Bizim tek amacımız bazı engelleri aÅŸmak, engellileri de bu toplumun bir insanı olarak göstermekti. Bu yüzden biz buradayız."

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo